Slavica Šćekić / - FOTO: ŽELJKA BOJANIć
20/06/2023 u 12:01 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šćekić: Mog brata su ubili uz pomoć ANB-a, otkrio je spregu mafije i sistema

Prijetio je mome bratu Bigović, on mu je govorio "mrtav policajac je dobar policajac", kazala je ona

Pred Apelacionim sudom održano je ročište  povodom ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića. Zbog toga se sudi Saši Boreti, Ljubu Bigoviću, Ljubu Vujadinoviću i Milanu Šćekiću.

U svojstvu svjedoka je Slavica Šćekić, zastupnica oštećene porodice i sestra ubijenog alužbenika policije. 

"Brata su mi ubili uz pomoć ANB-a"

- Nemam opipljivh, materijalnih dokaza, da su ovi optuženi učestvovali u ubistvu mog brata. Ali na osnovu nekih podataka koje je radio moj brat, neposredno prije ubistva imao je prijetnje. Prijetio mu je Bigović, on mu je govorio "mrtav policajac je dobar policajac"... Ljubo Vujadinović je pratio mog brata, blizu naše kuće.Milan Šćekić se krio tri godine u Holandiju, zašto bi se krio ako je nevin Ja sam kontaktirala Interpol Srbije, oni su ga locirali pod lažnim imenom. Crna Gora je štitila. Boreta je imao policijaku značku... To su neke indicije, najvjerovatnije i istina. Imali su logističku podršku ANB-a- kazala je Šćekić pred Apelacionim sudom. 

Dodala je da je uvjerena da su ti optuženi neposredni izvršioci ubistva njenog brata. 

- To nisu uradili sami, imali su logistiku, pomoć Duška Golubovića i Zorana Lazovića- naglasila je Šćekić. 

Dodala je da je izvršilac plaćenik i da se njen brat borio protiv organizovanog kriminala i da je otkrio spregu mafije sa institucijama sistema. 

Ona je navela da su njoj informacije dali službenici policije koji su pošteni i koji ne bi došli da to kažu javno da ne bi bili ubijeni kao njen brat.

"Nisam šijun, nisam radio sa Lazovićem i Golubovićem"

Optuženi Boreta je pitao da kaže imena tih ljudi, ona je navela da ne može.

-Da li su joj dovodili svjedoka Zorana Vlaovića i da li je on bio kod njih kući-upitao je Boreta.

Šćekić je navela da nikad nije vidjela svjedoka, već da je samo preko videobima, čula njegov izmjenjen, zakamufliran glas.

Boreta je zatim pitao da li joj je svejdok Vlaović govorio da njih optuži za ubistvo njenog brata, na šta je Šćekić rekla da nije nikad razgovarala sa njim i da je to notorna laž.

-Ja sam ovdje uvrijeđen. Ako nisam policajac,a kaže da sam radio za Lazovića i Golubovića, onda ispadam špijun. Informacije koje je saopštila joj je dao svjedok Vlaović. Prigovaram njenom iskazu. Neistina je da sam imao policijsku značku.i da sam na bilo koji način sarađivao sa Lazovićem i Golubovićem. Sa najvećim mogućim gađenjem odbijam takve tvrdnje- poručio je optuženi Boreta.

On je naglasio da smatra da Šćekić ne poznaje ljude koji su joj rekli navedene informacije i naveo da je nelogično da neće da imenuje te ljude ako postoje.

Milan Šćekić je poručio da on nije lociran na osnovu njenih informacija i uhapšen, već da je lišen slobode po drugom slučaju a da se neko vrijeme po njegovom hapšenju u Holandiju nije znalo ko je zapravo on (imao lažna dokumenta kada je uhapšen).

Zahtjev za izuzimanje iskaza svjedoka i listinga

Advokati odbrane Apelacionom sudu su na današnjem ročištu uputili predlog za izuzimanje iskaza svjedoka Žarka Radulovića, Zorana Vlaovića i Željka Pejovića.

 Advokatica Bojana Franović je ukazala da su tokom prethodnog prvostepenog postupka ti iskazi izuzeti i da je takav stav obuhvaćen ranije i u odluci Ustavnog i Apelacionog suda, tokom prvog postupka.

-Tražim izuzimanje svih iskaza datih u svim postupcima od strane ova tri svjedoka, s obzirom da su pravno nevaljani...Svaki sledeći iskaz ovih svjedoka dat u istražnom postupšku i na glavnom pretresu su pravno nevaljani, što pokreće zatrovanost dokaznog postupka u kojem više nije moguće spoznati princim ptavičnog postupka- smatra između ostalog Franović.

Ona je navela da se radi o fabrikovanju dokaza od strane tužilaštva.

Pored toga, dodala je da je svjedok Zoran Vlaović u izjavi tražioda mu se pomogne da dobije prekid zatvorske kazne koju je tada izdržavao i da mu se pomogne u pogledu ostatka kazne, što mu je sve nesporno omogućeno- naglasila je advokatica Franović.

Advokat Dragoljub Đukanović je ukazao da traže i izdvajanje i listinga koji egzistiraju u spisima predmeta,a za koje tvrdi da su izmjenjeni i fabrikovani.

Navodi istrage: 

Podsjećamo, tužilaštvo je podiglo optužnicu u ovom slučaju protiv  Saše Borete, Ljuba Bigovića, Ljuba Vujadinovića i Milana Čila Šćekića. Oni su prvo bili osuđeni na po 30 godina zatvora za ubistvo policijskog funkcionera. Zatim je Vrhovni sud je u decembru 2019. godine ukinuo presudu Apelacionog suda od 20. februara 2015. godine protiv ovih optuženih. Toj odluci je  prethodila odluka sudija Ustavnog suda koji su usvojili žalbu odbrane osuđenih.

Tada je ocijenjeno da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u dijelu koji se odnosi na pribavljanje i kvalitet korišćenog dokaza zaštićenog svjedoka  i prava na odbranu. Sudije Ustavnog suda utvrdile su i da je, u odnosu na optuženog Ljuba Bigovića, došlo do izmjene činjeničnog dijela precizirane optužnice i to u presudi prvostepenog suda od 19. jula 2012, zbog čega se pojavilo  pitanje, da li je narušen identitet presude i optužbe, odnosno da li je optužba prekoračena.

Načelnik Uprave za opšti kriminalitet u MUP-u Crne Gore Slavoljub Šćekić (46) ubijen je u sačekuši 30. avgusta 2005.godine, ispred svoje kuće u podgoričkom naselju Tološi. Prema pisanjima medija, Šćekić je kobne noći, jedan sat iza ponoći, došao kući službenim vozilom. Izašao je i krenuo ka ulazu kuće kada je ubica sa oko 25 metara daljine u njegova leđa ispalio dva  rafala. 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:58