Јелена Перовић / - АСК
16/12/2021 u 15:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Саслушана директорица АСК-а Јелена Перовић, због сумње да је утајила порез

У кривичној пријави против Перовићеве наводи се да је директорица Агенције за спречавање корупције 2019. године, на основу Закона о порезу на доходак физичких лица из члана 37а остварила капиталну добит од 41.100 еура, те да није платила порез од 9%, а који се држави плаћа подношењем пореске пријаве

Директорица АСК-а, Јелена Перовић саслушана је протекле седмице у подгоричком Основном државном тужилаштву због сумње да је утајила порез на капиталну добит од око 40 хиљада еура и тако оштетила буџет Црне Горе, потврђено је Телевизији Никшић у Тужилаштву. Наиме, Перовић је 11. јануара 2018. године потписала уговор са Основним судом на Цетињу гђе под повољним условима стан од 86 квадрата и оставу од 8 квадрата купила за 21.960 еура. Она је тај стан само годину дана касније продала за 73.100 еура.

У кривичној пријави против Перовићеве наводи се да је директорица Агенције за спречавање корупције 2019. године, на основу Закона о порезу на доходак физичких лица из члана 37а остварила капиталну добит од 41.100 еура, те да није платила порез од 9%, а који се држави плаћа подношењем пореске пријаве. Тиме је, по кривичној пријави и починила кривично ђело утаја пореза и доприноса из члана 264 став 1 Кривичног законика Црне Горе, гђе је запријећена затворска казна до 3 године. РТВНК нема податке ко је подносилац кривичне пријаве.

Да Јелена Перовић није платила порез на капиталну добит потврдио је и налаз Управе Прихода и царина који је достављен тужилаштву. У њему се наводи да уговори о купопродаји нијесу прошли кроз цетињску Експозитуру Управе Прихода и царина, већ су урађени као дио Анеџа И уговора о продаји непокретности под повољним условима који је склопљен 21.07.2018. године између Јелене Радоњић као купца и Основног суда на Цетињу као продавца. У поменутом Анеџу налази се уговор за исти стан између Основног суда на Цетињу и директорице АСК-а на износ од 31,960.

Оно што је посебно занимљиво је да је дио Анеџа и Уговор којим Јелена Перовић уступа стан Јелени Радоњић за 73.100 еура. Дакле овом трансакцијом директорица АСК-а остварила је капиталну добит која није приказана и није обрачунат порез на приход од капиталног добитка који је остварен.

Овдје можете видјети читав уговор.

Читав овај посао директорице АСК-а не би могао бити одрађен без сагласности Основног суда на Цетињу. Као што се види из документације коју објављује Радио Телевизија Никшић, Јелена Перовић је сама себи одобрила продају стана по дупло већој цијени. Тако је у уговору о преносу права и обавеза Јелена Перовић као предсједник Суда дала сагласност Јелени Перовић као физичком лицу да за наведени износ уступи право на стан који је директорица АСК добила на основу одлуке Судског савјета – Комисије за рјешавање стамбених потреба судија.

Према уговору Јелена Перовић се обавезала да због куповине стана под повољним условима остане на судијској функцији пет година. У њему се наводи да уколико вољом судије прије истека пет година престане судијска функција дужна је да надокнади разлику до тржишне цијене стана. У случају директорице АСК-а то износи преко 40 хиљада еура.

Јелена Перовић је уговор са основним судом на Цетињу склопила у јануару 2018. године, а само двије и по године касније, у јулу 2020., изабрана је за директорицу Агенције за спрјечавање корупције. Према званично доступним подацима нема информације да је Основном суду на Цетињу исплатила разлику до тржишне цијене стана, те да је на овај начин, осим сумњи у утају пореза на капиталну добит, она незаконито задржала и око 40 хиљада еура.

Директорица АСК-а није одговарала на позиве Радио Телевизије Никшић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:50