/ slavica šćekič
20/09/2023 u 11:40 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šćekić: Želim samo da Lazovića i Golubovića privedem pravdi

Ukoliko bi se desilo da osuđene za ubistvo mog brata sjutradan zateknem na ulici, bila bih u stanju da se pretvorim u samog đavola i da postanem državni neprijatelj broj jedan. Ranjena zvijer je spremna na sve, kazala je Šćekić u izjavi za "Dan"

Sestra ubijenog policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, Slavica Šćekić, izjavila je, nakon jučerašnjeg ročišta u Apelacionom sudu okrivljenima za ubistvo njenog brata, da je zatečena i šokirana predlogom advokata odbrane da se Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić i Ljubo Vujadinović puste iz pritvora kako bi se u daljem toku sudskog postupka branili sa slobode. Tročlano vijeće Apelacionog suda odlučilo je da taj predlog odbije kao neosnovan.

– Bila sam zatečena i šokirana tim predlogom i jako potresena. Postoje adekvatni dokazi da su oni ubili mog brata. Ukoliko bi se desilo da osuđene za ubistvo mog brata sjutradan zateknem na ulici, bila bih u stanju da se pretvorim u samog đavola i da postanem državni neprijatelj broj jedan. Ranjena zvijer je spremna na sve, kazala je Šćekić u izjavi za "Dan".

Ona je ukazala da godinama optužuje nekadašnje policijske funkcionere Zorana Lazovića i Duška Golubovića da su dali logističku podršku organizatorima i počiniocima ubistva njenog brata.

Sudije griješile, ali nisu odgovarale

Nakon četiri godine suđenja, 2009. godine donesena je prva presuda kada su optuženi za ubistvo Šćekića osuđeni na po 30 godina zatvora. Presudu je donio sudija Lazar Aković, a u njoj je uočena tehnička greška. Na ponovljenom suđenju, 2011. godine, ponovo su osuđeni na po 30 godina zatvora. Predsjednica vijeća sudija Slavka Vukčević je tada optužena da je "nestručno napisala presudu".

Naredne godine novu osuđujuću presudu na ponovljenom suđenju izrekla je sudija Biljana Uskoković, ali su se advokati okrivljenih žalili Vrhovnom sudu, koji slučaj vraća na ponovno odlučivanje Apelacionom sudu. Taj sud 2015. donosi odluku kojom potvrđuje 30-godišnje zatvorske kazne za četvoricu okrivljenih.

Ustavni sud 2019. konstatuje da je optuženima povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku. Iste godine Vrhovni sud na osnovu odluke Ustavnog suda ukida presudu i vraća predmet Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje. Petog septembra prošle godine Apelacioni sud ukida osuđujuću presudu, nakon čega sudije Vrhovnog suda konstatuju da upravo taj sud treba i da presudi u pomenutom predmetu.

– Ja samo želim da njih dvojicu privedem licu pravde i bitku bijem zbog toga, poručila je Šćekić.

Na jučerašnjem ročištu proveden je veliki broj pisanih dokaza, a odbrana je predložila i ponovno saslušanje svjedoka Slavka Radovića i Jagoša Matanovića dok su za naredni pretres, koji je zakazan za 26. septembar, insistirali na neposrednom saslušanju pojedinih sudskih vještaka, među kojima i vještaka balističke i trasološke struke. Odbrana je najavila i nove predloge.

Policijski inspektor Slavoljub Šćekić ubijen je ispred svoje kuće u Podgorici 30. avgusta 2005. godine. Osamnaest godina kasnije sudski proces optuženima za njegovo ubistvo je na početku.

Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić i Ljubo Vujadinović su u više navrata osuđeni na po 30 godina zatvora za ubistvo Šćekića, ali su drugostepena vijeća obarala te presude.

Sudski proces je prošao niz faza od osuđujućih presuda, preko njihovog obaranja, dovođenja zaštićenog svjedoka do donošenja tehnički neispravnih presuda zbog kojih su pojedine sudije podnosile ostavku. Promijenjeno je i više sudskih vijeća, a slučaj je dospio i do Ustavnog suda i Suda za ljudska prava u Strazburu.

U pozadini ubistva inspektora Šćekića je, kako je saopštavano, privatizacija budvanskog hotela "Splendid" i slučaj bombaških napada na hotel u ljeto 2005. godine. Šćekić je radio na istrazi tih napada kada je ubijen. Motivi i nalogodavci bombaških napada nijesu, međutim, u sudu nikada rasvijetljeni. Samo je u obrazloženju jedne presude navedeno da je inspektor Šćekić ubijen nakon što je došao do dokaza ko stoji iza napada na "Splendid".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 04:26