/ - VLADA CRNE GORE
13/06/2024 u 10:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Slučaj "Tunel": Tužilaštvo nije smjelo da pusti Abazovića i ministre na mjesto zločina

Ključni propust istrage u slučaju "Tunel" je što još ne znamo motiv, a ni nalogodavce, smatraju advokat Veselin Radulović i kriminolog Velimir Rakočević.

Radulović smatra da tužilaštvo nije smjelo da dozvoli prilaz tadašnjem premijeru i ministrima koji su kontaminirali mjesto zločina. Taj potez je, kako smatra, poslao poruku gdje će ići istraga, prenosi portal RTCG (TVCG)

Za advokata Veselina Radulovića neshvatljivo je da se ovim slučajem bavi Osnovno državno tužilaštvo kad ima više nego dovoljno uslova da se vidi da je riječ o organizovanom kriminalu  i krivičnom djelu iz nadležnosti SDT-a.

DPS: Krivična prijava protiv Abazovića, Adžića i Kovača zbog kontaminacije dokaza

- Da se nijesu desili bezbjednosni propusti, ne bi moglo da u centru glavnog grada, u krugu gdje se nalaze najveće institucije države, neko mjesecima izvodi jednu takvu akciju. Bojim se da nijesmo izvukli ključne pouke iz tog slučaja i da bi sličan ili teži događaj mogao da se desi sa svim ili većim propustima - kazao je Radulović u emisiji "Dobro jutro Crna Goro".

Ključni problem je, kako smatra on, to što još ne znamo motiv.

(VIDEO) EKSKLUZIVNO: Ovo su osumnjičeni za kopanje tunela do suda

- Ne samo da ne znamo ko su nalogodavci, ni koji im je bio cilj - kazao je on.

Jasno je da je istraga bila neefikasna i da je bilo dosta propusta smatra kriminolog Velimir Rakočević.

Iskaz Katarine Baćović: Prerušena iznajmljivala stan i slikala podrum, iz medija saznala za tunel i depo

- Gotovo dva mjeseca kopati tunel u centralnom dijelu institucija, prva stvar koja je svima zapala za oko je ta da je bezbjednosni sektor u potpunosti zakazao. To može da ohrabri one koji imaju loš naum da nastave sa kriminalnim aktivnostima - kazao je Rakočević.

Zakon je jasan, dodaje on, ako se do šest mjeseci ne podigne optužnica lica izlaze na slobodu, kao i ako se u roku od tri godine ne donese prvostepena presuda.  

(FOTO/VIDEO) Abazović: Iznio sam dvije teorije o slučaju "Tunel"; Jovanović: Danas nismo čuli ništa novo

- Ovdje je bilo jako važno u samom startu odraditi onako kako nalažu krivično procesna, a naročito  krivična pravila. Mi smo dozvolili jednom broju lica da nesmetano napuste našu teritoriju, a onda imamo krivični hendikep da lice za koje postoje sumnje da je involviran, usljed nedostatka dokaza da bude pušten na slobodu - kazao je on i istakao je da je ključna osnova sumnje da je neko učinuio krivično djelo.

Istakao je da je vrlo moguće da je došlo do kontaminacije mjesta zločina.

- Kad već nijesmo spriječili takvo djelo, posljedice ćemo tek da osjetimo kroz brojne predmete. Pitanje je šta je bio ključni cilj. Kada imate motiv, vi ste 90 odsto riješili -  kazao je on.

Istakao je da su organizatori ključni.

Radulović smatra da tužilaštvo nije smjelo da dozvoli prilaz premijeru i ministrima.

- Ne postoji osnovana sumnja, DNK ovog lica nije pronađen na licu mjesta. Jedno je sigurno. DNK premijera i ministara je sigurno pronađen. Da li je to urađeno namjerno, to treba da se utvrdi. Ne vjerujem da su ti ljudi toliko neznaveni da nijesu svjesni koju su štetu tada pravili. To ponašanje je poslalo poruku gdje će da ide istraga -  kazao je Radulović.

Tunel je kopan vrlo smišljeno, kaže Rakočević.

- Ni jednu indiciju i ni jednu verziju ne možete isključiti. U Višem sudu su svi ključni predmeti, mogli su se desiti mnogi načini ugrožavanja bezbjednosti koje smo srećom izbjegli - kazao je on.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jul 2024 16:02