Privredna komora - zakon o stecaju / - SRDJA BOLJEVIC
22/11/2023 u 11:42 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sud prihvatio jemstvo za Blaža Jovanića od 768 hiljada eura u nekretninama

Ova odluka još nije pravosnažna, jer je tužilaštvo izjavilo žalbu. Predmet će biti poslat Apelacionom sudu na odlučivanje

Viši sud u Podgorici prihvatio je jemtsvo koje je ponuđeno za bivšeg predsjednik Privrednog suda, Blažo Jovanić, kako bi mu se ukinuo istražni pritvor,saznaje portal Dan. Podsjećamo, za Jovanića je porodica ponudila jemstvo u iznosu od 768 hiljada eura u nekretninama.

Jovanić ponudio novo jemstvo od 768 hiljada eura

Međutim, kako nam je saopštila Marija Raković samostalna savjetnica za odnose s javnošću Višeg suda, ova odluka još nije pravosnažna jer je tužilaštvo izjavilo žalbu. 

Jovanić: Tužiteljka krivotvorila činjenice, moj rad je transparentan i lako provjerljiv

Predmet će biti poslat Apelacionom sudu na odlučivanje.

Jovanić: Nisam kriminalac, optužnicom pokušavaju da mi oduzmu ugled

Jovanić: Pokušavaju da mi oduzmu ugled 

Bivši predsjednik privrednog suda Blažo Jovanić pred pogoričkim Višim sudom, kada je iznosio odbranu,  kazao je između ostalog da shodno dokazima specijalna tužiteljka Lidija Mitrović nije imalo pravo da pokuca na njegova vrata, a ne da podigne optužnicu.

- Nisam kriminalac i vjerujem da ću to dokazati u ovom sudskom postupku. Ovom optužnicom pokušavaju da mi oduzmu ugled i probude sumnju onih koji su u moju sudnicu dolazili po pravdu- kazao je tada Jovanić

On je naveo da je njegovo hapšenje i udar na njega već na udar na cijelo sudstvo.

On se zapitao gdje je nestalo pravo čiji je svjedok tokom 18 godina provedenih u pravosuđu.

- Nemam problem sa tim što jedan tužilac tumači zakon na svoj način ali imam problem što što niko u sudskoj vlasti nije shvatio da ovo nije udar na mene kao pojedinca nego udar na sudstvo - kazao je rada  Jovanić.

On je naveo da  se u pritvoru i na optužnici našao samo zbog spremnosti pojedinih da pogaze Ustav i Zakon.

On je kazao da je prethodna tužiteljka krivotvorila činjenice i to s namjerom da dovede u zabludu sud i njega koji treba da iznese odbranu. Jovanić je istakao da država Crna Gora ni u jednom stečajnom predmetu nije oštećena.  Naglasio je da je njegov rad bio transparentan i da je sve vezano za postupke koje je vodio, stečajni postupci, objavljivao u skladu sa zakonom i u Službenom listu Crne Gore. 

Kazao je da se niko od stranaka, u osam postupaka koje je vodio, a koje je SDT obuhvatilo ovom optužnicom, nije žalio na odluke. Smatra  da ovom optužnicom ispada da prethodna tužiteljka traži da se preispitaju te odluke, a što je nedopustivo u pravu da se pravosnažna odluka ispita. 

 

Podsjećamo, podgorički Viši sud u januaru je odbio jemstvo u iznosu od 634 hiljade eura, koje je njegova porodica ponudila kako bi se branio sa slobode.

Odbijeno jemstvo od 634.000, Jovanić ostaje iza rešetaka

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je ranije optužicu protiv Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća Titan security Podgorica, Securitas Montenegro Podgorica, Top force system Nikšić i Ogimar MNE Podgorica.

Oni se sumnjiče da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:48