/ Katnić Foto: SRDJAN BOLJEVIC
07/02/2022 u 13:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДТ: Да ли су Главном специјалном тужиоцу прекршена људска права?

Питам да ли ће бити прекршена моја права када ће о мојој даљој професионалној судбини одлучивати управо адвокат С.Г. против кога је Специјално државно тужилаштво водило кривични поступак, пита Катнић

Ради правилног информисања јавности, а у вези са објавом у медијима која се односи на одлуку суда којом је утврђена повреда људских права за адвокате Г.Р., С.Г. и М.Р., СДТ се огласило саопштењем.

Пресуда: СДТ повриједио основна људска права адвоката Родића, Газиводе и Радуловића

Саопштење преносимо интегрално: 

Као Главни специјални тужилац своје ставове браним искључиво чињеницама, и тако ће бити и у овој ситуацији.

Прије свега упознајем јавност да је на сједници борда директора Електропривреде Црне Горе некадашњи извршни директор овог предузећа Е.М. изјавио да га „Главни специјални тужилац рекетира и тражи 700.000,00€ које треба да му се дају да се против њега и других лица из руководног кадра Електропривреде и овог предузећа обустави кривични поступак, а да га је о овим сазањима обавијестио адвокат Г.Р., који му је рекао да све може да заврши, због пријатељства са Главним специјалним тужиоцем, одласком на једну вечеру и 700.000,00€“ које ће ми дати.

Ову изјаву коју је некадашњих извршни директор Електропривреде изрекао на сједници борда директора поновио је на састанку у мом кабинету, а томе је присуствовала и некадашња државна тужитељка Стојанка Радовић и тумач за италијански језик. Након тога, а пошто је покренут поступак, у складу са одлукама, односно наредбом суда, извршен је претрес адвокатских канцеларија и просторија адвокатске канцеларије Р., којом приликом су одузети одређени предмети, између осталих и мобилни телефон.

Из садржаја одузетог телефона изузете су поруке из којих је произилазило да је овим адвокатима а због понашања „А2А“  жао што им нијесу тражили  „мелеон“ сад, а „мелеон“ након истека мандата Главног специјалног тужиоца.

Због моје и незапамћене медијске и сваке друге сатанизације Специјалног државног тужилаштва, а све у складу са законом, о овим чињеницама које су непобитне обавијештена је јавност.

Међутим, у овом тренутку истиче се одлука у грађанском, односно парничном поступку, којом је суд нашао да је на тај начин дошло до повреде људских права ових лица и ја овом приликом питам суд, ова лица и јавност да ли су мени прекршена и повријеђена људска права када против истине, етике, морала и свих осталих цивилизацијских тековина представник једног моћног предузећа и поменута адвокатска канцеларија ме приказују као корумпирану особу.

Ово нарочито истичем јер је у поступку који је услиједио враћено 4.340.000,00€ незаконито стечене имовинске користи 8.11.2017.године уплатом овог износа на рачун Електропривреде код пословне банке у Подгорици,  а која  не би била враћена да није било поменутог поступка од стране Специјалног државног тужилаштва, док су повучене фактуре за износ од преко 3 милиона еура.

Питам поново, да ли су пркршена моја људска права када носиоци парламентарне већине искључиво како би мене уклонили са функције Главног специјалног тужиоца мијењају Закон о државном тужилаштву и Закон о раду, супрутно уставним нормама, Европској правној тековини и одлукама Суда правде у Стразбуру.

Питам да ли ће бити прекршена моја права када ће о мојој даљој професионалној судбини одлучивати управо адвокат С.Г. против кога је Специјално државно тужилаштво водило кривични поступак, као и господин С.М. који је приликом расправе о измјенама Закона о државном тужилаштву, на констатацију тадашњег вршиоца дужности ВДТ-а  да се ради о измјенама које су усмјерене према мојој личности децидно изјавио „па што иако јесте, када је онакав какав је, када се не одазива на сједнице Скупштине, надлежних одбора и радних тијела и говори што он жели“.

Зато питам да ли бих био „подесан“ да говорим што они желе или сам можда требао да узмем наведени мито.

Коначно, када члан Тужилачког савјета С.Г. говори и помиње етичке принципе питам да ли је његово понашање у поменутом случају било етично?

Ово су чињенице и оне немају везе са кривичним и грађанским поступцима и оне ће постојати као такве и њих не могу ни осуђујућа, ни ослобађајућа пресуда измијенити.

На крају, иако знам одговор, питам који је циљ јавног изношења ове пресуде у овом тренутку.

Главни специјални тужилац

Миливоја Катнић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:43