/ - FOTO: FACEBOOK PRINTSCREEN
14/05/2022 u 19:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Шема рада у нарко-вилама: Балканци мјесецима "заробљени" надзоришу дрогу

За мјесечну зараду од по пар хиљада еура мушкарци, махом млађе старосне доби, одлазе у Шпанију гдје даноноћно чувају и раде на плантажама

Хапшењем деветочлане нарко-банде у Шпанији, која је на седам локација широм те земље у изнајмљеним вилама имала лабораторије за узгој марихуане, потврђено је да је чувена шема рада  људи из Србије и са Балкана на плантажама у земљи на Пиринејском полуострву и даље активна, преноси Kurir.,rs.

За мјесечну зараду од по пар хиљада еура мушкарци, махом млађе старосне доби, одлазе у Шпанију гдје даноноћно чувају и раде на плантажама.

Истрага против организоване криминалне групе ухапшене у Шпанији започета је 20. марта, након што су истражитељи шпанске полиције добили информацију да се у кући у граду Патерна, у Валенсији, налази илегална лабораторија за узгој. Полиција је одмах започела активни надзор ове куће и захваљујући оперативном раду, откривено је шта се дешава иза затворених врата, али и да група у свом посједству има још оваквих нарко-кућа.

Једна од кућа коришћена је као логистичка база нарко-банде и из ње је координирано све што се догађа у другим објектима.

image
- FOTO: FACEBOOK PRINTSCREEN

У свих седам имања постојале су софистициране електричне инсталације које служе за подстицање раста, лампе, вентилациони системи и машине за одржавање влажности ваздуха. У више објеката је заплењено 2.800 биљака, 168 килограма осуђене биљке у пупољцима, око 20.000 еура у готовини, мобилни телефони, наколико лаптопова, два возила и разну документацију.

Током увиђаја је такође откривено да у свакој кући живи по једна особа која је задужена за узгој, развој и бербу засада, а како се може видјети на видео-снимцима забиљеженим током полицијске акције, у једном дјелу куће налазили су се засади марихуане и пратећа опрема, док су одвојене просторије намењене за живот поменутих "станара".

- То су махом мушкарци млађе старосне доби који у Србији нису имали већих проблема са законом, па тако ни полицијске досијее. Групе које у Шпанији раде марихуану умеју одлично да препознају овакве профиле и одмах их врбују, нудећи им мјесечну зараду од пар хиљада еура - прича упућени саговорник.

Иако рад у Шпанији на прву лопту звучи примамљиво, многи се, каже, предомисле када схвате о чему се заправо ради.

- Њихова улога је да на имањима, односно у кућама у којима се углавном у подрумским просторијама узгаја марихуана, бораве 24 сата, дакле они буквално не виде дана, а чак им се и храна допрема до кућног прага. Углавном остају ту по неколико мјесеци, а затим стиже смјена из Србије и тако се ротирају. Балканске криминалне групе које се баве овим пословима не желе да имају проблеме са граничном полицијом, они настоје да на све начине буду испод радара и никако не би угрозили послове вриједне на стотине хиљада еура због нерегуларних папира - каже саговорник.

image
- FOTO: FACEBOOK PRINTSCREEN

Он објашњава да се углавном бирају куће на ободима града или у викенд насељима, како не би упадали старосједеоцима у очи. Изнајмљују се велике куће, а било је, каже, забиљежених случајева гдје је група младића чак и рошитљала и играла се лоптом.

- Колико су наши људи довитљиви показује и случај када су двојица Срба кокаин вриједан 15 милиона еура шверцовали у паркираном комбију у Галицији у Шпанији, који су потом подизали на камион шлеп службе, како би све изгледало увјерљивије. Приликом осматрања једне такве куће прије неколико година чувари плантажа су чак и вршили одређене радове на кућама, како би све изгледало што увјерљивије и ваљда да би комшије помислиле да су само грађевински радници - закључује извор.

Међу ухапшеним Балканцима, групом чији су чланови Срби, Македонци и Албанци, нашла се и једна жена чији подаци нису саопштени. Међутим, то није први пут да је жена члан једне овакве банде. Када је 2020. у Каталонији разбијена још једна оваква група, сви су се изненадили сазнањем да се на њеном челу налази Српкиња (37) која је у тренутку хапшења имала тек рођену бебу.

Банда предвођена Српкињом имала је 12 оваквих кућа, а шпански портал lavanguardia.com објавио је раније, позивајући се на своје изворе, да су истражитељи били запањени када су видјели новорођенче у кући у којој су боравили Српкиња и њен партнер, претпоставља се отац дјетета.

Исти портал навео је да је Српкиња све задатке и обавезе обављала носећи бебу са собом, па чак и када се састајала са купцима марихуане. Када је, након што је ухапшена, осумњичена одведена заједно са бебом у притворске просторије Санта Андре де ла Барка, беба није престајала да плаче. Жена је казала стражарима да беба плаче јер је гладна, али да нема новца да јој купи храну јер јој је у полицијској акцији све одузето, а желећи да умири бебу, један стражар је отишао у апотеку и купио адаптирано млеко.

(Kurir.rs/ Nova)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:50