Секуловић на дводневном састанку Брдо процес / - фото: МУП
10/06/2021 u 15:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секуловић на дводневном састанку Брдо процес: Пријеко потребна солидарност међу земљама чланицама

Министри су указали на предност успостављања интероперабилног система идентификациjе миграната, коjи би омогућио ефикасниjу размjену информациjа о потенциjалним безбjедносним ризицима

Министар унутрашњих послова Сергеj Секуловић учествуjе на дводневном министарском састанку Брдо процес, у Порторожу, на позив министра унутрашњих послова Републике Словениjе Алеша Хоjса. Поред министара земаља чланица, састанку присуствуjу и представници Републике Аустриjе, као и институциjа ЕУ и међународних и регионалних организациjа и инициjатива.

Тема разговора било jе управљање мjешовитим миграционим токовима. Током свог излагања министар Секуловић позвао jе на приjеко потребну солидарност међу земљама чланицама. Учесници су истакли различите изазове услиjед повећаних нерегуларних долазака миграната у регион, забринутост због празнина у управљању спољним границама ЕУ и због тога што мигранти често користе  Западни Балкан као транзитну руту ка Европи, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова.

Посебно jе поздрављена оперативна помоћ Европске агенциjе за граничну и обалску стражу (Frontex) на Западном Балкану и Европске канцелариjе за подршку азилу, у циљу jачања капацитета у области надзора границе, азила и прихвата.

– Министри су указали на предност успостављања интероперабилног система идентификациjе миграната, коjи би омогуц́ио ефикасниjу размjену информациjа о потенциjалним безбjедносним ризицима, посебно у контексту организованог криминала и тероризма – истиче се у саопштењу.

На састанку jе закључено да је потврђена снажна подршка наставку сарадње на пољу спречавања и истраге сексуалног злостављања и експлоатациjе дjеце на интернету, али и поздрављен постигнути напредак. Закључено jе да блиска сарадња између надлежних органа партнера коjи учествуjу у кривичним истрагама, као и превентивне активности, треба  да се одрже и оjачаjу у наредним годинама, а да би у jачању експертске мреже веома значаjно било укључивање  релевантних агенциjа ЕУ, посебно Еуропола и Цепола.

Република Словениjа ће о склопљеним договорима на дводневном састанку у Порторожу обавиjестити ЕУ.

Министар Секуловић jе на маргинама састанка разговарао са извршном директорицом Европске канцелариjе за подршку азилу Нином Грегори и министром унутрашњих послова Републике Косово Ђељаjем Свецлом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:20