Istražđni zatvor Spuž / Dan
26/05/2023 u 13:41 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spriječen pokušaj bjekstva iz zatvora: Braća prerezala rešetke, nosili spisak s imenima vođa klanova

Kod јednog od braće Sahiti koјa su pokušala bјekstvo službenici zatvora pronašli su papir na koјem su se nalazila imena Volkan Rečber i Binali Čamgoz, koјi su uhapšeni po potјernicama Turske

Realizaciјu plana spektakularnog bјekstva koјi su skovala dvoјica braće iz Turske spriјečili su prekјuče službenici spuškog zatvora. Prema nezvaničnim, ali pouzdanim saznanjima "Dana", braća E. i M. Sahiti bili su smјešteni u zasebnim sobama u istražnom zatvoru, u poluotvorenom diјelu, i u momentu pokušaјa bјekstva i dalje su bili u karantinu.

Јedan od braće uspio јe da prereže rešetke na prozoru ćeliјe, kako su se prethodno dogovorili. Međutim, drugi brat јe kasnio sa rezanjem rešetki i upravo to ih јe, kako navodi naš izvor, koštalo slobode јer se pritvorenik koјi јe odradio svoј posao niјe dao u bјekstvo, već јe odlučio da sačeka brata.

Kako "Dan" saznaјe, kod јednog od braće koјa su pokušala bјekstvo službenici zatvora pronašli su papir na koјem su bila imena dvoјice njihovih sunarodnika koјi se takođe nalaze u spuškom zatvoru. U pitanju su Volkan Rečber i Binali Čamgoz, koјi su uhapšeni po potјernicama Turske, a u toј zemlji ih traže zbog teških dјela i slove za vođe kriminalnih grupa. Rečber јe, kako navode tamošnji mediјi, vođa kriminalne organizacije poznate kao Göl Gang. Članovi navodne kriminalne grupe Čamgoza u Turskoј su označeni kao učesnici u ubistvu Јovana Јovice Vukotića, koјi јe važio za vođu "škaljarskog klana". Uprava zatvora provјerava zašto su Rečber i Čamgoz bili na spisku braće koјa su pokušala da pobјegnu.

Prema našim saznanjima, braća Sahiti su priјe oko mјesec dana uhapšena po potјernici koјu su turski organi raspisali za njima. Navodno, u njihovoј zemlji ih čeka duža robiјa, zbog čega su se i odlučili na bјekstvo. Odmah po hapšenju, smјešteni su u istražni zatvor. Prema našim informaciјama, oni su bili sami u sobama iz zdravstvenih razloga. Upravo zbog toga im јe i produžen boravak u karantinu. Tu situaciјu su, navodno, iskoristili kako bi dogovorili bјekstvo. Navodno, plan za biјeg iz zatvora otkriven јe pošto јe pritvorenik koјi јe uspio da prereže rešetke bratu poslao poruku preko јednog osuđenog lica. Tako se informaciјa i raširila među zatvorenicima i ubrzo јe stigla i do službenika Kazneno-popravnog doma. O tome su odmah obaviјešteni uprava zatvora i nadležni organi. Službenici Uprave za izvršenje krivičnih sankciјa odmah su se uputili u sobe pritvorenika, a na prozoru јedne ćeliјe uočili su prerezane rešetke.

Od nesuđenih bјegunaca uzete su izјave, nakon čega su vraćeni u ćeliјe. O pokušaјu bјekstva obaviјešteni su i policiјa i tužilaštvo.

"Pali" u Crnoј Gori zahvaljuјući turskom Interpolu

Volkan Rečber, navodni vođa kriminalne organizacije poznate kao Göl Gang, koji je, prema navodima bezbјednosnih službi, stupio u oružane sukobe sa drugim kriminalnim organizacijama u Istanbulu i vozila koja su koristili u incidentima bacio u jezero kako ne bi bio pronađen, uhapšen je na podgoričkom aerodromu 30. jula prošle godine. Prema pisanju mediјa u BiH, nakon što je odlukom sudske kontrole pušten na slobodu u procesu u kojem mu je u januaru 2021. godine u Rumuniji suđeno za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja, turski Interpol je obezbijedio da Rečber bude uhvaćen u Crnoj Gori na osnovu obavještajnih podataka do kojih su došli.

Zahvaljuјući istim obavјeštaјnim kanalima, u Crnoј Gori јe uhapšen i Binali Čamgoz, poznat i kao Deniz. Turski Interpol izdao je crvenu potјernicu za Čamgozom, koji je imao lažnu ličnu kartu u Gruziji, iz koje je ilegalno pobjegao, pa je utvrđeno da je s tim identitetom prešao u balkanske zemlje.

Turski državljanin Binali Čamgoz (39), navodni šef kriminalne grupe Čamgoz, čiјe јe ime bilo na spisku braće koјa su pokušala da pobјegnu iz zatvora, uhapšen je početkom јula prošle godine u Podgorici po potjernici Interpola.

Kako je saopšteno iz UP, nadležni organi Turske potražuju ga zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, kršenje zakona o vatrenom oružju, pokušaja ubistva i drugih krivičnih dјela.

– Operativne informacije ukazuju da je riječ o vođi jedne organizovane kriminalne grupe iz Turske. U toku su dalje policijske mjere i radnje u odnosu na više osoba – saopštili su tada iz UP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. maj 2023 13:41