Стојановић / -Фото: Архива
29/04/2022 u 15:14 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шарићев сарадник би се ускоро могао наћи на слободи

Вишем суду у Бијелом Пољу јуче је упућена молба за продужење екстрадиционог притвора Стојановићу са 18 на 40 дана "ради благовремене припреме молбе за његово изручење"

Четрдесетчетворогодишњи Данило Стојановић, бивши начелник Службе за криминалистичко-обавjештаjне послове Србије, ухапшен прошле недјеље у Беранама након што се приликом царинске контроле на граничном прелазу дао у бјекство због сумње да jе члан организоване криминалне групе Дарка Шарића, ускоро би се могао наћи на слободи.

image
-(FOTO: MIODRAG ĆAKIć/ KRIK)

Против Стојановића, који је одраније познат по насилничком понашању, Министарство Републике Србиjе јуче је упутило молбу за продужење екстрадиционог притвора у коме се у Црној Гори тренутно налази, са 18 на 40 дана "ради благовремене припреме молбе за његово изручење".

Информацију је "Дану" потврдила портпарол Вишег суда у Бијелом Пољу Аида Дестановић.

Како Закон о међународноj правноj помоћи у кривичним стварима прописуjе да ће судиjа за истрагу пустити на слободу лице чиjе се изручење тражи, уколико замолница за изручење државе молиље не буде подниjета у року коjи не може бити дужи од 40 дана од дана притварања, у овом случају, уколико српске власти не поступе у законском року Стојановић би се могао ускоро наћи на слободи.

Путовао за Црну Гору док су Шарића хапсили

Црногорска полициjа је приликом хапшења Стојановића саопштила је да у тренутку када jе ушао у Црну Гору за њим ниjе била расписана међународна потјерница.

Док jе у Београду, у Улици Баjе Пивљанина испред велелепне Шарићеве виле траjала незапамћена акциjа полициjе, полицаjац Стоjановић jе по свему судећи био на путу за Црну Гору.

За сада је непознато како jе Стоjановић могао да зна да ће услиједити хапшење у оквиру акциjе коjом руководе и међународне службе полиције.

Поуздано сазнајемо да осумњичени Стоjановић има двојно држављанство Црне Горе и Републике Србиjе, а што jе исти и потврдио приликом саслушања код судиjе за истрагу Вишег суда у Биjелом Пољу.

Како се Стојановић нашао у Црној Гори у јеку хапшења Шарићеве групе засад није познато, али оно што је извјесно је да је осумњичени рођени Пљевљак и да има блиске родбинске везе са лицима која се у Црној Гори налазе на високим политичким и безбједносним позицијама.

Стоjановић се сумњичи да jе члан криминалне организациjе коjу jе оформио Дарко Шарић и био на њеном челу од почетка 2020. до априла 2022. године коjа jе вршила наjтежа кривична дјела.

Између осталог, осумњиченима се ставља на терет да су шверцовали наркотике, али и да су организовали убиство Милана Миловца Цигле у Еквадору, иначе Шарићевог сарадника коjи jе био виђен за његовог наследника.

На списку осумњичених Шарићевих сарадника нашли су се и полицаjци, међу коjима и Данило Стоjановић (44). Стоjановић jе, међутим, успио да побјегне непосредно прије него што jе у Београду отпочела велика акциjа привођења, по налогу Еуропола и Еуроџаста, када су лисице на руке стављене Дарку Шарићу, његовом адвокату Деjану Лазаревићу, осуђиваном навиjачу Урошу Мишићу и jош неколико осумњичених.

У међувремену jе Тужилаштво за организовани криминал расписало потјерницу за Боjаном Станоjковићем, Николом Спасоjевићем, Милутином Радовановићем, Стефаном Андреjићем и Марком Вукићем, али и Стоjановићем коjи су означени као припадници криминалне групе Дарка Шарића.

Осумњичени се терете да су извршили кривична дјела удруживање ради вршења кривичних дјела, тешко убиство, неовлашћена производња и стављање у промет опоjних дрога, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружjа и експлозивних материjа, изазивање опште опасности и злоупотреба службеног положаjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:10