/ - Фото: МУП РС
18/11/2021 u 10:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сарадници шкаљараца дрогу плаћали луксузним возилима која су слали у Црну Гору, Косово и Албанију

Осумњичени су осим апликације Аном користили и апликацију Sky, коју су користили и бројни криминалци из региона

Осумњичени у акцији “Транспортер”, која је прекјуче спроведена на подручју БиХ, ухапшени су јер су, између осталог, за комуникацију користили апликацију Аном, коју је осмислио ФБИ и захваљујући којој је ухапсио бројне криминалце широм свијета. Како пишу босански медији, истрагом је утврђено да су чланови криминалне групе набављали скупоцјена возила, која су даље слали за Црну Гору, Косово и Албанију, и тако плаћали наручену дрогу, преноси портал Klix.ba.

(ВИДЕО- ФОТО) Група повезана са "шкаљарцима" куповала возила ради прања новца?

Ова акција, како су писали тамошњи медији, повезује се са хапшењем шкаљарца Милоша Рогановића.

Шкаљарац изручен ЦГ: Осумњичен за тешко убиство путем подстрекавања и помагања

Извор портала Srpskainfo, укључен у истрагу, појаснио је да су осумњичени, осим апликације Аном користили и апликацију Sky, коју су користили и бројни криминалци из региона.

У акцији Транспортер ухапшени су Бојан Цвијетић, некадашњи савјетник Драгана Мектића у Министарству сигурности БиХ, затим Александар Николић, Саша Рађевић, суспендовани инспектор МУП-а РС-а Младен Миловановић, Иван Јурић, Тијана Стојановић, Драган Кресојевић, Синиша Бачић и Игор Кнежевић, а акцијом су обухваћени и Петар Дукић и Радислав Тешић, који су избјегли хапшење.

(ВИДЕО) Акција "Транспортер": Сарадници шкаљараца приведени тужиоцу, одузети већа количина дроге и луксузна возила

Акцију су извели припадници Управе за организовани за организовани и тешки криминалитет. У уторак су заплијенили 303 килограма марихуане, вриједне око 1,2 милиона марака. Дрога је пронађена у комбију, који је повезан с Петром Дукићем.

Полицијски извор открива да је криминална група разбијена и да су прикупљени бројни докази против њих.

- Управо декрипцијом апликације Скy и Аном полиција је прикупила довољно доказа о начину рада, али и о томе ко је и какву улогу имао у овој криминалној групи - појашњава извор Српскаинфо.

За сада је утврђено да је на челу групе био Бојан Цвијетић, а испод њега у структури су били Дукић, Рађевић и Николић, док су остали углавном имали улогу курира.

- Набављали су скупоцјена возила, која су даље слали за Црну Гору, Косово и Албанију, и тако плаћали наручену дрогу. Углавном се радило о луксузним возилима и теренцима, чије су цијене прелазиле и 100.000 марака - каже извор близак истрази.

Дрогу су најчешће набављали у Црној Гори, Албанији и Косову, затим је превозили у БиХ, те је даље кријумчарили према Хрватској и земљама Европске уније.

Током истраге, полиција је прикупила информације да су се трговином дроге бавили још од 2019. године и да се сумња да су зарадили огромне количине новца.

- Утврђено је да су новац зарађен од трговине наркотицима покушавали убацити у легалне токове. Сумња се да су новац ‘прали’ преко својих фирми, али и куповином и продајом скупоцјених возила и некретнина - истиче поменути извор.

Због тога, полиција је у уторак и сриједу одузела већи број скупоцјених аутомобила за које се сумња да су служили за “прање” новца.

У наредном периоду ће највјероватније бити покренута и финансијска истрага против осумњичених. Након криминалистичке обраде сви ухапшени су предати у надлежност Тужилаштва БиХ, по чијем налогу је акција и проведена.

У склопу акције претресено је и 20 локација у више градова и том приликом пронађени су бројни докази.

Међу ухапшеним је суспендовани инспектор Миловановић, који је прије пар мјесеци ухапшен у центру Бање Луке због сумње да је помагао у скривању Милошу Божовићу, припаднику шкаљарског клана.

Хапшење у овој акцији за сада је избјегао Петар Дукић. Ријеч је о особи која је раније више пута хапшена због крађе аутомобила, а задњи пут је приведен због тога што се Божовић крио у његовој кући.

Како функционише апликација Аном

ФБИ је годинама тајно водио и контролисао криптовану апликацију за комуникацију звану Аном, коју користе криминалци широм свијета, како би прикупљао поруке које размјењују и надгледао сву њихову активност. Прикупљено је више од 20 милиона порука на више од 11.800 уређаја које су користили криминалци.

Преко свог свједока-сарадника ФБИ је Аном прво подметнуо криминалцима у Аустрији као нову, шифровану комуникацију коју нико не може да прати, прислушкује и “уђе у њу”. Скидање апликације се огромном брзином раширило по овој земљи, а онда врло брзо и шире. Ни не слутећи шта се дешава, више од 10.000 криминалаца из више од 90 земаља скинули су апликацију Аном, а како је објављено, ову апликацију највише су користили мафијаши из Нјемачке, Шпаније и Србије. На крају је стигла и у БиХ.

“Аном” је једино могао да буде инсталиран на телефонима који су купљени на црном тржишту. Са тих телефона није било могуће обављати позиве нити слати маилове, а комуникација се вршила искључиво порукама између оних који су такође имали ову апликацију. Тако је било потребно да криминалац познаје другог криминалца како би уопште могао да дође до телефона са овом апликацијом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:06