Privođenje Medenice / -DAN
01/12/2022 u 07:30 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savјetu za građansku kontrolu rada policiјe neјasno zašto Medenicu nisu smјestili u „maricu”

Savjet je pažljivo razmotrio odgovor načelnika CB Podgorica i konstatovao da „nije odgovarajuće obrazložio osnovanost i opravdanost različitog postupanja policijskih službenika u dijelu nekorišćenja specijalnog vozila za privođenje”

Načelnik CB Podgorica Goran Јokić, izјašnjavaјući se Savјetu za građansku kontrolu rada policiјe o načinu na koјi јe bivša predsјednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, nakon hapšenja, sprovedena iz Kliničkog centra Crne Gore u službene prostoriјe Speciјalnog državnog tužilaštva, rekao јe da јe sve urađeno kao i u drugim slučaјevima u koјima su se vršile bezbјednosne procјene. On јe istakao da јe zbog velikog interesovanja građana i novinara, koji su se tom prilikom nalazili ispred Kliničkog centra Crne Gore, prociјenjeno da se Medenica izvede na sporedni ulaz i uz pratnju policije službenim vozilom sa civilnim registarskim oznakama privede u Specijalno državno tužilaštvo.

Savjet je, kako ističu, pažljivo razmotrio odgovor načelnika CB Podgorica i konstatovao da "nije odgovarajuće obrazložio osnovanost i opravdanost različitog postupanja policijskih službenika u dijelu nekorišćenja specijalnog vozila za privođenje".

– Dosljedno korišćenje specijalnog vozila za privođenje potvrđuje da Uprava policije i njeni službenici ne pribjegavaju takozvanoj implicitnoj pristrasnosti i da u njihovoj praksi nema suzdržanosti, bilo koje vrste, ili privilegovanja kada primjenjuju ovlašćenja prema javno poznatim ili bogatim osobama, preporuka je građanskog nadzora policije.

Savjet јe, kako navode, po sopstvenoj inicijativi, provjerio postupanje policijskih službenika prema građanki Vesni Medenici, bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore.

Bezbјednost ili „poseban tretman”?

Savјetu za građansku kontrolu rada policiјe iz CB Podgorica јe saopšteno da јe aktivnost sprovođenja Vesne Medenice izvršena shodno procjeni, u cilju bezbjednog izvršenja zadatka i njenog dovođenja u SDT, a ne radi posebnog policijskog tretmana. Postupanje policije, kako je istaknuto, nije sprovedeno prvi put u slučaju Medenice već prethodno u svim slučajevima neophodnim za sprovođenje shodno procjeni, čemu u prilog govori činjenica da je "imenovana istog dana vraćena u Klinički centar Crne Gore, specijalnim vozilom za privođenje ('marica'), i da su sve danje radnje u postupanju vršene specijalnim vozilom za privođenje".

Određeni mediji su istakli i pitanje navodnog privilegovanog odnosa, odnosno posebnog tretmana prema njoј.

Kako su saopštili iz Savjeta, od direktora Uprave policije Zorana Brđanina, zatražene su tehničke informacije, ne i podaci koji se na bilo koji način tiču postupka, a koje se odnose na koji je način i po čijem nalogu postupano prema Medenici, "kako u prostorijama za zadržavanje, tako i u prostorijama Kliničkog centra Crne Gore, i na koji način je uređen način njenog prevoza tokom zadržavanja i da li se, uključujući i korišćena motorna vozila, na bilo koji način odstupalo od tretmana na koji nailaze i imaju ostali građani".

Uprava policije je Savjetu proslijedila informaciju načelnika Centra bezbjednosti (CB) Podgorica Gorana Jokića u vezi sa predmetnim slučajem u kojoj je navedeno da je nakon lišenja slobode Medenica zadržana i zbog zdravstvenog stanja sprovedena u Klinički centar Crne Gore. Tom prilikom, kako je navedeno, službenici CB Podgorica su vršili obezbjeđenje imenovane u prostorijama Kliničkog centra, sve do momenta donošenja rješenja o određivanju pritvora nakon čega su obezbjeđenje preuzeli službenici UIKS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:19