Advokat Marko Radović / - FOTO: Ž.BOJANIć
13/06/2024 u 15:23 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Sud odlučuje o spajanju dvije optužnice protiv Mila Božovića i grupe

Kontrola optužnice protiv Mila Božoviča i grupe i danas je odložena. Razlog za to je zahtjev advokata Marka Radovića da se sa ovim predmetom spoji i drugi kojim su obuhvaćena lica iz ove optužnice.

Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, a koje čine i sudije Igor Đuričković i Nenad Vujanović, uvažilo je zahtjev advokata i zbog toga odložila ročište kako bi Vanrasoravno krivično vijeće odlučilo o spajanju predmeta. Ovom predlogu protivio se specijalni državni tužilac Jovan Vukotić.

Božović: SDT blokira moju legalnu imovinu, šteta nekoliko stotina hiljada eura, biće i veća

Optužnica sa kojom je predloženo spajanje se odnosi na 13 optuženih, koji su optuženi i u ovom današnjem postupku.

-Predmet optužnice su djela neovlašćenog prenosa opojne droge kokain iz Juzne Amerike u Evropu, radi prodaje, u ukupnoj kolicini od 5.160,605kg, ali i prenos novca dobijenog od prodaje droge, iz Holandije u Crnu Goru, kako bi se prikrilo njegovo porijeklo u iznosu od 1.375.000 €, a povodom kojih događaja je, između ostalog, Specijalno državno tužilaštvo ranije podiglo optužnicu protiv 21 lica - dio je iz ranijeg saopštenja SDT-a koji se odnosi na obavijest od 5.4.2024. o podizanju optužnice, a za koju je danas advokat Radović tražio spajanje.

- Kako je u međuvremenu protiv istih orkivljenih iz ovog predmeta podnijeta nova optužnica, gdje  je predmet te optužnice takođe kriminalna organizacija ista koja je predmet ove optužnice, gdje se okrivljenima stavljaju na teret krivična djela iz kriminalnog plana iz te organizacije i kako s e ta dva postupka  trenutno nalaze u istoj faz , odbrana je iskoristila tu priliku  i neposredno prije današnjeg ročišta predala sudu predlog za spajanje ta dva postupka. Kako o tom predlogu odlučuje  drugo krivično vanraspravno vijeće,  u drugom sastavu, te smo samim tim predložili odlaganje današnjeg ročišta - kazao je u izjavi za medije advokat Marko Radović.

(VIDEO) Traže izuzeće SDT-a i Novovića: Postupak protiv Božovića i grupe da vodi VDT, sumnjaju u nepristrasnost

Radović je na pitanje novinara pojasnio da je SDT tražilo spajanje pomenutih postupaka ali nakon što optužnice budu potvrđene. Dodaje da je time SDT prejudicirao i ishod sadašnje faze postupka u odnosu na obje optužnice, za koje još nema odluke da li su potvrđene ili ne.

Sud utvrdio: Protiv Božovića, Milovića, Lazovića i grupe SDT nije konkretizovalo "SKY" poruke koje potvrđuju optužbe

Podsjećamo, vijeće podgoričkog Višeg suda, kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, vratilo je ranije  na dopunu istrage i ispravljanje nepravilnosti optužnicu protiv Ljuba Milovića, Mila Božovića i grupe.

Stav suda: Specijalno tužilaštvo bez konkretnih dokaza optužilo Dejana Kneževića

Nakon što je SDT dopunilo, opet je predata sudu na kontrolu.

Lazović negirao optužbe: Ovo je zavjera protiv mene i porodice, politička trgovina, unaprijed sam osuđen

SDT je ovom optužnicom obuvatilo bivšeg službenika policije Ljuba Milovića (40), Miletu Ojdanića (51), Ivana Stamatovića (40), Nebojšu Bugarina (43), Petra Lazovića (33), Marka Novakovića (37), Milana Popovića (40), Miloša Mišurovića (41), Vladimira Bajčetu (43), Gorana Stojanovića (40), Dejana Kneževića (50) i Darka Kneževića (44),  Miloa Božovića (46),  Radoja Zvicera (41) i Božidaa Jabučanina (46), Aleksandra Kekovića (31), Dražena Milovića (36), Filipa Zindovića (34)  Ivana Nikolića (37), Tihomiroa Adzića (38), Ivana Mijatovića (38) i više NN lica.

(FOTO) "Plava sveska" - Božović predao dokaz sudu: Šuković ga savjetovao ko "smeta" u Upravi policije

Između ostalog, oni se terete za  stavaranje kriminalne organizacije, pranje novca, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Božović: Predrag Šuković je bio moj saradnik, SDT me povezuje sa "kavčanima" koji su ubili moje prijatelje

-Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv 21 okrivljenog lica i to protiv: Lj.M., M.O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., G.S., D.M., F.Z., I.N., T.A., M.N., D.K., M.B., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv Lj.M., M.O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., M.N., R.Z., D.M., F.Z., M.B. i I.M., za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga - oko 4 t i 300 kg kokaina, protiv Lj.M., I.S., M.O., B.J. i M.N., za krivična djela pranje novca - oko sedam miliona eura, protiv M.M., A.K. i Lj.M., za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, protiv D.K., za krivična djela odavanje tajnih podataka i protiv D.K., za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, izvršena u periodu od 2019. do februara 2021. godine, u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike - navodi u ranijem saopštenju portparol i specijalni državni tužilac Vukas Radonjić.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jul 2024 10:17