/ - FOTO: SOCTA 2021 Заплијењен хероин-Црна Гора
17/04/2022 u 17:22 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЈЕВЕР ЦРНЕ ГОРЕ: Растурање хероина главна активност за кланове, килограм од 15.000 до 21.000 еура

У односу на дистрибуцију хероина на локалном нивоу, анализе указују да припадници криминалних група из Берана, Никшића, Подгорице и Бара наркотике набављају од организованих криминалних група са подручја Рожаја

Кријумчарење хероина представља доминантну криминалну активност за организоване криминалне групе  са сјевера Црне Горе, наводи се у извјештају Процјени опасности од тешког и организованог криминала у Црној Гори (SOCTA 2021)

Посљедњих година, документ прецизира,  регистровано је и да су се поједине криминалне структуре из централног дијела Црне Горе активно укључиле у спровођење наведене криминалне активности.

За црногорско нарко-тржиште кокаин чистоће више од 90 одсто: Од 35.000 - 40.000 еура по килограму

-Када су у питању најважније групе, ради се о финансијски јаким криминалним групама, са чврстом хијерархијом, прецизно дефинисаним улогама и позицијама припадника. Групу везују јаке породичне везе и дугогодишње познанство, будући да углавном потичу из истог мјеста. Групе су састављене од држављана Црне Горе, Косова, Албаније и Турске- наводи SOCTA.

ЧИСТОЋА ХЕРОИНА У ЦРНОЈ ГОРИ

 Оно што се, према извјештају,  посебно мора нагласити јесте и проценат чистоће хероина који је намијењен уличној дистрибуцији.

-Анализе заплијењеног хероина указују да проценат чистоће износи од 4-12%. Спроведена вјештачења указују да се за мијешање, као разблаживачи, најчешће користе парацетамол и кофеин. У односу на популацију конзумената, на основу расположивих података може се закључити да је хероин заступљен у проценту од 10 – 15% у односу на укупну популацију конзумената. Поједини подаци указују да није примјетан алармантан тренд пораста нових корисника, већ је ријеч углавном о дугогодишњим конзументима који су временом и сами постали укључени у активности дистрибуције хероина- закључује се у документу.

ПРОМЈЕНА РУТЕ ШВЕРЦА ХЕРОИНА 

Оно што посебно треба указати јесте да је посљедњих година регистрован тренд смањеног обима кријумчарења хероина преко територије Црне Горе, првенствено због промјена кријумчарских рута и модуса спровођења ове криминалне активности.

-Наиме, организоване криминалне групе које на транснационалном нивоу контролишу ову криминалну активност се у све већој мјери опредјељују за кријумчарење поморским рутама, претежно из лука у Турској, директно ка лукама и улазним тачкама у земљама Западне Европе. Велике количине хероина које се кријумчаре Балканском рутом углавном заобилазе територију Црне Горе, обзиром да се кријумчари у све већој мјери одлучују да хероин који је транспортован до Косова, преко Албаније поморским рутама даље кријумчаре у правцу Италије. Кријумчарење хероина преко територије Црне Горе врши се посредством двије руте. Једна од рута иде из нама сусједне Албаније (локације Скадар, Крује, Леше, Драч и Тропоја) преко централног и јужног дијела Црне Горе (улазне тачке представљају гранични прелази Божај и Сукобин) даље преко Херцег Новог и граничног прелаза Дебели бријег према Хрватској и даље према другим земљама Европе. Друга рута представља дио традиционалне балканске руте којом се хероин из Авганистана преко Турске кријумчари до Косова, одакле се из области око Пећи кријумчари даље преко границе Црне Горе до Рожаја- наводи се у извјештају.

Дио хероина који је прокријумчарен у Црну Гору задржава се на нашој територији и исти је намијењен домаћем тржишту, док се преостали, уобичајено већи дио прокријумчарене количине припрема за кријумчарење према Србији и Босни и Херцеговини и даље према другим земљама Европе.

У дијелу који се односи на кријумчарење према Србији, расположиви подаци указују да није ријеч о интензивном кријумчарењу, али су регистровани случајеви кријумчарења у оба правца (Црна Гора – Србија и Србија – Црна Гора).

Посебну погодност за организоване криминалне групе са сјевера Црне Горе представљају успостављени директни контакти са снабдјевачима у Турској, посредством лица са Балкана преко којих се и врши набавка хероина, а регистровано је да су и поједине криминалне групе из централног дијела Црне Горе такође успоставиле наведене конекције.

ЦИЈЕНЕ ХЕРОИНА У ЦРНОЈ ГОРИ

Цијене хероина, без обзира да ли се ради о хероину који је намијењен даљем кријумчарењу или локалној дистрибуцији, су приближно исте.

-Цијена килограма хероина у Црној Гори износи од 15 – 21.000 еура, док се цијена хероина који се дистрибуира на локалном нивоу крајњим корисницима креће у распону од 10 - 20 еура по граму, изузимајући љетњу туристичку сезону када је регистрован тренд благог пораста цијене грама хероина која износи 30 еура. Упоређујући цијене хероина који је намијењен уличној дистрибуцији наркотика на тржишту земаља региона, може се констатовати да исте не одступају од цијена које су карактеристичне за Црну Гору- наводи се у извјештају.

 

КРИЈУМЧАРЕЊЕ ПРЕКО ЦРНЕ ГОРЕ

Преко територије Црне Горе хероин се кријумчари копненим путем, најчешће преко званичних граничних прелаза, у количинама од 5 - 30 кг, коришћењем аутобуса, путничких и теретних моторних возила, сакривен у специјално израђеним бункерима.

-Параван за кријумчарење представља коришћење транспортних средстава компанија које се баве увозом/извозом и транспортом различитих врста роба. Посебно се мора указати на чињеницу да је највећи дио заплена регистрован на граничним прелазима Божај и Дебели бријег, те да су у ланцу кријумчарења била укључена лица која нијесу држављани Црне Горе. У свим регистрованим случајевима у предметну активност били су укључени држављани Албаније- прецизира документ.

ПОВЕЗУЈУ СЕ ШВЕРЦЕРИ КОКАИНА И ХЕРОИНА

Даље се наводи да је уизвјештајном периоду примјетан је тренд повезивања организованих криминалних група из Црне Горе које се баве кријумчарењем хероина (које посједују развијене сарадничке мреже у Њемачкој, Француској, Швајцарској, Белгији) са организованим криминалним групама чија је доминантна активност кријумчарење кокаина, тако да су раније изграђене мреже дистрибутера кокаина на подручју земаља Европе, постале мреже за дистрибуцију хероина и марихуане.

-У односу на дистрибуцију хероина на локалном нивоу, анализе указују да припадници криминалних група из Берана, Никшића, Подгорице и Бара наркотике набављају од организованих криминалних група са подручја Рожаја, док се један дио набавља директно из Албаније, и врше његову даљу дистрибуцију широм територије Црне Горе- пише у SOCTA-и.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:21