милош меденица / -либертас
19/05/2022 u 16:49 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Списи СДТ-а указују на сумњу да је Меденица врбовао мајку, давао јој задатке и упутства

Окривљени су, наводно, у два наврата у новембру и децембру 2019. године пренијели 4000 пакета цигарета преко царинске линије избјегавајући мјера царинског надзора

Примарна дјелатност у криминалним активностима Милоша Меденице и његове криминалне организације, чији је члан постала и његова мајка Весна Меденица, бивша предсједница Врховног суда, било је кријумчарење–избацивање цигарета из Слободне царинске зоне у Луци Бар, пише у списима СДТ-а.

Потврда тих криминалних активности произилази из комуникација које су путем међународне правне помоћи од стране Републике Француске достављене Специјалном државном тужилаштву, а које је тим поводом донијело наредбу за спровођење истраге против већег броја лица. Како незванично сазнајемо, овом наредбом Милош Меденица, осим што је означен као организатор криминалне групе, имао је и улогу координатора њених чланова, којима је давао задатке и упутства како да реализују криминални план.

Улога директора ДОО Копад компани из Никшића

Окривљени Лука Бакоч, као извршни директор правног лица ДОО Копад компани Никшић, имао је задатак да оснује ово правно лице, а након тога да депонује средства у виду готовинских позајмица друштву, као и да потписује све неопходне акте у правном саобраћају. Петар Милутиновић је требало да врши поручивање цигарета, организује логистику и помаже у организацији око излаза и превоза цигарета из Слободне царинске зоне.

Улога Радомира Раичевића била је да по потреби употребљава фалсификовану документацију како би покрио себе као шпедитера и да прати утовар и претовар робе и о томе обавјештава остале чланове криминалне групе.

Поред тога, Меденица је, наводно, врбовао остале окривљене и посредовао међу њима ради доношења одлука Врховног суда у корист заинтересованих привредних друштава да би стекао корист за себе и остале чланове криминалне групе.

Окривљени су, наводно, у два наврата у новембру и децембру 2019. године пренијели 4000 пакета цигарета преко царинске линије избјегавајући мјере царинског надзора.

Према списима СДТ-а, Милош Меденица је 2019. године створио криминалну организацију која је дјеловала на територији Црне Горе ради кријумчарења и осталих тешких кривичних дјела, а чији су припадници постали његова мајка Весна Меденица, Марко Вучинић, Никола Раичевић, Милорад Меденица, Лука Бакоч, Петар Милутиновић и Ивана Ковачевић, као и правно лице ДОО Копад компани Никшић и више Н.Н. лица.

Улога Весне Меденице као предсједнице Врховног суда била је, како сазнајемо, да утиче да чланови криминалне групе не буду откривени приликом преношења и продаје неоцарињене царинске робе – цигарета изнијетих из Слободне царинске зоне Лука Бар.

Окривљени Марко Вучинић имао је задатак да комуницира са другим члановима криминалне организације у вези са кријумчарењем цигарета и посредовањем у доношењу одлука Врховног суда, а Никола Раичевић да преговара о износу мита који би заинтересована лица дала ради доношења за њих повољнијих одлука у поступку по ревизији, да узима и предаје новац и закључује фиктивне уговоре, координира утовар и превоз неоцарињених цигарета.

Како сумњају у СДТ-у, улога Милорада Меденице била је да примјењује насиље и застрашивање по налогу Милоша Меденице, да прати превоз и испоруку цигарета, као и да прати полицијску радио-везу и кретање других службеника полиције од Луке Бар до мјеста гдје су складиштене цигарете. Ивана Ковачевић је требало да прихвата лажну царинску документацију као праву како би цигарете могле да буду изнијете из Слободне царинске зоне, да одређује подобне царинике и да јавља о кретању службеника управе полиције око Слободне царинске зоне

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 21:21