/ foto: RADOJE ZIVKOVIC
22/01/2023 u 14:24 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sedamnaest godina od tragedije na Bioču: Nije ubica onaj ko potegne oružje, nego onaj ko je naredio

Tražim da javnost sama procijeni da li se radi o nesreći ili zločinu, kazao je Vojinović

Polaganjem vijenaca na spomen obilježje u gradskom parku danas je u Bijelom Polju obilježena sedamnaesta godišnjica tragedije na Bioču, u kojoj je poginulo 47 putnika, a povrijeđeno više od dvije stotine.

Porodice nastradalih, preživjeli putnici,delegacija Opštine i brojni Bjelopoljci odali su još jednom počast žrtvama najteže željezničke nesreće u Crnoj Gori.

Vesko Vlahović iz NVU “Voz neprebola – Bioče 2006” kazao je da obilježavanjem 17 godina od tragedije, Bijelo Polje još jednom pokazuje svoju humanu stranu.

- Danas obilježavamo 17 godina od tragedija, uz istu poruku – da ono što se desilo ne smije da se zaboravi, ali, još važnije, ni da se ponovi- poručio je Vlahović.

Predsjednik NVU „Voz neprebola – Bioče 2006“ Goran Rika Vojinović, poručio je da se te 2006. godine nije dogodila nesreća, nego zločin.

image
-FOTO: M.N.

- Poručuju nam drugi da ne znamo šta radimo i pričamo. Odgovaram u ime NVO da radimo ono što nam zakon dozvoljava a pričamo istinu i iznosimo dokaze i činjenice zašto se na Bioču dogodio zločin, a ne nesreća. Razlog je što su se prije, i poslije nesreće, opredjeljivala iz budžeta značajna sredstva za renoviranje pruge i vozova, a ovlašćeni ih preusmjeravali u druge svrhe.Ta sredstava su bila umsjererna i dvije –tri godine prije nesreće. Isti taj menadžment, grupacija privilegovanih ljudi, ili oni koji su samo bili partijski vojnici i izvršitelji, organizovana kriminalna grupa, ta ogromna finanisjaka sredstva su usmjeravali ne na obnovu pruge i voznih sredstava, već za podjelu raznoraznih apanaža, podjelu nelegalnih kredita, kupovinu stanova i ogromnih otpremnina. To su milionski iznosi - kazao je on. 

Sa druge strane, dodao je Vojinović, taj isti menadžment ili grupacija privilegovanih, ili organizovana kriminalna grupa, ignorisali su sve ono što je, četiri godine prije događaja na Bioču, dolazilo kao preporuka od Željeznice, tadašnje zajedničke države Crne Gore i Srbije.

image
-FOTO: M.N.

- To je da su četiri godine prije nesreće, imali preporuku da pruga i vozovi  koje posjeduje Crna Gora nijesu podobni za saobaćaj, ali je neko olako preko toga prešao. I tri mjeseca prije tog događaja konstatovano je prekomjerno oštećenje šine baš na mjestu gdje je voz iskliznuo. Кo je to ignorisao i zlouportrijebio službeni položaj, nije na nama da sudimo, već na Specijalnom državnom tužilaštvu, jer je 23. januara 2006. godine taj isti menadžment pustio i stavio  u saobraćaj neispravan voz. Siguran sam da je postupak mašinovođe koji je trebalo da upravlja vozom od Bara do Bijelog Polja gospodina Filipovića, dokaz, jer je on na stanici u Podgorici napustio voz. Znajući koliko je nesipravan i opasno dalje putovanje - kazao je Vojinović.

Zahtijevamo parlamentarnu istragu

Vojinović je pozvao poslanike u Skupštini Crne Gore da pokrenu parlamentarnu istragu o navodima koje iz NVU “Voz neprebola – Bioče 2006” ponavljaju punih 17 godina.

- Izgubili smo povjerenje u tužilaštvo, pravosuđe, Vladu, i zato pozivam šefove poslaničkih klubova da pokrenu parlamentarnu istragu o ovim navodima, da otvore tajna dosijea Agencije za nacionalnu bezbjednost, policije, ministarstava saobraćaja i finansija, kako bi se konačno došlo do istine o zločinu na Bioču. Ukoliko to urade, vjerujem da će naći za potrebu da uključe i specijalnog državnog tužioca Novovića, a pozivam ljude koji su u Vladi Crne Gore da otvore ta tajna dosije, kako bi se došlo do onoga što mi tražimo sve ove godfine. Do prave istine o željezničkoj nesreći, odnosno zločinu na Bioču. Ukoliko to poslanici ne urade smatraćemo da su i oni podjednako odgovorni kao svi ovi koji su pomenuti-zaključio je Vojiinović.

Kako je istakao, menadžment je našao nekoga ko će da zaradi nadnicu smrti, a to je bio Slobodan Drobnjak, koji je preuzeo voz i znao odmah da je voz neispravan.

- Tako su došli do Bijelog Polja a onda na povratku kreće golgota. Zaustavljao se voz i konstatovano siguran sam znatna oštećenja. U stanici Lutovo proradila savjest a više strah Drobnjaka, koji je zaustavio voz izašao i rekao da je kraj vožnje i da je voz neispravan. Nedugo zatim, dobija poziv od onih istih,koji su pronevjerili i konstatovali da ne treba da se opravi pruga. Dobio je naređenje da voz nastavi putovanje. Dobio naređenje, iako su znali ti koji su mu naredili, ali i sam Drobnjak, da je voz  neispravan, kao i pruga. I baš na tom mjestu gdje je konstatovano značajno oštećenje, voz je iskočio iz šina. Tražim da javnost sama procijeni da li se radi o nesreći ili zločinu. Jer nije ubica onaj koji potegne oružje ili oruđe,već onaj koji je to naredio - zaključio je Vojinović. 

Rodbina stradalih i brojni predstavnici Opštine obišli su danas i spomen obilježje bugarskih đaka, a sjutra će zajedno posjetiti spomen obilježje na Bioču.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 16:30