Симовић Звицер / - Фото: Дан, Архива
22/05/2022 u 07:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Симовић Звицер: Хапшење Весне Меденице је изазов за цјелокупно правосуђе

Свјесна сам да ће поменута дешавања додатно утицати на пад повјерења у рад судова, казала је она

Предсједница Судског савјета Весна Симовић Звицер рекла је у интервјуу за Портал РТЦГ како вјерује да ће надлежни државни органи у законом предвиђеном поступку утврдити потребне чињенице и околности везано за недавне случајеве хапшења бивших и садашњих предсједника судова, уз поштовање презумције невиности, примјеном принципа неселективне правде и принципа да су сви једнаки пред законом.  

Симовић Звицер је објаснила да је у коначном завршено оцјењивање 93 судија у поступку напредовања. 

Очекујете ли ускоро избор новог предсједника Врховног суда?

- Чланом 124 став 3 Устава Црне Горе прописано је да предсједника Врховног суда бира и разрјешава Судски савјет двотрећинском већином, на предлог Опште сједнице Врховног суда. До избора новог министра правде Судски савјет није био у пуном саставу за одлучивање по овом питању, односно није било потребне уставне 2/3 чланова Савјета, а имајући у виду четири неуспјела огласа до сада, застали смо са доношењем одлуке о објављивању јавног огласа за избор предсједника Врховног суда до испуњавања услова потребних за гласање.

Током активности Радне групе која ради на нацрту измјена и допуна Закона о Судском савјету и судијама, представнице Савјета су изнијеле мишљење овог органа у смислу унапређења законске одредбе којом се прописује питање утврђивања предлога за избор предсједника Врховног суда. Садашња норма предвиђа да тај предлог Опште сједнице садржи једног кандидата, а Савјет је мишљења да би било добро да Општа сједница Врховног суда предложи најмање два кандидата, а може и више. У тој ситуацији имали би могућност бирања између два или више кандидата, а не пуко одлучивање јесте ли за или не.

Имајући у виду да ће током јуна бити бирани нови чланови Судског савјета из реда судија, као и најаве да би током редовног прољећњег засиједања могао бити извршен избор нових чланова Судског савјета из реда угледних правника, уколико њихов избор буде извјестан, мишљења сам да би новог предсједника Судског савјета требао бирати нови састав Судског савјета.

Да ли је унапријеђена процедура оцјењивања рада судија?

- Судски савјет је почетком августа прошле године донио одлуку о измјени и допуни Правила за оцјењивање судија и предсједника судова. Овим Правилима уређују се поступак оцјењивања, индикатори за сачињавање извјештаја, предлог оцјене на основу критеријума прописаних за судије, као и критеријуми за оцјењивање и индикатори за сачињавање извјештаја и предлога оцјене предсједника суда.

Измјене се односе на члан 19 и Правила, који прописује стручно усавршавање судија и оцјене по овом подкритеријуму. 

Претходне двије године, иницирано је спровођење процедуре редовног оцјењивања и оцјењивања по започетим огласима за напредовање судија. Током прошле године, Савјет је донио одлуке о формирању вијећа за оцјењивање по судовима, сходно законом прописаној процедури.

Такође, имајући у виду велики број огласа који су били расписани, Савјет је донио и закључак који је упућен свим предсједницима судова, да приоритет у оцјењивању имају оне судије које су поднијеле пријаве по јавним огласима у поступцима напредовања, а редовно оцјењивање да се настави након што се заврши приоритетно оцјењивање.

Са разлога испуњења процесних претпоставки одређених законом, дио поступака оцјењивања започет је у 2021.години, а коначна оцјена утврђена је у 23 поступка оцјењивања у децембру 2021.године. Почетком 2022. године завршени су поступци оцјењивања за 70 судија, који су започети у 2021.години. Тако да је у коначном завршено оцјењивање 93 судија у поступку напредовања (46 одличан, 46 добар, један незадовољава).

Kако ће се ријешити питање избора предсједника Управног суда?

- У фебруару смо имали сједницу на којој је требало да се одлучује о избору предсједника Управног суда Црне Горе. Али обзиром да су два члана Судског савјета била изузета по тој тачки утврђеног дневног реда, Савјет је одложио расправу за неку од наредних сједница, када се за то стекну услови. Kако је у међувремену биран нови министар правде, то су се стекли услови за наставак процедуре избора, па је сједница на којој ће бити објављен интервју с кандидатима заказана за четврак, 26.маја 2022. године.

Ухапшени су бивша предсједница Врховног суда Весна Меденица и предсједник Привредног суда Блажо Јованић, како комантеришете те случајеве?

- Хапшење Весне Меденице и предсједника Привредног суда Блажа Јованића представља велики изазов за цјелокупно правосуђе.

Свјесна сам да ће поменута дешавања додатно утицати на пад повјерења у рад судова.

С друге стране, вјерујем да ће надлежни државни органи у законом предвиђеном поступку утврдити потребне чињенице и околности везано за наведене случајеве, уз поштовање презумције невиности, примјеном принципа неселективне правде и принципа да су сви једнаки пред законом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 04:58