Осумњичени након хапшења приведени у СДТ / -Дан
25/10/2021 u 08:47 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Специјално државно тужилаштво Молдавцима одузело имовину, рачуни блокирани

Судија за истрагу одредио је привремену мјеру обезбјеђења забране располагања и коришћења стана у изградњи од 80 квадрата у мјесту Тополице у Бару, породичне куће од 104 квадрата и путничких возила "хјундаи" и "БМВ 530 Л"

Сумњиви послови брачног пара из Молдавије Максима Лакубовског (35) и Екатарине Лакубовске (33), који су ухапшени у Бару као дио међународне криминалне групе коjа jе прала новац, предмет су истраге Специјалног државног тужилаштва. Рад на овом предмету започет jе у jулу 2020. године, у сарадњи са молдавском полициjом и тамошњим специjалним тужилаштвом и СЕЛЕЦ центром из Букурешта, а уз подршку ЕУ Програма помоћи ИПА 2019 – Западни Балкан.

Након хапшења брачног пара, полиција је извршила претрес на 15 локациjа у двије земље, од чега четири претреса у Црноj Гори. Како сазнајемо из извора блиског истрази, у Молдавиjи су ухапшена четири лица за коjа се сумња да су чланови организоване криминалне групе коjа jе од 2018. године вршила криjумчарење и дистрибуциjу више врста синтетичких дрога на териториjи Кишињева и шире.

Криминалистичка обрада упућуjе на сумњу да jе извјесна М.И. организатор криминалне групе за коjу су прикупљени докази коjи упућуjу на сумњу да jе извршила криjумчарење и дистрибуциjу дроге у вриjедности од милион и по еура. Истражитељи сумњају да се ради о прању веће количине новца стечене продаjом дроге. Наводно се ради о више милиона еура.

Полициjа jе приликом хапшења код Лакубовских пронашла и одузела више од 100 банковних картица, десетине СИМ картица, девет мобилних телефона, два луксузна возила вриједна 100.000 еура, 3.000 еура у готовини, три лаптопа и друго.

Тужилац најавио финансијску истрагу

Да је сва имовна стечена и купљена прљавим новцем произилази и из чињенице да се правно лице чији је оснивач Екатарина Лакубовски није бавило дјелатношћу због које је основано и не остварује легалне приходе, те из чињенице да окривљени приликом преласка границе нијесу пријављивала унос новчаних средстава, навели су из СДТ-а. Према подацима надлежних органа, окривљени нијесу остваривали легалне приходе у Црној Гори.

Тужилац је на рочишту у Вишем суду најавио финансијску истрагу, а зависно од резултата истраге, предложиће и трајно одузимање имовине.

Лакубовском је судија за истраге одредио притвор, док је његова супруга пуштена да се брани са слободе. Као мјера надзора одређена јој је привремено одузимање путних исправа, забрана напуштања мјеста боравишта и обавеза повременог јављања надлежном државном органу.

Судија за истрагу Вишег суда у Подгорици је на предлог СДТ а донио рјешење којим је одређена и привремена мјера обезбјеђења забрана располагања и коришћења стана у изградњи од 80 квадратних метара у мјесту Тополице у Бару, породичне куће од 104 квадратна метра и путничких возила "хјундаи" и "БМВ 530 Л".

У образложењу рјешења пише да је СДТ покренуло истрагу против ова два лица јер постоји сумња да је Максим Лакубовски у периоду од 2. октобра 2018. до 28.маја 2021. дио новца стеченог криминалним дјелатностима, и то продајом дроге у Републици Молдавији, искористио за куповину покретне или непокретне имовине у Црној Гори на име своје супруге. Он је око 340.000 еура које је зарадио продајом дроге трансферисао на рачуне који су отворени код пословних банака у Русији на имена трећих лица, а потом их, користећи платне картице повезане са тим рачунима, подизао у готовини на АТМ терминалима пословних банака у Црној Гори и тако противправна стечена средства уложио у куповину стана, породичне куће и возила, уписаних на његову супругу и правна лица чији је једини оснивач његова супруга.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:16