/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
19/04/2022 u 10:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шта је Sky апликација, како ради и за кога је прављена?

Фирма која је развила Sky апликацију легално је пословала у Ванкуверу у комерцијалне сврхе и њене услуге могао је да користи било ко, док ФБИ није затворио компанију и укинуо платформју

Шира јавност је за апликацију Sky чула када је откривена група Вељка Беливука, а недавно хапшење Дарка Шарића вратило је фокус на овај канал комуникације који се везује за криминалне кругове, пише N1.

У Црној Гори, МУП је потврдио да је у фебруару ове године Француска приххватила наш захтјев за пружање међународне правне помоћи у кривичном предмету, за достављање садржаја са Sky платформе, што је довело до Милоша Меденице, сина ухапшене бивше предсједнице Врховног суда Весне Меденице.

ИТ стручњак и предсједник ОпенЛинк Групе Милош Јовановић објашњава за N1 зашто је овај "технолошки екосистем", који је развијен за комерцијалну употребу, постао тако привлачан.

Фирма која је развила Sky апликацију легално је пословала у Ванкуверу у комерцијалне сврхе и њене услуге могао је да користи било ко, док ФБИ није затворио компанију и укинуо платформју пошто је апликација постала популарни канал комуникације међу криминалцима.

Јовановић објашњава да је Скy ЕЦЦ био затворени технолошки екосистем, за чију употребу је било потребно да се од те компаније купи мобилни телефон, СИМ картица од одређених америчких провајдера и на крају уплати претплата у износу од 600 до 2.200 долара, у зависности од временског периода коришћења.

Када се ови услови испуне, купац поштом добије упутство за употребу, креира налог и користи апликацију као и било коју другу коју користимо за комуникацију. С друге стране везе мора да буде особа која такође има Sky телефон и апликацију.

Јовановић истиче да је ова апликација имала одређене специфичности, попут тога да у мобилном телефону буде сакривена као калкулатор, а да садржај комуникације буде аутоматски избрисан када се унесе погрешна шифра.

Он додаје да је код ове апликације кључан био алгоритам за шифровање. Како истиче, у комуникационом смислу је био доста краћи, а заштита није могла да се пробије комерцијалним средствима декрипције. Управо то је ову апликацију учинило популарном код криминалаца.

Међутим, ФБИ је затворио компанију, а Sky замијенио својом апликацијом АНОМ, захваљујући чему је био у могућности да пресријеће комуникацију.

Упитан да ли је Дарко Шарић у притвору заиста користио Скy, као што се тврди, Јовановић каже да одговор на то питање имају надлежни органи и напомиње да људи који имају новца и који су с друге стране закона могу да развију системе које би само они користили.

-Али не бих рекао да су користили Sky- додаје Јовановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 19:44