/ Црногорски кримимналци активни и у Јужној Америци
24/05/2021 u 12:06 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Специјални тужилац у Еквадору Сезар Пења Моран: Црногорска мафија предводи шверц кокаина

Моран је за еквадорски лист говорио о проблему мафијашких група са Балкана у тој земљи, посебно указујући на проблем црногорског организованог криминала, при том потврђујући да има покренутих случајева против држављана Црне Горе због озбиљних кривичних дјела, пише "Дан"

Нема статистике која би прецизно показала колико држављана балканских земаља уплетених у међународну трговину дрогом тренутно има у Еквадору јер многи од њих ту бораве илегално, а има и црногорских држављана, саопштено је из државног тужилаштва те земље. Специјални тужилац Еквадора Сезар Пења Моран говорио је за тамошњи лист "Експресо" о проблему мафијашких група са Балкана у тој земљи, посебно указујући на проблем црногорског организованог криминала. Моран је, такође, потврдио да има покренутих случајева против црногорских држављана због озбиљних кривичних дјела. Он је рекао да недостатак адекватног регистра о томе који конкретно балкански криминалци бораве у Еквадору прави велике проблеме истражитељима.

Еквадорски лист је пренио да се не може са сигурношћу тврдити да ли главне конце вуку криминалне организације на истоку Европе или у Еквадору балкански криминалци самостално раде на организацији шверца дроге.

– Генерално, криминалци не користе оригиналне пасоше, јер обично стижу користећи лажну документацију – наводи лист "Експресо".

Истиче се да то потврђује Сезар Пења Моран, тужилац који је у последњих седам година био задужен за истраге организованог криминала и убистава, повезаних са нарко-криминалним групама у овој земљи.
– Процјењујем да је само 30 одсто њих ушло у Еквадор кроз редовне граничне пролазе. Очигледно је да већина настоји да не остави ниједан траг, а велики дио користи границе које имамо с Перуом и Колумбијом да би прешли пјешке – изјавио је Моран.

Кријумчарење преко контејнера на трговачким бродовима

Еквадорски лист позивајући се на податке Канцеларије УН за дрогу и криминал наводи је за балканске криминалце Еквадор земља у којој набављају дрогу и гдје кују планове како да је пребаце у Европу.

– Још један детаљ који се помиње, без прецизирања о којим количинама дроге се тачно ради, јесте да трговци дрогом обављају велики дио својих пошиљки трговачким бродовима, гдје је дрога скривена у контејнерима. Балкански нарко-криминалци користе Јужну Америку као центар за такве операције. Поред тога, улазе и излазе из Еквадора не остављајући ни трага – навео је еквадорски лист.

Он је објаснио да се у земљу улази истим рутама које вође картела користе да пребацују дрогу коју ће дистрибуирати по цијелом свијету, јер је домет балканске мафије интерконтиненталан.

Позивајући се на податке Канцеларије УН за дрогу и криминал, еквадорски лист наводи да балкански криминалци преузимају примат када је у питању прекоморска трговина кокаином. Како се објашњава, када се каже "балкански криминалци", мисли се на мафијаше из Хрватске, Албаније, Босне и Херцеговине, Сјеверне Македоније, Србије, Црне Горе и са Косова.

Тужилац Моран наводи да постоје регистривани подаци о једном броју балканских криминалаца у Еквадору.

– Такође, Црногорци, Срби и криминалци са Косова долазе у Еквадор, јер имамо отворене случајеве против људи ових националности. Имали смо и жртава одређених напада. Због тога понављам да многи тајно улазе у земљу. Тако раде да би могли да се врате у Колумбију копном, јер тамо обично воде велике преговоре, за шверц дроге у великим размјерама – нагласио је Моран.

Еквадорски лист наводи да је балканска мафија дошла у ту земљу захваљујући италијанским криминалцима, која су већ имали добре позиције након успостављања веза са различитим криминалним групама у Колумбији.

– Посебно, недостатак регистра балканских држављана у Еквадору компликује рад истражитељима, па они морају често да раде "на слијепо" – каже Моран.

Он наводи да је било случајева да су неки криминалци прешли на страну правде, попут одлуке Ремзија Аземија са Косова, који је истражитељима омогућио да добију одређене информације о дјеловању мреже балканске мафије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:50