/ -Фото: Портал Дана
26/08/2021 u 12:09 h
Жана Бојанић, Жељка БојанићЖана Бојанић, Жељка Бојанић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДТ: Вукотић осумњичен за планирање убистава Беливука и Миљковића

Предузетим радњама, као један од организатора, поред Јована Вукотића идентификован је и окривљени Ј.В. који је за себе одредио да даје упутства и наредбе члановима криминалне организације

Потрага за Јованом Вукотићем покренута је због сумње да је подстрекивао на убиства Београђана Вељка Беливука званог Веља Невоља и Марка Миљковића.

- Специјално државно тужилаштво је у предмету кодног назива “МЕТА” подигло оптужницу против Ј.В; С.Р., Ј.М., М.А., М.М., И.Д., Т.Х. и К.К. због постојања основане сумње да су извршили кривична дјела стварање криминалне организације и кривична дјела тешко убиство у покушају. Прикупљајући доказе у циљу идентификације свих учесника кривично правног догађаја који је обухваћен оптужницом од 02.07.2021. године идентификован је и други организатор ове криминалне организације која је формирана ради вршења кривичних дјела убиство и тешко убиство, као и других кривичних дјела на територији Црне Горе. Против Ј.В, СДТ је донијело Наредбу о спровођењу истраге због постојања основане сумње да је извршио крив.дјела стварање криминалне организације, тешко убиство извршено путем подстрекавања и тешко убиство у покушају извршеноп помагањем- саопштио је специјални тужилац Саша Чађеновић.

Како је додао, предузетим радњама као један од организатора поред Јована Вукотића идентификован је и окривљени Ј.В. који је према до сада прикупљеним доказима основано сумњив да је у оквиру криминалне организације која је формирана ради вршења убиства и тешка убиства за себе одредио да даје упутства и наредбе члановима криминалне организације.

- У правцу извршења кривичних дјела врбује лица за припаднике криминалне организације, планира извршење кривичних дјела, да обезбјеђује новац ради вршења кривичних дјела због којих је криминална организација и формирана, да обезбјеђује ватрено оружје и експлозиве за извршење кривичних дјела, средства за комуникацију, врши прикупљање података и одређује лица која треба убити, одређује вријеме, мјесто и начин извршења кривичних дјела због којих је криминална организација и формирана, подстрекава друга лица на извршење кривичних дјела због којих је криминална организација формирана Током поступка прикупљени су докази до границе основане сумње да је Ј.В. подстрекавао друге припаднике криминалне организације током новембра и децембра 2020.године да изврше кривично дјело тешко убиство на штету З.Р. и С.К. употребом експлозивне направе велике разорне моћи коју су претходно други припадници криминалне организације обезбиједили, те је истовремено подстрекавао и на извршење кривичног дјела тешко убиство на штету Б.В. и М.М. а које је требало да се изврши на аеродрому Тиват. Извршење ових кривичних дјела спријечено је дјеловањем службеника Управе полиције који су лишили слободе припаднике криминалне организације који су требали да изврше предметна кривична дјела, а у наставку дјеловања у циљу разбијања ове криминалне организације заплијењена је и експлозивна направа која је требала да буде употријебљена ради лишења живота Р.З. и С.К. Структура ове криминалне организације према доказима који су до сада прикупљени је била веома комплексна тако да већина припадника криминалне организације није била упозната са комплетним планом у правцу извршења појединих кривичних дјела, већ су дјеловали по принципу наредба и упутстава и то у појединим сегментима реализације криминалног плана- саопштено је из СДТ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:06