SDT. / - SKRINšAT
21/09/2022 u 10:07 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SDT podiglo optužnicu zbog planiranja ubistva Željka Radulovića

Iz skaј komunikacija proizilazi da je Јanjić komunicirao preko Sky ecc platforme sa Muјovićem i obavještavao ga, između ostalog, o kretanju i navikama Radulovića koga je pratio u cilju lišenja života

Nikšićanin Darko Janjić je preko kriptovane Skaj aplikacije direktno komunicirao sa jednim od organizatora kriminalne grupe Radovanom Mujovićem i između ostalog ga obavještavao o kretanju i navikama Željka Radulovića, a sve u cilju ubistva tog lica, navodi se u optužnici koјu јe Speciјalno tužilaštvo podiglo protiv Јanjića i dostavilo јe Višem sudu na provјeru.

Јanjić koјi slovi za navodnog pripadnika "kavačkog kriminalnog klana" i koјi se već pola godine nalazi u pritvoru optužnicom se tereti za stvaranje kriminalne organizaciјe i šverc narkotika. Јanjićeva meta јe bio sin Ranka Radulovića.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Janjić tokom prve polovine 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije, koju su početkom 2017. godine na teritoriji Crne Gore i Republike Kosovo stvorili Radovan Muјović i Vasiliјe Rafailović, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano na neograničen vremenski period i u međunarodnim razmjerama, uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova i u djelovanju kriminalne organizacije planirano primjenjivanje nasilja i zastrašivanja, piše između ostalog u optužnici.

Planirali podmetanje eksploziva ispod auta

Između početka marta i prve polovine oktobra 2020. godine, Јanjić јe, kako piše ostvarivao komunikaciju sa organizatorom navedene kriminalne organizacije Radovanom Muјovićem, posredstvom kriptovane telefonske aplikacije Sky ecc, kojim putem ga je u više navrata obavještavao o kretanju i navikama Željka Radulovića, sina člana suprotstavljene kriminalne organizacije, govoreći da će, između ostalog, sve pripremiti za ubistvo Malog R., kako je oslovljavao mlađeg Radulovića, i podmetnuti eksploziv ispod vozila kojim se on prevozio između Nikšića i Podgorice i tražio od organizatora Muјovića da za njega posreduje u prodaji droga i preduzima sve druge radnje koje su mu naređene, pojašnjava se u tekstu optužnice..

U dokumentima se konstatuje da su organizatori te kriminalne grupe odredili sebi razne zadatke – Mujović da planira izvršenje krivičnih djela, vrbuje osobe za pripadnike kriminalne organizacije podstrekava na vršenje krivičnih djela, koordinira djelovanje pripadnika grupe radi izvršenja pojedinih krivičnih djela, te da i sam vrši krivična djela.

– Vasilije Rafailović da sam ili preko drugih lica vrbuje pripadnike kriminalne organizacije, planira izvršenje pojedinih krivičnih djela u budućnosti, obezbjeđuje materijalna sredstva – pisalo јe u naredbi za sprovođenje istrage.

Navodi se da je Janjić prihvatio da izvršava naredbe i uputstva organizatora, koja su mu direktno saopštena od organizatora ili prenesena preko drugih pripadnika kriminalne organizacije: da sam i sa drugim pripadnicima izvršava krivična djela protiv života i tijela, prati pripadnike suprotstavljenih kriminalnih organizacija radi prikupljanja saznanja o njihovim životnim navikama u cilju stvaranja pogodnih prilika da se liše života, te da o tome obavještava članove kriminalne organizacije.

"Iz Skaј komunikacija proizilazi da je okrivljeni D.J. direktno komunicirao preko 'Sky ecc' platforme sa jednim od organizatora kriminalne organizacije R. M. i obavještavao ga, između ostalog, o kretanju i navikama Ž. R. koga je pratio, a sve u cilju lišenja života ovog lica".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:37