Medenica i Veljović / - MEDENICA I VELJOVIć
12/07/2023 u 18:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Slučaj ubistva Duška Jovanovića: Komisija ne zna jesu li Medenici i Veljoviću nudili poligraf

Iz Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima navode da su iz medija saznali o saslušanju dva bivša funkcionera tužilaštva i policije

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija za period od 5. decembra 2022. godine do 23.juna 2023. godine. Komisija je saopštila, navode iz Vlade, da su iz medija saznali o saslušanju dva bivša funkcionera tužilaštva i policije, Vesne Medenice i Veselina Veljovića, u istrazi o ubistvu glavnog i odgovornog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića, ali nije jasno da li im je nuđeno poligrafsko ispitivanje.

Ovim dokumentom je obuhvaćeno pet izvještaja o napadima na novinare i njihovu imovinu, kojima su date preporuke nadležnim organima, i to izvještaj o izazivanju opšte opasnosti na štetu ND Vijesti 2013. godine, izvještaj o prijetnjama novinarki RTCG Ani Popović 2022. godine i dopune izvještaja o napadima na novinare Sinišu Lukovića, Nebojšu Šofranca i Seada Sadikovića.

Dio izvještaja je i analiza tabele podataka o slučajevima napada na novinare i medije koju je Komisiji dostavilo Tužilaštvo, sa podacima zaključno sa 31. decembrom 2022. godine.

Prilikom izrade analize uzeti su u obzir i slučajevi o kojima Tužilaštvo nije dostavilo podatke, a koje je Komisija evidentirala u svom radu.

- Komisija, između ostalog, konstatuje da se Vrhovno državno tužilaštvo do kraja izvještajnog perioda nije izjasnilo o preporukama iz njenog decembarskog izvještaja, uključujući one o istrazi ubistva Duška Jovanovića, kao i da su, na osnovu saznanja iz medija, saslušana dva predložena bivša funkcionera tužilaštva i policije, ali nije jasno da li im je nuđeno ispitivanje na poligrafu, kao što je preporučila Komisija, navodi se u saopštenju Vlade.

Izvještaj sadrži i preporuke za postupanje nadležnih organa i institucija, u cilju utvrđivanja činjenica o napadima, preispitivanja bezbijednosti najugroženijih novinara i medija, postojanja eventualne odgovornost za nastupanje zastarjelosti u određenim slučajevima, sprovođenja određenih istražnih radnji, kao i dostavljanju dokumentacije od Vrhovnog državnog tužilaštva.

U diskusiji je naglašeno da Vlada osuđuje sve napade na novinare i pruža bezrezervnu podršku slobodi medija i novinara istraživača da nastave da profesionalno i transparentno iznose svoja saznanja, u kontekstu zaštite javnog interesa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:10