/ - Портал Дан, илустрација
21/03/2022 u 14:26 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савић негирао ранији исказ: Кан требао да буде убијен по налогу "Пиране" и "Предатора"

Првооптужени за планирање ликвидације Кана, Лазар Илић казао је да није дошао у Црну Гору да убије и да није члан неке криминалне групе

У Подгоричком Вишем суду почело је суђење Лазару Илићу и групи који су оптужени за планирање ликвидације Марка Љубише Кана 2021.године.

Првооптужени Лазар Илић казао је да негира извршење кривичног дјела за које се терети и да није дошао у Црну Гору да убије Марка Љубишу Кана. Он је негирао да је члан било које криминалне групе. Данас је одбрану изнио и оптужени Страхиња Савић. Он је у потпуности негирао изјаве које је дао када је саслушаван од стране Специјалног државног тужилаштва, у којима је детаљно наведено планирање поменутог кривичног дјела.

Поред Илића и Савића, оптужени су и Грга Милићевић, Милош Клечак и Никола Милековић који је у бјекству.

Одбрана је затражила да се, због тога што Савић говори да је ранији исказ дао под присилом, преслушају аудио-видео записи његових саслушања у СДТ. Због тога је данашње рочиште одложено. На следећем је планирано да буде извршен увид у поменута саслушања. Са тим је био сагласан и тужилац Наташа Бошковић.  Она је нагласила да може да се тако прегледа исказ сваког од осумњичених.

Илић убио Шарца?

.Неколико мјесеци прије него су му стављене лисице у Будви, Илић је, према сумњама београдске полиције, из пиштоља,,берета“, калибра 7,65 милиметара, на којем је био пригушивач пуцао на Александра  Шарца у гаражи ТЦ Ушћем, Београд.

Ккао су писали медији, приликом бјекства, Илић је пиштољ бацио у жбуње испред тржног центра, где су га форензичари касније пронашли. Установљено је да су на пиштољу избрушени серијски бројеви, што је представљало отежавајућу околност форензичарима приликом утврђивања поријекла овог оружја.

На пиштољу нијесу пронађени отисци што указује и да је ликвидација Шарца врло професионално планирана и одрађена.

- Илић се сумњичи да је извршио кривично дјело – тешко убиство из чл. 114 ст.1 тач. 3 КЗ Републике Србије у стицају са кривичним дјелом недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из чл. 348 ст. 4 у вези са ст. 1 у вези чл. 60 КЗ Републике Србије – наводи се у одлуци Апелационог суда.

У рјешењу се наводи да је Илић овом приликом са умишљајем довео у опасност животе других лица, која су се затекла на паркингу.

ИЛИЋ: ИЗ СРБИЈЕ САМ ДОШАО ЗБОГ ПРОБЛМА  КОЈЕ САМ ИМАО

Првооптужени Илић је у своју одбрану навео да није дошао у Црну Гору да убијер, већ због проблема које је имао у Србију.

- Не познајем Марка Љубишу Кана. Нисам члан ни једне криминалне организације. Претрпио сам тортуру полиције када сам ухапшен. Полицајци у цивилу су ме тукли пиштољем по глави. Рекли су ми да кажаем да сам пао...Ранија изјава оптуженог Страхиње Савића је нетачна. Претпостављам да је и њега тукла полиција па да је због тога дао такву изјаву...-казао је између осталог провоптужени Илић.

Он је навео да су му ти полицајци за које тврди да су га тукли, рекли да ће да га убију. Илић је рекао да када је ухапшен код себе није имао оружје и да није био упознат са својим правима прије и током претреса стана у којем је боравио.

САВИЋ НЕГИРАО ДЕТАЉНУ ИЗЈАВУ КОЈУ ЈЕ ДАО СДТ-У

Оптужђени Савић је навео да није крив за кривично дјело за које га СДТ терети и нагласио да не остаје при наводима које је дао пред СДТ 23.1.2021., 281..2021.и 15.2.2021.године.

-Био сам приморан тада да тако изјавим. У полицији сма прошао тортуру. Пријетили су ми. Видио сма да су и Илића  тукли. Претпоставио сам да ће се то и мени догодити и ко зна шта још.  Они су ми рекли:"Ми све знамо" и да признам то што кажу. Дали су ми слику неког човјека да препознам...Нисам дошао никог да убијем..-казао је Савић.

РАНИЈИ ИСКАЗ: КАНА ПРАТИО ПО БУДВИ

Након што је Савић рекао да негира ранији исказ, суд га је прочитао. У њему је Савић детаљно говорио о организацији овог кривичног дјела, комуникацији преко "кртипте2 и илегалним доласцима у Црну Гору.

Према његовим ријечима, он је Илићу дуговао новац па му је заузврат тражио да обави неки посао за њега. Тада му је, како је раније навео дао криптовани телефон и шифре. Споменуо је раније и " Скај"  апликацију.

Дио исказа од 23.1.2021.: "Мој задатак је био да одем у Будву и изнајмим три стана...Касније ми је Илић рекао да морам да пратим лице које се зове Марко Љубиша Кан и да извјештавам о томе на групу, преко криптованог телефона....Кључеве од станова сам оставио испод отирача.  Када сам дошао у Црну Гору да пратим Кана, направили су ми лажна документа на име Милан...На Крипту су ми саопштили да морам да пратим лице које је познато као Марко Љубиша Кан, да он треба да буде ликвидиран...Када се један дан појавио џип марке Мерцедес код ресторана, изашао је млађи момак и туда је био...Послао сам на групу да мислим да смо откривени...Он ми је пришао и питао ме "кога ти намјешташ". Тада сам се удаљио..."

ПРЕКО КРИПТЕ НАРЕДБЕ ДАВАО И ЏОНИ СА ВРАЧАРА

Дио исказа од  28.1.2021.:"... У крипти, гдје се одвијала комуникација, је био и Џони са Врачара, рекао ми је Илић...Илић ми је рекао да је починио кривично дјело на штету Шарца...Ја са тим немам везе...Мислим да је требало  и Кана  да убију по налогу " Пиране" и "Предатора" (надмици лица која су учествовала у крипто-комуникацији)".

Дио исказа од 15.2.2021. (наводи о криптованој комуникацији): "---"Предатор" је био Миленковић"...

Наводи оптужнице

Према наводима оптужнице, Лазар Илић је требао да убије Кана.Пријатењ од Кана, Горан Словинић. је 22. јанура 2021. зауставио Страхињу Савића и тражио од њега да му каже ко га је послао јер је претходно примјетио да се овај оптужени понаша сумњиво и већ два дана надгледа локал,,Кадмо” у којем је боравио.

Вербални конфликт Словинића и Савића регистровали су полицајци који су се налазили у близини. Након тога је он приведен. Поред Илића и Савића на оптужници су Грга Милићевић, Милош Клечко и Никола Милековић који се налази у бјекству.

Према наводима оптужнице, Илић, Савић,Милићевић, Клечко и Милековић су током 2020. Године постали чланови криминалне организације коју је формирала за сада непозната особа са надимком Джони.

Поред особа које се налазе на оптужници чланство у овој криминалној организацији прихватила су за сада и друга неидентификована лица са надимцима Кројач, Матео Один, Сајарац, Маткал, Сепфорити и други.

Џони са Врачара је био задужен за планирање и финансирање извршења најтежих кривичних дјела. Савића је имао задатак да прати и опсервира кретање мете.

Грга и Клечак су се прихватили извршиоце кривичних дјела превозе преко граничних прелаза и повезују са другим члановима криминалне организације.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:18