/ - Илустрација
29/06/2021 u 03:02 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Синдикат управе и правосуђа: Држава неће да преговара о колективним уговорима

Синдикат тражи да држава исплати надокнаде тужилаштву и судовима јер су запослени доведени у краjње неповољну позициjу

Синдикат управе и правосуђа Црне Горе (СУПЦГ), имаjући у виду да jе Министарство финансиjа и социjалног старања обуставило исплату накнада по основу оствареног дежурства и приправности запосленима у судовима и тужилаштвима, указуjе да је Одлуком Уставног суда („Службени лист Црне Горе”, броj.051/17 од 3. августа 2017. године) укинута одредба члана 26а Одлуке о увећању зараде државним службеницима и намjештеницима за обављање одређених послова.

- Одлуком jе било регулисано увећање зараде по основу обављања послова коjи не трпе одлагање изван радног времена у судовима и тужилаштвима. Са друге стране, чланом 16 Закона о зарадама запослених у jавном сектору прописано jе да се висина додатка по часу на основну зараду (додатак за рад ноћу, додатак за рад у дане државног или вjерског празника, додатак за прековремени рад и додатак за дежурство и приправност) утврђуjе у износима утврђеним колективним уговором. Несхватљиво jе да jе системски Закон о зарадама запослених у jавном сектору jедно овако важно питање - висине накнаде за приправност и дежурство само усмjерио на колективни уговор притом не дефинишући минимум исте накнаде - наводе из СУП-а, на чијем је челу Ненад Ракочевић.

Влади доставили предлог измjена и допуна

Синдикат управе и правосуђа Црне Горе у септембру 2017. године доставио je Влади предлог измjена и допуна Гранског колективног уговора за област управе и правосуђа у коjем jе на детаљан начин регулисана висина накнаде за дежурства и приправност.

- Међутим, поред свих притисака нашег синдиката jедва да се мрднуло са преговорима, и то у августу 2020. године, са чим смо више пута упознавали чланство и jавност. У међувремену Струковни одбор Синдикалних организациjа запослених у судовима jе у новембру 2018. доставио Судском савjету предлог Колективног уговора за запослене у судовима коjи садржи такође одредбу коjом се детаљно регулише питање висине додатка за дежурство и приправност. Он је похрањен у ладице, те се тек промjеном предсjедника у Судском савjету нашао на сто и у децембру 2020. године прослиjеђен ресорном министру - казао је Ненад Ракочевић, челник Синдиката управе.

Истичу да држава избjегава да потпише колективни уговор, тj. његове измjене и допуне, због чега су запослени доведени у краjње неповољну позициjу.

- Више пута смо реаговали са нивоа Синдиката управе и правосуђа и Струковног одбора синдикалних организациjа запослених у судовима и тужилаштвима, тражећи да се у сарадњи са нашим синдикатом ово питање траjно риjеши - наводе синдикалци.

image
Синдикат управе и правосуђа, лого

Са друге стране, у складу са позитивним прописима коjи регулишу рад у судовима и тужилаштвима, судиjе, тужиоци, управитељи писарнице, записничари-оператери и велики дио остале администрациjе су, истичу, обавезани на обављање послова коjи не трпе одлагање, тj. на рад мимо радног времена.

- Врло често, у хитним предметима и другим неодложним радњама рад траjе буквално даноноћно, запослени су изложени притиску посла, роковима, процесним захтjевима и низу других фактора коjи оваj рад чине посебно исцрпљуjућим и напорним. И поред свега тога, у jеку туристичке сезоне, када обично и долази до наглог повећања броjа хитних и неодложних послова у судовима и тужилаштвима, држава jе посегнула за обуставом исплате накнада за дежурство и приправност коjа се у међувремену, тj. од средине 2017. године и одлуке Уставног суда исплаћивала редовно jер се рад запослених мора платити, а све под притиском нашег синдиката и примjеном низа синдикалних механизама - наводе из Синдиката управе.

Одмах исплатити накнаде запосленима

Синдикат управе и правосуђа Црне Горе и Струковни одбор запослених у судовима и тужилаштвима позиваjу Министарство финансиjа да одмах, у складу са досадашњом праксом, изврши исплату накнада запосленима у судовима и тужилаштвима по основу обављеног дежурства и приправности и да се задржи постоjеће рjешење, као и да одмах одреди преговараче коjи ће наставити са преговорима измjена и допуна Гранског колективног уговора за област управе и правосуђа како би се ово питање траjно дефинисало.

- У противном, синдикат ће активирати све механизме синдикалног дjеловања и правне заштите коjи ће имати вишеструке посљедице по послодавца и значаjне финансиjске издатке државе по основу изгубљених спорова пред домаћим и међународним судовима - каже Ракочевић.

Након састанка са тадашњим министром правде, 2. фебруара 2021. године, синдикалци су му писменим путем прослиjедили нови захтjев за преговарање колективног уговора, текст колективног уговора и сва поjашњења у складу са захтjевом министра. Међутим, опет jе синдикат наишао на ћутање. Стога, искључиви разлог због коjег jе дошло до ове ситуациjе jе неспремност државе да преговара колективне уговоре на коjе упућуjе закон. Текст измјена и допуна колективног уговора послат је и министру Милојку Спајићу.

- Стога је дошло до невjероватне правне (неправне) ситуациjе да Закон о зарадама запослених у jавном сектору упућуjе на рjешавање питања висине накнаде за дежурство и приправност кроз колективне уговоре, док са друге стране држава и бивша и садашња власт остаjу ниjеме када се треба приступити преговорима, због чега треба да трпе запослени - каже Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:52