Milivoje Katnić / - SRđAN BOLJEVIć
16/06/2023 u 11:31 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Katnić: Moju likvidaciju i smjene u SDT planirala "duboka" ruska i srpska država

U svojstvu svjedoka saslušani su i specijalni tužilac Saša Čađenović i službenik ANB Petar Lazović, koji su dovedeni iz pritvora

Na suđenju optuženima za planiranje likvidacija istaknutih predstavnika tužilaštva, sudstva i policije, danas je u podgoričkom Višem sudu, svjedočio bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji je istakao da je bio na meti određenih struktura zbog procesa pokušaja terorizma.

U svojstvu svjedoka,između ostalih, saslušan je službenik ANB Petar Lazović i specijalni državni tužilac Saša Čađenović..

- One su bile riješene da me nekoliko puta likvidiraju. Ne pridružujem se krivičnom gonjenju i nemam ništa protiv ljudi koji se nalaze na optuženičkoj klupi. Oni su u sve ovo upeletni i vjerovatno su im ponuđenji neki benefiti u vezi sa izdržavanjem zatvorske kazne i tako dalje - kazao je Katnić pred sudom.

On je precizirajuću koje su to struje koje su htjele da ga likvidiraju kazao da se radi o "srpskoj u ruskoj dubokoj državi".

- Srpska i ruska duboka država i odlazeći premijer Abazović su inspiratori moje smjene, a ovi drugi kao što je kriminalna organizacija Stefana Đukića i Emila Tuzovića su samo flasteri koji su se prilijepljeni na planove ranije pomenutih- dodaje Katnić.

On smatra da su srpska i ruska duboka država prema Abazoviću poslale zahtjev bez detaljnog obrazloženja da ga uklone sa funkcije GST.

- I u tom djelu se interesi srpske i ruske duboke države i Abazovića poklapaju. Ja nisam želio da ispadnem žrtva kao što su neki mediji pisali- dodaje Katnić.

On je naveo odgovarajući na pitanje advokata Damira Lekića da je kriminalna organizacija formirana radi likvidacija i da su skupljali novac od donatora među kojima su bili i oni koji su htjeli da ga uklone.

-Trebalo mu je milion eura da bi nas ukinuli kao SDT i da nas zamjeni novim tužiocima, na koje će se uticati mitom- kazao je Katnić.

Na pitanje advokata Nikole Tomkovića Katnić je potvrdio da je imao policijsko obezbjeđenje i pojasnio da je smisao ukidanja SDT bio i to da ostane bez obezbjeđenja.

- Vjerovali su da ću 18. ostati bez objezbjeđenja, a da me 20.ili 21. kopaju - dodao je Katnić.

On nije precizirao o broju osoba koje su ga obezbjeđivale, navodeći da je taj broj bio dovoljan. Kazao je da kada je vidio da se SKY pominje njegova likvidacija, slučaj je prepustio kolegi Miroslavu Turkoviću.

- Mi smo znali za aktivnosti ove grupe, a na to su na su pozorili iz Europola zbog sudije Biljane Uskoković. Međutim iz Europola nam nisu rekli da i nas planiraju da ubiju- kazao je Katnić pojašnjavajući da Europol podatke dostavlja parcijalno.

Sud je zabranio da odgovori na pitanje advokata Darka Dragovića da li su tužioci koji su ga zamjenili podlegli uticaju i mitu.

Odgovarajući na pitanje advokata Nikole Martinovića je podsjetio da je nudio svoju ostavku ali da ostanu tadašnje strukture SDT i SPO koje je formirao.

- Međutim, oni to nisu htjeli je im je cilj bio eliminisati strukture koje su stale na put kriminalu, švercu, likvidaciji... Smatram da je cilj ove kriminalne organizacije kao i svake druge bio da se uruši struktura koju sam kao GST stvorio u SDT i policiji, čime bi njima bilo olakšano djelovanje. Mi smo prepolovili kavački klan. I prije SKY smo primjenjivali i imali saradničku mrežu od koje smo dobijali podatke- kazao je on.

U svojstvu svjedoka saslušani su i specijalni tužilac Saša Čađenović i službenik ANB Petar Lazović, koji su dovedeni iz pritvora.

Tužilac Čađenović je kazao da se ne pridružuje krivično pravnom gonjenju.

Patar Lazović je kazao da od optuženih nije imao prijetnje.

- Što se tiče lica koja su iza mene, nikada nisam imao prijetnje. Ne osjećam se ugroženo i što se mene lično tiče posle ovoga mogu da idu porodicama kući. Ova lica ne poznajem i ne pridružujem se krivično pravnom gonjenju i ne postavljam imovinsko pravni zahtjev-kazao je Petar Lazović.

Podsjećamo, Viši sud potvrdio je optužnicu protiv okrivljenih koji su planirali likvidaciju sada bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića.

Prema optužnici, meta napada je trebala da bude i sudija podgoričkog Višeg suda Biljana Uskoković. Prema navodima SDT-a, optužnica je podignuta protiv grupe koju su navodno formirali Baranin Stefan Đukić i Podgoričanin Emil Tuzović s ciljem likvidacije više osoba.

Osim Tuzovića i Đukića, optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

- Cilj ove kriminalne organizacije je bio da za potrebe neidentifikovanih lica i za potrebe same kriminalne organizacije vrše likvidacije to jest ubistva i teška ubistva na teritoriji Crne Gore na štetu policijskih službenika, specijalnog tužioca S.Č i glavnog specijalnog tužioca M.K, ali i drugih lica, te da tako djeluju da se pripadnici te kriminalne organizacije, oslobode bilo koje krivične odgovornosti pred sudovima Crne Gore kroz nezakoniti uticaj na izvršnu vlast, a kroz prethodnu smjenu tužilaca koji ih optužuju i gone za krivična djela- navedeno je ranije  iz tužilaštva.

Dalje, prema sumnjama SDT-a, "u tu svrhu organizator okrivljeni Đ.S je samo za predmet koji se vodi protiv njega obezbijedio milion eura koje prema stanju stvari treba dati nosiocima izvršne vlasti – sudijama i tužiocima koji bi preuzeli vođenje predmeta" -... a nakon smjene tužioca koji su ih optužili za najteža krivična djela, te upravo je u tom dijelu imajući u vidu poznanstva koja proističu iz komunikacija organizatora Đ.S, jasno uočeno da ovaj osumnjičeni kao i pripadnici njegove kriminalne organizacije ostvaruju uticaj na političku elitu u Crnoj Gori, a što je obilježe i biće krivičnog djela iz čl. 401a Krivičnog zakonika Crne Gore- saopštio je ranije specijalni tužilac Miroslav Turković

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 17:23