/ фото: ОСНОВНИ СУД ПГ
22/02/2022 u 09:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стручна израда налаза судских вјештака у року

Право на правично суђење као и суђење у разумном року, само су неки од начела судског поступка

Право на правично суђење као и суђење у разумном року, само су неки од начела судског поступка који су у директној зависности од правилног, стручног и професионалног рада судских вјештака у Црној Гори.

- С тим у вези у Основном суду у Подгорици одржан је састанак са Удружењем вјештака Црне Горе а у циљу унапређења начина рада и поступања како судских вјештака приликом израде и одбране налаза и мишљења тако и суда приликом одмјеравања и исплате трошкова вјештачења. Стручна и професионална израда налаза и мишљења, у складу са задатком суда и у остављеном року, представља услов за правилан рад вјештака, што је био заједнички закључак присутних на овом састанку, а правилно одмјеравање трошкова и благовремена исплата након израде налаза, свакако представља право и главни мотив за овакав рад вјештака- навела је судија портпарол Ивана Бецић.

Исказана је обострана отвореност у рјешавању постојећих и евентуалних проблема у области рада вјештака, њихове стручности и израде налаза у остављеном року, као и одмјеравања и исплате трошкова за њихов рад.

- У том правцу предсједница суда је указала на спремност како на директно упућивње критике у погледу рада вјештака Удружењу,  тако и на примање критика у раду суда како од вјештака непосредно тако и од њиховог Удеужења.  21.02.2022.године. Испред суда присуствовала је предсједница Жељка Јововић, предсједник кривичног одјељења Горан Ђуковић, предсједница судске праксе Ана Делић и судија портпарол Ивана Бецић, док је испред Удружења судских вјештака присуствовао предсједник доц.др Небојша Каварић и  потпредсједници Марко Лакић и Соња Смоловић- саопштено је из Основног суда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 14:25