Šaranović i Miler / - FOTO: MUP
23/11/2023 u 17:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šaranović-Miler: Borba protiv kriminala i korupcije put ka EU

Sagovornici su se saglasili da će obnovljena posvećenost procesu proširenja, koja podrazumijeva pojačanu komunikaciju i saradnju između EU i Crne Gore

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović sastao se sa Majklom Milerom, šefom Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije.

Šaranović je izrazio zadovoljstvo povodom susreta, posebno imajući u vidu da je uslijedio nedugo nakon konstituisanja nove Vlade, te da će zaključci sa sastanka biti dobra osnova za dinamizaciju rada na ispunjavanju obaveza sa EU agende, što je apsolutni prioritet 44. Vlade Crne Gore i Ministarstva unutrašnjih poslova, poručio je on.

Sastanak je bio prilika da se sagovornici osvrnu na preporuke Evropske komisije iz Izvještaja o Crnoj Gori za 2023.godinu, gdje je ministar iskazao nedvosmislenu opredijeljenost Ministarstva unutrašnjih poslova da posvećeno radi na realizaciji svih zaostalih obaveza iz pregovaračkog procesa.

- Kada je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije u pitanju ministar je istakao da je interoperabilnost državnih organa od neprocjenjivog značaja za postizanje konkretnih rezultata. U cilju efikasnog odgovora na ovaj izazov MUP je stvorio neophodne preduslove da se baze podataka u realnom vremenu učine dostupnima drugim institucijama, u prvom redu Specijalnom državnom tužilaštvu - navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Osim toga, izrađen je Nacrt novog Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, u kojem je poseban akcenat stavljen na nezavisnost i samostalnost u vršenju poslova i primjeni ovlašćenja Finansijsko-obavještajne jedinice, što predstavlja jedan od ključnih standarda EGMONT-a.

- Očekujemo da će zakon u najskorijem roku biti usvojen u Skupštini Crne Gore, a naša predanost u realziaciji preuzetih obaveza prepoznata u Izvještaju Manivala o evaluaciji Crne Gore - kazao je Šaranović.

U kontekstu borbe protiv ilegalnih migracija i integrisanog upravljanja granicom, ministar je izrazio zadovoljstvo početkom sprovođenja projekta čiji krajnji cilj je uspostavljanje sistema za identifikaciju i registraciju migranata.

Na ovaj način svrstaćemo se u red najnaprednijih država koje primjenjuju ovaj sistem, imajući u vidu da je njegov doprinos višestruk, kako u borbi protiv ilegalnih migracija tako i na polju prevencije, otkrivanja i istraga u slučaju terorističkih ili drugih teških krivičnih djela. Cilj nam je da crnogorske granice učinimo bezbjednim, a time doprinesemo i većoj bezbjednosti država članica Evropske unije, naglasio je on.

Sagovornici su se saglasili da će obnovljena posvećenost procesu proširenja, koja podrazumijeva pojačanu komunikaciju i saradnju između EU i Crne Gore, doprinijeti efikasnijim rezultatima u ostvarivanju zajedničkog cilja - evropske integracije Crne Gore.

EU je pozdravila postignuti napredak, notiran u godišnjem izvještaju, i očekuje da će najavljene aktivnosti pozitivno uticati na dalji pregovarački proces, rekao je Miler.

On je iskazao nedvosmislenu podršku Evropske unije procesu pristupanja Crne Gore, ističući da su značajni pretpristupni fondovi i ekspertiza na raspolaganju za reformski proces.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. februar 2024 03:24