/ - FOTO: PORTAL DAN
28/11/2022 u 13:42 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sud predao SDT-u "SKY" prepisku: Ko je dogovarao robiju za Miloševića, Vujačića i Mašanovića?

Optuženi Milošević se obratio i advokatu koji zastupa oštećenu porodicu Đuričković:"Ima i tebe u komunikaciji, dali ste 3000 eura svjedoku za iskaz...polako...sve će se otkriti"

Viši sud u Podgorici, sudija Veljko Radovanović, dostavio je Specijalnom državnom tužilaštvu dokumentaciju "SKY" komunikacije kako bi se utvrdilo da  li je i ko je dogovarao smještanje robije za Maria Miloševića, Vukana Vujačića i Igora Mašanovića.

Свједок три пута мијењао исказ па након тога оптужио Милошевића за убиство: Завадили су се кавчани и шкаљарци

To je saopšteno na današnjem ročištu u postupku u kojem se sudi povodom ubistva Radomira Đuričkovića. Ovom optužnicom  obuhvaćeni su Mario Milošević, Igor Mašanović i Vukan Vujačić. Odbrana Milošević Maria traži izuzeće tužioca Željka Tomkovića jer smatra da postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u njegovu nepristrasnost.

"Napraviću ja da je Mario pucao": Preko "SKY"-a dogovarali robiju za Miloševića?

Podsjećamo, advokatica Natalija Kradžić dostavila je prošle sedmice Višem sudu u Podgorici, postupajućem sudiji Veljku Radovanoviću,  spise "KSY" komunikacije za koju se sumnja da je vršena od strane lica koja su dogovarala smještanje robije Miloševiću, Vujačiću i Mašanoviću.

„Napravicu ja daje mario puca"

SKY"komunikacija koju je sud predao SDT-u: 

„Malo se požurilo i na silu odradilo“

„Ali nemogu  sad pametovati bilo je stoje bilo“

„Samo se sad sacuvajte dako bude bolje gore nemoze“

„Bravo“

„Sto se ne objesi smrad sve mujebem“

„Ne moze brate“

„Kraj mu je“

„Samo čekam suđenje da počne  i kopam ga 40 godina samo ne  spominji  nikome molim te”

„Ovo sam samo tebe reka”

„Kraj mu je samo da sudjenje počne”

„Ne mogu”

„Prezaleceli su se”

„Ma oni idu po  20 godina”

„A mario 40”

„Napravicu ja daje mario puca sve sam spremio jja”

„Samo ne spominji nikome molim te”

„Jasam na ulicu  50 godina maloprije no oni”

„Okle samo da mi pocne sudjenje a oce”

„Zabetoniracu ga”

„Pa evo neznam na dopunu je optuznica ali mora pocet ne smiju ga pustit”

“Jes posrana drzava ali ga nesmiju pustit”

„Imaju nesto da robijaju tamo ja cuh oko 2 godine”

„Ma svisu zabetonirani”

„Kraj je njima”

„Brate idem nesto da jedem”

„Mrtav sam gladan”

„Imaju mu otiske  u stan na novine”

„Nece ga kosti iznosit vidjeces”

„Veliki pozdrav brate”.

Advokatica Karadžić  je ukazala na primjedbu na zapisnik sa prethodnog ročišta.

-Jer nije unijeto da je svjedok Lipovina Savo, po završetku svjedočkog iskaza, rekao sledeću rečenicu:.. Ako nisu oni pucali, neka kažu za koga su kupili auto". Takođe, potkrala se i omaška u kucanju pa je na prvoj strani Zapisnika konstatovano da nije pristupila svjedok Jelena Krivokapić i ako je ista kasnije saslušana- pojasnila je ona.

Optuženi Milošević se obratio i advokatu koji zastupa oštećenu porodicu Đuričković:"Ima i tebe u komunikaciji, dali ste 3000 eura svjedoku za iskaz...polako...sve će se otkriti"

"Napraviću ja da je Mario pucao": Preko "SKY"-a dogovarali robiju za Miloševića?

Advokatica Karadžić  je navela danas i da odbrana Marija Miloševića traži izuzeće psotupajućeg tužioca Željka Tomkovića jer sumnja u njegovu nepristrasnost. Ona je prvo ukazala na primjedbu na zapisnik sa prethodnog ročišta.

-Smatramo da je postupajući tužilac imao saznanje o postojanju i sadržini Sky Ecc komunikacije S9D6JB-korisnik B.M., tj. razgovoru broj 31, B20712(D.M.) i S9D6JB(B.M.), Izvodu od 6.mart 2020.godine, u kojoj se eksplicitno, između ostalog, navodi: "Samo čekam suđenje da počne i kopam ga 40 godina samo ne spominji nikome", Ma idu oni po 20 godina a mario 40",,napraviću ja da je mario puca sve sam spremio ja" „zabetoniraću ga" ma svi su zabetonirani" kraj je njima" neće ga kosti iznositi vidjećes"...- navela je advokatica.

Karadžić je dodala da kako je cilj vodenja krivičnog postupka da niko nevin ne i da sa jednakom pažnjom ispituju i utvrde sve činjenice, kako one koje terete okrivljenog tako i one koje mu idu u prilog.

-Smatramo da je postupajući tužilac, čim je saznao za podatke i činjenice koje idu u prilog okrivljenom i za dokaze kojima se te činjenice potvrđuju, sam i odmah, tj. bez odlaganja trebao o tome da obavijesti sud, jer ga na to obavezuje zakon i kodeks tužilačke etike. Ovo tim prije jer su u pitanju činjenice od odlučnog značaja za rješavanje predmetne krivično pravne stvari a imajući u vidu težinu zaprijećene kazne...Osnovno pravo i dužnost državnog tužioca je da goni učinioce krivičnih djela. U ovom slučaju, tužilaštvo od samog početka, prezumira krivicu Milošević Maria. Ne može biti da tužilaštvo ne vidi da se instruiraju svjedoci da daju lažne iskaze pred sudom i da se okrivljenom Miloševiću namješta robija" od 40 godina i da ,,kosti ne iznosi iz zatvora"- naglašava advokatica Maria Miloševića.

Svjedok nesdostupan i za svoju porodicu?

Danas se, u svojstvu svjedoka, pred sudom nije pojavio Dragan Janković kojeg policija nije pronašla na datoj adresi.

Nije se pojavila ni Anja Mašanović koja je izostanak opravdala medicinskom dokumentacijom.

Sudija Veljko Radovanović je kazao da nije bio dostupan policiji ni svjedok Vukić Blažo.

-Na osnovu opreativnih podataka policija je došla do saznanja da on živi na drugoj adrsi.. Ni tamo nije pronađen. Tu su zatekli njegovu suprugu koja je rekla da je on  već duže u Republici Srbiji, na nepoznatoj adresi, i da nemaju komunikaciju sa njim...-kazao je sudija.

Stav odbarne je da ovakvim ponašanjem postupajućeg tužioca, stvara se pravna nesigurnost po sve građane Crne Gore jer se svi možemo naći u ulozi Milošević Maria.

-Vrši se, u istoriji crnogorskog pravosuđa, nezapamćena diskriminacija jednog čovjeka, bazirana na prezumpciji krivice a sve sa ciljem da se dode do osuđujuće presude! Ovo prezumiranje krivice nema nikakvog utemeljenja ni u činjenicama, ni u zdravom razumu, ni u logici! Na žalost, slobodno možemo reći da se, u ovom slučaju ne goni učinilac krivičnog djela, već da se radi o pravnom progonu Milošević Maria i kršenju njegovih fundamentalnih ljudskih prava, garantovanih Ustavom i zakonima Crne Gore ali i međunarodnim konvencijama! U ovom zahtjevu podsjećamo na notornu činjenicu da je Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Rješenjem Kri.br. 37/20 odbio predlog VDT-a Podgorica Željka Tomkovića da se Milošević Mariu odredi pritvor. Postupajući sudija za istragu našao je da nije ispunjen materijalno pravni uslov za određivanje pritvora, odnosno da iz prikupljenih dokaza ne proizilazi osnovana sumnja da je Milošević izvršio krivično djelo iz člana 144 stav 1 tačka 3 ZKP-a- podsjeća advokatica.

Dalje navodi da je u međuvremenu, postupajući tužilac je izjavio žalbu na Rješenje Višeg suda od 26.02.2020.godine a Milošević je dana 26.02.2020.godine pušten da se brani sa slobode.

-Međutim, policija ga je odmah iz suda sprovela u Centar bezbjednosti Podgorica gdje je istog dana oko 14,30 časova, protivpravno lišen slobode, vezano za krivično djelo za koje nije ni izručen Crnoj Gori i nema saglasnosti za krivično gonjenje, čime je najgrublje povrijeđena odredba člana 14 Evropske konvencije o ekstradiciji (pravilo specijalnosti) ali i ljudska prava Milošević Maria. Milošević se pred postupajućim inspektorom Uprave policije, Nemanjom Vujoševićem, pozvao na Evropsku konvenciju o ekstradiciji, tražio da pozovu tužioca i da ga puste odmah na slobodu. Ni jednom od njegovih zahtjeva nije udovoljeno! Na kraju ga tužiteljka nije ni saslušala jer nije ni odveden u tužilaštvo radi saslušanja već da bi tu sačekao odluku Vijeća Višeg suda u Podgorici koje je, u međuvremenu, Rješenjem, uvažilo žalbu VDT-a Podgorica i odredilo Miloševiću pritvor- navodi Karadžić.

ИНЦИДЕНТ У СУДНИЦИ: Липовина дошао да свједочи па извријеђао Милошевића, Машановића и Вујачића

Ona je naglasila da odbrana poziva tužilaštvo da donese fer i pravičnu odluku i da odustane od daljeg krivičnog gonjenja optuženog Milošević Maria.

-A da identifikuje i procesuira zbog krivičnih djela protiv pravosuda lica koja su preko Sky aplikacije dogovarala „robiju" za Milošević Maria, Mašanović Igora i Vujačić Vukana te da nam pokaže da smo mi građani sigurni i da se sa našom slobodom i pravima niko ne smije nekažnjeno igrati- zaključuje odbrana.

Navodi istrage

Milošević, Mašanović i Vujačić se terete da su umješani u ubistvo Đuričkovića koje se dogodilo 10.oktobra 2016. i da su tada doveli u opasnost život Milorada Radulovića. Milošević je, prema navodima optužnice,  označen kao direktni izvršilac ubistva. Kako je navedeno optužnicom, okrivljeni  su za 2.100 eura kupili vozilo „reno megan“ koje je korišćeno prilikom ubistva, konkretno da je optuženi Vujačić preuzeo vozilo 9. oktobra 2016. u Podgorici. Dalje se navodi da su  10. oktobra u Cetinju pratili kretanjeg Đuričkovića, sačekali ga da uđe u vozilo u Ulici IV proleterske u blizini lokala „Konoba“.

-U tom trenutku okrivljeni Milošević je ispalio dva projektila u pravcu Đuričkovića, kod koga je dan kasnije nastupila smrt usljed zadobijenih rana-navodi se u optužnici.

Oni su, kako se dalje navodi,  pobjegli seoskim putem i zapalili vozilo u kojem su ostavili i automatsku pušku iz koje je pucano.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:11