др Весна Симовић Звицер / - дан
27/12/2021 u 18:18 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Симовић Звицер: Врховни суд не може да има већа овлашћења од Судског савјета

Важна измjена закона о Судском савјету jе начин избора предсjедника Врховног суда. Подсјећа да су у том дијелу пропала четири огласа за шта су, тврди Симовић Звицер, била заслужна и нека важећа законска рjешења

Предсједница Судског савјета Весна Симовић Звицер није жељела да коментарише одлуку о престанку функциjе и одласку у пензију 22 црногорских судија како се то њено коментарисање, како је нагласила, не би протумачило као утицај на Управни суд који о томе тренутно одлучује. Она је у разговору за "Дан" казала да у наредноj години од црногорске извршне власти и посланика у парламенту очекује да коначно превазиђу политичке разлике, издигну се изнад тога и препознају само национални интерес.

Свјесна чињенице да је одлазак великог броја судија у једном тренутку произвео последице у погледу ефикасности судова, нарочито Врховног суда, Симовић Звицер сматра да је грешка направљена само у дијелу што одлука није донесена раније, одмах по ступању на снагу измjена Закона о пензиjско инвалидском осигурању у августу 2020. године већ је то учињено годину дана касниjе.

Осврћући се на недостатке важећих законских процедура поводом именовања нових судија истиче да је, по њеном мишљењу, та процедура врло компликована. Ипак, и тај поступак је приведен крају тако да ћемо jедан броj нових судиjа, како каже она, добити до краjа ове а већи дио до краjа jануара наредне године.

Случај судије Зекића остао некажњен

И раниjе смо имали ситуациjе гдjе jе требало доћи до разрjешења jер jе извршен наjтежи дисциплински прекршаj, а судиjа свjестан тога да ће бити разриjешен поднесе захтjев за престанак функциjе. Мислим да jе и то jако лоше законско рjешење.

Ради се о случаjу судиjе Милосава Зекића из Рожаjа коjи jе правоснажно осуђен за кривично дjело коjе га чиним недостоjним за вршење судиjске функциjе.

Његов предсjедник суда био је дужан да Судски савjет обавиjести о томе чим jе пресуда постала правоснажна. Али је нас о томе обавиjестила Акциjа за људска права прошле године. Тражила сам изjашњење предсjедника суда коjи jе тврдио да је био необавијештен. Подразумијевао се да поступак покрене непосредно Виши суд у Бијелом Пољу или у коначном бивша предсједница Врховног суда Весна Меденица, али нико од њих то није урадио иако им је то било не само овлашћење већ и дужност, казала је Симовић Звицер.

Када су у питању измјене закона о Судском савјету и његових овлашћења сматра да су неопходне промјене, посебно када се ради о покретању дисциплинског поступка. Тачно jе, тврди она, да jе 2015. године истакнуто да би онаj коjи покреће дисциплински поступак у овом случају Судски савјет и одлучивао о дисциплинскоj одговорности, али мисли да се то може превазићи на начин да уколико jе члан СС покренуо поступак он би се могао изузети из одлучивања.

Важна измjена закона о Судском савјету и судиjама jе начин избора предсjедника Врховног суда. Она подсјећа да су пропала четири огласа и да није било коначног избора за шта су, према њеном ставу, била заслужна и нека важећа рjешења.

– Према Уставу надлежност Судског савјета је да добиjемо предлог jедног кандидата опште сjеднице Врховног суда, иако се jави њих неколико. Ми немамо прилику да разговарамо са свима већ само са jедним предлогом Опште сjеднице што мислим да ниjе добро из разлога што они не могу имати већа овлашћења у односу на Судски савјет – објашњава Симовић Звицер.

Без обзира што, истиче она, имају негодовање судиjа Врховног суда за ове ставове мисли да су измjене у том диjелу неопходне.

"Подразумијевало се да поступак покрене непосредно Виши суд у Бијелом Пољу или у коначном бивша предсједница Врховног суда Весна Меденица, али нико од њих то није урадио иако им је то била не само овлашћење већ и дужност, казала је Симовић Звицер

Поводом тешких оптужби упућених од стране премиjера Здравка Кривокапића на начин Привредног суда и предсjедника Блажа Jованића она каже да би сви представници извршне власти требало да се уздрже од непримјерених коментара.

– Било би добро да jе то праћено неким доказима и процесуирањем. Наравно, ниjе ми намjера да браним ниjедног судиjу нити било кога, уколико jе урадио било што jе супротно закону. Али износити такве квалификациjе, а не поткриjепити их доказима носиоци високих државних функциjа не би смјели то себи дозволити. У односу на таj случаj Судски савjет ниjе имао никаквих притужби – појаснила је она.

Када је у питању случај сада већ бившег судије Вишег суда Радомира Ивановића и његове "кумовске везе" са осумњиченим Драганом Крстовићима, Симовић Звицер објашњава да је лично затражила његово изјашњење поводом случаја и да је од судије добила "врло чудан" одговор.

У изјашњењу је писало, тврди она, да се Ивановић са тим човјеком ниjе видио више од 20 година те да jе он сматрао да апсолутно не постоjе разлози да би се он морао изузети из тог предмета.

– Сматрам да jе то jедан од показатеља због коjег ми морамо вршити измjене у Закону о Судском савјету и судијама и дати нам овлашћења за покретање дисциплинских поступака – казала је она.

У конкретном случају тврди да је тражила мишљење Комисиjе за етички кодекс, међутим, та комисија jе у овом тренутку некомплетна.

– У међувремену је судиjа Ивановић отишао у пензиjу и све што би ми требало да урадимо, сада губи смисао – истиче Симовић Звицер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:33