/ Foto. Ivan Petrović Ipe
15/04/2023 u 16:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sud u Kotoru poništio rješenje o otkazu Snežani Jonici

Sud je utvrdio da su i otkaz ugovora o radu, ali i ponuda za izmjenu ugovora o radu koja mu je prethodila nezakoniti

Osnovni sud u Kotoru poništio je rješenje o otkazu Snežani Jonici u Luci Kotor, potvrdila je Jonica za portal Dan.

-Poništava se kao nezakonito rješenje tuženog o otkazu ugovora o radu tužilje broj 0302-3626 od 29.11.2022.godine i obavezuje tuženi da tužilju vrati na rad i rasporedi na poslove i radne zadatke koje je obavljala u vrijeme donošenja rješenja o otkazu ugovora o radu- navodi se u rešenju suda u kojem je portal Dan imao uvid.

Sud je, kako je navedeno u dokumentu, iskaz Jonice cijenio s punom vjerom i pažnjom jer je podudaran sa materijalnim dokazima iz spisa predmeta.

Za iskaz Milka Krvavca Sud je naveo da je u cjelosti bez uticaja na razrješenje ove pravne stvari.

-Iz razloga što je više nego jasno da postoje jako narušeni odnosi između Krvavca i tužilje“ a da je „njegovo neznanje na predmetne okolnosti direktno povezano i sa načinom na koji je obrazložena ponuda za izmjenom ugovora o radu- precizira se u dokumentu.

Pojašnjava se da je Jonica, od Krvavca u vrijeme dok je bila na bolovanju, prvo dobila ponudu za izmjenu njenog ugovora o radu na neodređeno vrijeme na način što joj je predloženo da se sa mjesta direktorke administrativnog sektora – radnog mjesta na kojem je bila pet godina odnosno od zasnivanja ugovora o radu pređe na mjesto pravnog referenta, što je predstavljalo značajnu degradaciju imajući u vidu Joničine reference, a i činjenicu da je mjesto koje joj je ponuđeno hijerarhijski dva stepena niže od onog na kojem je bila, a plata manja za trećinu od one koju je primala.

Sud je utvrdio da su i otkaz ugovora o radu, ali i ponuda za izmjenu ugovora o radu koja mu je prethodila nezakoniti.

Za ponudu Krvavca Jonici, a koja se odnosi na to da se preseli na mjesto referenta,  Sud navodi da je u koliziji sa načelom pravne sigurnisti.

- Budući da zaposlenom nisu predočeni opravdani razlozi, te da „diskreciono pravo direktora ne podrazumjeva proizvoljno i paušalno samovoljno odlučivanje, te da je nad korišćenjem ovakvog obrazloženja takođe neophodno vršiti nadzor sa ciljem da se spriječi zloupotreba istog, a na štetu zaposlenog lica- pojašnjava se u dokumentu.

Time je, prema stavu ovog suda, „pobijana odluka nezakonita jer tužilji nisu dati razlozi potrebe za racionalizacijom tog radnog mjesta kao ni koje su to slabosti i greške u radu tužilje izvršni direktor uočio, a da bi bila opravdana kadrovska promjena, pa nedostaje i dokumentacija da su ti navodi potkrijepljeni.“

-Više je nego jasno da postoji lična netrpeljivost Krvavca prema tužilji, što će vjerovatno biti predmet neke druge parnice- stav je suda.

Ističe se da je Rješenje o otkazu ugovora o radu nezakonito, jer je uvidom u spise predmeta utvrđeno da „Luka Kotor“ nije na zakonit način pripisan ZUP-om dostavila ponudu aneksa ugovora o radu.

-Tipična je zloupotreba tuženog, jer je morao prevazići na razičite načine problem u vezi dostavljanja i to najprije telefonskim putem ili službenim emailom da je obavjesti o uručenju i načinu na koji će biti uručeno, koje su radnje mogle biti preduzete do donošenja osporavanog Rješenja- dio je teksta presude.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 15:28