/ FOTO - M.L.V.
05/10/2023 u 13:42 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SDT tvrdi da je Milović sa kolegama oprao skoro 7.000.000 eura

Kako je navedeno u optužnici, Milović je novac oprao uz pomoć kolega Ivana Stamatovića, Milete Ojdanića, Marka Novakovića i Božidara Jabučanina

Odbjegli policijski službenik Ljubo Milović je sa svojim saradnicima za oko četiri mjeseca oprao skoro sedam miliona eura, navodi se u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT). Taj novac, kako se sumnja, potiče od šverca droge, a Milović je označen kao jedan od organizatora kriminalne grupe koja se, osim pranjem para, bavila i švercom kokaina. Novac u iznosu od 6.961.000 eura, koji je, kako tvrde iz SDT- a, stečen prodajom kokaina, oprali su tokom dvije aktivnosti u maju 2020. godine i tri akcije tokom septembra iste godine. Sudeći po optužnici, glavna pomoć Miloviću u prenošenju nelegalno stečenog novca bio je njegov kolega Ivan Stamatović, koji je takođe u bjekstvu.

Milović je u istragama okarakterisan kao desna ruka Radoja Zvicera, koji je u bezbjednosnim službama označen kao vođa "kavačkog klana".

Taj odbjegli policajac je optužen da je u periodu od 21. do 25. septembra 2020. godine, iz Holandije do Beograda, sa osobama koje su na aplikaciji skaj koristile šifre CB4FB2, JR763 i 6240SE, prenio novac u iznosu od milion eura za koji je znao da je pribavljen švercom droge. Policajac je, kako piše u optužnici, s jednom osobom dogovorio prenošenje navedenog novca za nagradu od 1,5 odsto. Dogovorili su da se vozaču kamiona preda novac koji je bio u vakuumiranim kesama i skriven u za to posebno predviđenom prostoru u kamionu. Novac je odvezen do Beograda, gdje ga je neidentifikovana osoba preuzela po nalogu Milovića.

"Ojdaniću 800.000, ostatak Miloviću"

SDT tereti Milovića, Ojdanića, Jabučanina i Novakovića i za pranje 1.586.000 eura, a novac je, kako se navodi u optužnici, prenesen iz Holandije do Tivta. Princip rada je bio isti, samo što je, kako piše u optužnici, novac dovezen do Tivta, gdje je predat Jabučaninu, koji ga je prebrojao u svom objektu. Kako tvrde iz Specijalnog tužilaštva, po nalogu Ljuba Milovića, novac je preuzeo Novaković i od donesenih 1.586.000 eura iznos od 800.000 predao Ojdaniću, a ostatak Miloviću.

Prije toga, u periodu od 14. do 19. septembra 2020. godine Milović i Stamatović su, kako tvrdi tužilaštvo, organizovali prenošenje 1.375.000 eura, takođe iz Holandije do Beograda. Naknada za to takođe je bila 1,5 odsto od prenesene sume. Novac je kamionom stigao u Beograd, odakle je, kako se navodi u optužnici, po Milovićevom nalogu, "golfom" prevezen do Podgorice i predat Stamatoviću. Nakon preuzimanja, kako tvrde iz SDT-a, Stamatović je 677.000 eura odnio nepoznatom članu kriminalne organizacije, dok je ostatak novca predao Miloviću.

Dvojica odbjeglih policajaca optuženi su i da su od 23. do 26. septembra organizovali prevoz milion i po eura iz Holandije u Podgoricu. Po razrađenoj šemi, novac je u vakuumiranim kesama predat vozaču kamiona koji ga je dopremio do Podgorice. U Ulici Vojislavljevića, kako piše u optužnom aktu, vozača po nadimku Žile čekao je Stamatović, koji je preuzeo novac i predao ga Miloviću i ostalim saradnicima.

U optužnici je navedeno i da je Milović u maju 2020. iz Holandije do Beograda prenio milion i po eura koji potiču od šverca kokaina. To je, kako piše, učinio sa licem koje je na "skaju" koristilo pin CB4FB2. I za tu turu je nagrada bila 1,5 odsto od prenesene sume.

– Vakuumirani novac vozaču kamiona privrednog društva iz Aranđelovca dostavljen je 20. maja. Dva dana kasnije pošiljka je stigla do Beograda, na adresu na Zvezdari – piše u optužnici.

Specijalno državno tužilaštvo optužilo je 21 osobu za šverc više od četiri tone kokaina i pranje para. Osim Milovića i Stamatovića, optužene su i njihove kolege Marko Novaković, Mileta Ojdanić i Božidar Jabučanin, kao i predsjednik Opštine Budva Milo Božović, Radoje Zvicer, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Dejan Knežević, Milan Popović, Miloš Mišurović, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (koji se ranije prezivao Kljajević), Darko Knežević, Ivan Mijatović i Dražen Milović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 00:18