Светозар Маровић / -Дан
01/06/2022 u 08:00 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Србија се не оглашава на молбе нашег Министарства правде: Без одговора и након ургенције за Светово изручење

Министарство правде упутило је ургенцију колегама из Србије у вези са молбом за изручење Маровића прије мјесец и по, што је, како су тада навели, преседан

Упркос ургенцији коју је Министарство правде Црне Горе послало Републици Србији прије мјесец и по, а у вези са молбом за изручење бившег високог функционера Демократске партије социјалиста и шефа будванске криминалне групе Светозара Маровића, одговора до данас нема, саопштено нам је из ресора Марка Ковача.

– Овом министарству није одговорено на захтјев за изручење Светозара Маровића. Уговор између Црне Горе и Републике Србије о изручењу, као ни Европска конвенција о екстрадицији, не прописују рокове за одговор на захтјев за изручење – наводе из Министарства правде у одговору за "Дан".

Три захтјева од 2019. године

Маровић је ухапшен средином децембра 2015. у Подгорици, а након годину је осуђен на затворску казну од три године и 10 мјесеци по оптужби за корупцију. Он је потом с тужилаштвом потписао два споразума о признању кривице, због преваре и злоупотребе службеног положаја у неколико случајева у Општини Будва. Црногорске власти су 2017. године расписале Интерполову црвену потјерницу за Маровићем како би могао да одслужи казну. Расписивањем потјернице, како је тада саопштено, створени су сви правни предуслови да Светозар Маровић буде ухапшен у Србији и изручен Црној Гори. Министарство правде Црне Горе је потом 2019. године послало захтјев колегама из Србије за изручење Маровића, исти захтјев је поновљен крајем 2020. године, али одговора није било. Захтјев је поновио и бивши премијер Црне Горе Здравко Кривокапић током прве званичне посјете Београду првих дана новембра 2021. године.

Наиме, америчка влада је 11. априла увела економске санкциjе Маровићу због, како jе саопштено, дестабилизуjућег и коруптивног дjеловања у региону. Већ наредног дана Министарство правде упутило је ургенцију колегама из Србије у вези са молбом за изручење Маровића, што је, како су тада навели, преседан. Тих дана и предсједник државе Мило Ђукановић навео је да Србија треба да испуни своје обавезе и одговори на очекивање Црне Горе у случају изручивања Маровића. Након такве изјаве Ђукановића, Маровић му је упутио отворено писмо, упитавши га да ли има стида.

– Срами се пред собом када нећеш пред онима који ти и данас наивно вјерују. Имаш ти, кажеш, разумијевања за америчке санкције против мене, кога си некад пријатељем звао. Јесу ли то они Американци које си плаћао преко лобистичких група Сороша? Да ли сам ја или ти довео Дерипаску у Црну Гору? Да ли сам му ја или ти продао земљу од 500.000 квадратних метара са погледом на море по 10 еура преко Општине Котор у договору са Либералима? Чинећи данас већином од ДПС-а радикално крило либерала, по 10 еура, коју је он мојим сељанима плаћао стотинама еура и тако Црну Гору оштетили за преко 100 милиона еура – дио је писма Маровића.

Управо на овај дио писма Специјално државно тужилаштво одреаговало је формирањем предмета, а све у циљу провјере навода о продаји земље од 500.000 квадратних метара са погледом на море, руском олигарху Олегу Дерипаски, чиме је државна каса наводно оштећена за 100 милиона еура.

Упитао је Маровић Ђукановића и ко је од њих двојице потписао своме сину концесију за мале хидроцентрале.

– Када си ми говорио "немој, Свето, да Милош што ради са државом", а твој Блажо може, и то са твојим потписом. Како те није срамота пред Црном Гором?! Да видимо шта имаш ти, а шта ја?!... Зовимо америчке истражитеље, пошто им ти вјерујеш, да испитају и тако утврде шта има твој брат, а шта мој – пише, између осталог, у писму које је Маровић упутио Ђукановићу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:50