/ - Printscreen
17/06/2023 u 16:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savjet za kontrolu rada policije: Građani se žale zbog neobrazloženog ograničavanja slobode kretanja

Iz Savjeta su kazali da iza žalbi stoje crnogorski i strani državljani koji imaju primjedbe na tretman prilikom prelaska državne granice i zabranu ulaska u Crnu Goru, a sve zbog evidencija koje o njima vodi Uprava policije

Savjet za građansku kontrolu rada policije u svom radu ima žalbe građana koje se odnose na neobrazložena ograničavanja slobode kretanja zbog evidencija koje se vode u Upravi policije, saopštili su iz tog tijela.

Iz Savjeta su kazali da iza žalbi stoje crnogorski i strani državljani koji imaju primjedbe na tretman prilikom prelaska državne granice i zabranu ulaska u Crnu Goru, a sve zbog evidencija koje o njima vodi Uprava policije.

Kako su rekli, prilikom prelaska državne granice, određeni građani izloženi su dugotrajnom čekanju, zbog evidencija i naznaka u njima od strane crnogorske policije.

- Stranim državljanima je bez obrazloženja i dokaza, čak ni pod oznakom tajnosti, zabranjen ulazak u zemlju jer su prepoznati kao smetnja po unutrašnju bezbjednost Crne Gore - navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Savjeta Zoran Čelebić.

Iz Savjeta su kazali da su u ranijem periodu sprovodili i situaciona testiranja, na samim graničnim prelazima, koja su u potpunosti potvrdila navode građana i pokazala da Uprava policije u pisanoj komunikaciji ne sapštava činjenice.

- Uprava policije obično je saopštavala da joj nije poznato za takav tretman na granici i da ne stoje navodi o postojanju određenih ograničenja - kaže se u saopštenju.

Navodi se da prethodno rukovodstvo Uprave policije, kao po pravilu, nije odgovaralo na zahtjeve građanskog nadzora da razjasni i obrazloži postupanje i praksu, što značajno ograničava smisao i efikasnost pokrenutih postupaka kontrole.

Iz Savjeta su rekli da će, po konstituisanju novog saziva Skupštine, Odboru za ljudska prava i slobode predložiti da organizuje posebnu nacionalnu debatu o toj tematici.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 01:18