/ Zvicer - foto: detectivinfo
24/12/2023 u 12:25 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SDT: Zviceru u švercu 743 kilograma kokaina pomogli Milan Vujotić i Dragan Knežević

Vujotić je u kućnom zatvoru u Istanbulu, dok je Knežević prije mjesec dana uhapšen u Francuskoj po potjernici NCB Interpol Podgorica i čeka se njegovo izručenje

Saučesnici Kotoranina Radoja Zvicera, koji slovi za vođu "kavačkog klana", u švercu 743 kilograma kokaina koji je zaplijenjen u Roterdamu, prema sumnjama SDT- a, bili su Milan Vujotić i Dragan Knežević. Vujotić se u policijskim evidencijama vodi kao visokorangirani član te kriminalne grupe. Iz Specijalnog državnog tužilaštva nedavno je saopšteno da je protiv četiri osobe čiji inicijali su objavljeni podignuta optužnica, a "Dan" saznaje da su u pitanju Zvicer, Vujotić i Knežević. Nismo uspjeli da saznamo ko se krije iza inicijala S.V. 

– Specijalno državno tužilaštvo je 1. decembra ove godine Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici predalo optužnicu protiv okrivljenih R.Z., D.K., M.V. i S.V., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, zbog krijumčarenja 743 kilograma opojne droge kokain, koja je otkrivena i privremeno oduzeta u avgustu 2020. godine, u holandskoj luci Roterdam – saopštio je nedavno specijalni tužilac i portparol SDT- a Vukas Radonjić.

Čeka se izručenje Kneževića

Osumnjičeni Knežević je prije mjesec dana uhapšen u Francuskoj po potjernici NCB Interpol Podgorica. Iz Uprave policije tada je saopšteno da je on u operativnim evidencijama registrovan kao visokorangirani član jedne organizovane kriminalne grupe iz Crne Gore.

– D.K. se potražuje radi obezbjeđenja prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi pred Višim sudom u Podogorici, a na osnovu šest različitih naredbi toga suda zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, krivičnih djela teško ubistvo i krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga – saopšteno je tada iz policije.

Predmet je formiran na osnovu dokaza koji su stigli iz Francuske, odnosno nakon presretnutih skaj komunikacija od strane službenika Europola. U okviru spisa jednog od ranije formiranih predmeta, kako saznajemo, dostavljene su i komunikacije koje su vođene oko spornih 743 kilograma kokaina koji su zaplijenjeni u holandskoj luci. Tada su dostavljeni takozvani "pinovi", odnosno šifre korisnika skaj aplikacije koji su vodili razgovore o narkoticima, a daljom istragom istražitelji su došli do sumnje da je riječ o Zviceru, Kneževiću, Vujotiću i još jednom licu.

Zvicer je i dalje nedostupan istražnim organima. Dok se godinama uspješno skriva, samo se povećava broj istraga i optužnica protiv njega. Tereti se za više krivičnih djela, od organizovanja kriminalnih grupa koje se terete za najmonstruoznija ubistva do šverca droge, nelegalnog oružja, nanošenja povreda, iznuda... Potjernice za njim raspisale su i još neke države zbog sumnje da je na teritoriji njihovih država počinio krivična djela.

Vujotić je Turskoj gdje mu se sudi zbog optužbi da je dio kriminalne grupe koja stoji iza ubistva navodnog vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića. Vujotić je pred turskim istražiteljima negirao krivicu. Tvrdio je da je u Turskoj bio zbog liječenja od povreda koje je zadobio na skijanju. Nedavno mu je sud u Istanbulu ukinuo pritvor, pustivši ga u kućni zatvor, koji ne smije da napušta, osim za potrebe liječenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:41