Сергеј Секуловић / - Саша Матић
30/06/2021 u 12:50 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секуловић обавља функцију министра правде до избора новог

Због изјаве о Сребреници, Лепосавић је смијењен гласовима опозиционих партија ДПС-а, СДП-а, БС-а и СД и посланика владајуће већине из Грађанског покрета УРА

Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић водиће Министарство правде, људских и мањинских права до избора новог министра, сазнаје "Дан". Он ће бити координатор у Министарству правде, док се не изабера наследник досадашњег министра Владимира Лепосавића, који је недавно смијењен у Скупштини.

Лепосавић је смијењен на предлог премијера Здравка Кривокапића због одговора на питање о геноциду у Сребреници. Смјена министра правде затражена је уз тврдњу да је негирао геноцид, што је он демантовао. Током претходне недјеље, Кривокапић је у Скупштини рекао да је донесена одлука да он буде координатор Министарства правде и да ће одмах бити именован и државни секретар, који ће имати снаге и знања да се избори са многим проблемима.

Кривокапић је смјену Лепосавића тражио након што је изјавио да је спреман да призна да се у Сребреници десио геноцид када се то недвосмислено утврди. Одлуком посланика, он је смијењен 17. јуна. Том приликом је гласало 80 посланика, 43 су била за, 27 против, док је уздржаних било 10. Лепосавић је смијењен гласовима опозиционих партија ДПС-а, СДП-а, БС-а, СД и посланика владајуће већине из Грађанског покрета УРА. Десет посланика из коалиције "Мир је наша нација", окупљене око Демократа, било је уздржано, а 27 из коалиције за "Будућност Црне Горе", коју предводи ДФ, било је против.

Иако већ неко вријеме бојкотују рад Скупштине, посланици ДПС- а су тог дана дошли како би подржали предлог за смјену Лепосавића.

ДФ најавио бојкот

Након изгласавања смјене Лепосавића, посланик Демократског фронта (ДФ) Славен Радуновић саопштио је да ће тај политички савез бојкотовати рада црногорског парламента због те одлуке.

– У нашем парламенту се десила велика превара гласача. Направљена је непринципијелна коалиција између ДПС-а и дјелова Владе Црне Горе и зато овог момента позивам све који су добили гласове 30. августа да се ослободимо ДПС-а да се у најкраћем року скупимо и видимо шта ћемо даље. До тада ДФ више неће улазити у пленум. Ако имате нову већину, само изволите с њима. Ко хоће са ДФ-ом, може да се договори, има нас 41. Ово важи и за руководство парламента, јер сада ресетујемо стање и тражимо нови договор. Нека вам је срећан ДПС – рекао је тада Радуновић.

Прије него што је поднио захтјев за смјену министра правде, Кривокапић је тражио да он поднесе оставку, што је Лепосавић одбио. Прије гласања о његовом захтјеву у Скупштини, премијер је рекао да се надао да ће Лепосавић сам "амортизовати ситуацију".

– Сматрам да је најбољи начин да личним чином искажемо своју одговорност. То сам урадио у петак. То сам урадио и данас, желећи да заштитим прво интегритет ове владе. Пошто је министар Лепосавић остао при свом ставу, донио сам тешку одлуку да иницирам предлог за разрјешење члана Владе. Недопустиво је да министар правде износи своје приватне ставове – казао је тада Кривокапић.

Док је у Скупштини трајало гласање, испред тог здања окупили су се грађани који су протестовали због одлуке о смјени Лепосавића. Они су поручили да су на тај начин изиграни њихови гласови.

Лепосавић је тог дана у Скупштини рекао да му је жао ако је његова изјава повриједила и подијелила људе.

– Позивам све грађане, посебно хришћане и муслимане, да сарађују и разговарају и да злочине који су учињени према њиховим народима уважавају. У ранијој изјави рекао сам да ми је жао што је мој неспретни одговор повриједио људе. Ја плаћам цијену, али Влада ће опстати – рекао је Лепосавић пред посланицима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:47