Радуловића у БиХ терете за ратни злочин / -DAN
23/11/2021 u 08:19 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДТ затражио од колега у БиХ: Радуловић да за ратни злочин одговара пред нашим судом

Рок у коме би вијеће Вишег суда у Подгорици требало да изрекне првостепену пресуду Радуловићевој групи због припремања убиства ГСТ истиче средином децембра

Специјално државно тужилаштво затражило је од колега у Босни и Херцеговини уступање предмета против никшићког бизнисмена Ранка Радуловића, против којег је у тој држави подигнута оптужница за ратни злочин. Тамошње тужилаштво терети Радуловића за злочине против човјечности почињене током рата над бошњачким цивилним становништвом на подручjу Фоче и околине.
– Специjално државно тужилаштво остварило је комуникациjу са надлежним правосудним органима БиХ ради оцjене о испуњености услова за преузимање кривичног гоњења против Р.Р. – потврдили су "Дану" из тог тужилаштва.

У вријеме рата деведесетих Радуловић је словио за једног од водећих бизнисмена на овим просторима. Босанскохерцеговачке власти су га оптужиле да је у том периоду вршио прогон цивилног становништва бошњачке националности и учествовао у нападу на цивилно становништво и насеља који је резултирао смрћу жртава.

Радуловићу се на терет ставља и да jе учествовао у узимању талаца, као и у противправном, самовољном и неоправданом уништавању имовине у великим размјерама.

– Судjеловао је у противзаконитом затварању цивила, помагао у присиљавању дjевоjака бошњачке националности на сексуални однос или с њим изjедначене сексуалне радње – силовање и починио више пута силовање више жртава – пише у оптужници Тужилаштва БиХ.

Ранко Радуловић се тренутно налази у ЗИКС-у због оптужбе да је формирао криминалну групу која је планирала убиство главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића и неколико челних људи црногорске полициjе.

Законски рок у коме би Специjално виjеће Вишег суда у Подгорици коjим предсjедава судиjа Ана Вуковић требало да изрекне првостепену пресуду његовој криминалноj групи истиче средином децембра ове године.

Рок истиче, пресуде ни на видику

Из Специjалног државног тужилаштва су подсjетили да су 26. новембра 2018. године Вишем суду у Подгорици доставили оптужницу против Ранка Радуловића и jош 17 лица, уз предлог за изрицање кривичне санкциjе према jедном физичком лицу због кривичних дjела стварање криминалне организациjе, тешко убиство у покушаjу, недозвољено држање оружjа и експлозивних материjа и разбоjништво.

Подсjећаjу и да су у члану 179 Законика о кривичном поступку прописане одредбе коjе се односе на одређивање и контролу притвора након подизања оптужице, те да jе у ставу 1 тог члана, између осталог, прописано да од подизања оптужнице до доношења првостепене пресуде притвор може траjати наjдуже три године.

Уколико кривични поступак до тада не буде окончан, што jе потпуно извjесно, имаjући у виду фазу у коjоj се тренутно налази, неколицина окривљених, укључуjући и Радуловића, наћи ће се на слободи jер им притвор по закону мора бити укинут (чл. 179 ст 1 ЗКП-а).

Имаjући у виду да се ради о првостепеном поступку коjи jе у току, ни из СДТ-а ни из Вишег суда ниjесу коментарисали ову могућност, али су потврдили да до тога може доћи.

– Поступак против Р.Р. и других окривљених тренутно се налази у фази доказног поступка и не можемо се изjаснити када ће се окончати – кратко су нам одговорили из подгоричког Вишег суда.

На питање да ли постоjи могућност да се оптуженима укине притвор уколико се не испоштуjе законски рок за доношење првостепене пресуде у том предмету, одговорили су да jе законом прописано да од подизања оптужнице до доношења првостепене пресуде притвор може траjати наjдуже три године и да се не могу изjашњавати да ли ће се у овом предмету то догодити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 22:42