ВДТ у Подгорици / -SRDJAN_BOLJEVIC
13/02/2022 u 15:37 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Суд 2021. прихватио 70 споразума о признању кривице: Од окривљених у буџет легло 240.000 еура

Према споразумима о признању кривице у односу на 70 лица по којима је суд донио осуђујуће одлуке, изречене су казне затвора, од којих је за 18 лица одређено да ће казну издржавати у просторијама за становање

Са тужиоцима Вишег државног тужилаштва у Подгорици у претходној години највише споразума су закључили окривљени за неовлашћену производњу држање и стављање у промет опојних дрога – њих 63. Због извршења кривичног дјела убиство у покушају споразум о признању кривице закључила су два лица, као и због кривичног дјела убиство на мах у покушају. Један окривљени пристао је на споразум због извршења тешког дјела против безбједности јавног саобраћаја, један је признао разбојништво и потписао споразум, а један се нагодио са тужиоцем због кривичног дјела трговина људима. То се наводи у извјештају ВДТ-а у Подгорици за прошлу годину, и додаје да је суд прихватио свих ових 70 споразума и на основу њих донио осуђујуће пресуде, а дио окривљених и новчано је кажњен па је по том основу у државну касу уплаћено нешто преко 240.000 еура.

image

Илустрација

-ФОТО: РТВ, STEPHANIE LECOCQ, EPA-EFE

– Према споразумима о признању кривице у односу на 70 лица по којима је суд донио осуђујуће одлуке, изречене су казне затвора, од којих је за 18 лица одређено да ће казну издржавати у просторијама за становање, а ово имајући у виду да се у тим случајевима радило о веома малим количинама опојних дрога, док је према 52 лица изречена затворска казна, од чега је према 27 лица изречена и новчана казна, као споредна казна, у укупном износу од 241.100 еура – прецизирано је у годишњем извјештају.

За 16 тужилаца 10 канцеларија

У Вишем тужилаштву у Подгорици током прошле године било је 42 запослених од чега руководилац, 16 државних тужилаца и 25 службеника.
– Недостатак просторних капацитета за рад тужилаштва изражен је, како у прошлим, тако и у овој извјештајној години. Тужилаштво је суочено са озбиљним просторним проблемима, јер простор којим располаже не задовољава његове основне потребе. Просторије Вишег државног тужилаштва у Подгорици смјештене су у згради Врховног државног тужилаштва, у којој је смјештено и Специјално државно тужилаштво. Главни недостаци се огледају у томе што не постоји одговарајући број просторија за рад државних тужилаца и службеника и намјештеника. С обзиром на то Више државно тужилаштво у Подгорици, осим кабинета руководиоца, располаже са још 10 канцеларија – наводи сеу извјештају.

Тужилаштво је још са четворо окривљених закључило споразум о признању кривице, међутим, у три случаја суд је одбио споразум због одустанка оптуженог од истог, док је у једном случају споразум одбачен рјешењем суда због недоласка окривљеног. У години за нама, ово тужилаштво је оптужило 252 лица, од чега су против њих 177 подигнуте оптужнице послије спроведене истраге.

– Против 72 лица су подигнуте непосредне оптужнице, а против три лица подигнут је оптужни предлог. Неријешених оптужења из ранијег периода било је против 394 лица, тако да је укупно оптужења у раду било против њих 646 – наводи се у извјештају.

Како се додаје, од укупног броја оптужења у извјештајној години – 252, суд је потврдио оптужнице против 200 лица, а у односу на једно оптужница је враћена на допуну истраге, и потом је потврђена. О 51 оптужници до краја 2021. суд није донио одлуку. У предметима ВДТ-а у Подгорици суд је донио осуђујуће пресуде у односу на 184 оптужених, док је ослобађајућом пресудом обухваћено 11 особа. Суд је донио рјешење о обустави након оптужења у односу на два лица и то услед смрти оптуженог.

Тужилаштво је на пресуде суда уложило жалбе због одлуке о казни у односу на 19 окривљених, суд је уважио жалбе у односу на 12 лица, док су у односу на четири лица одбијене, а за преосталих троје остале су неријешене до краја прошле године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 21:31