/ - ZAPLIJENJENA DROGA U ZETI/ - UPRAVA POLICIJE/ -
17/11/2022 u 14:02 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SUĐENJE KRSTOVIĆIMA -Franović: Optužnice padaju jer se juri za jeftinim političkim poenima

Danas je završeno sprovođenje svih dokaza i sudija Vesna Kovačević je na zahtjev tužiteljke završne riječi odgodila za ponedeljak 21.novembar

U podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje Budimiru i Marini Krstović zbog 1,200 kilograma droge koja je pronađena u tovaru banana koje su bile poručene za njihovu firmu. Danas je završeno sprovođenje svih dokaza i sudija Vesna Kovačević je na zahtjev tužiteljke završne riječi odgodila za ponedeljak 21.novembar.

SUĐENJE KRSTOVIĆIMA -VDT pred završne riječi predlaže dokaze; Odbrana: Ovo je bacanje magle

Pred sudom su saslušana i dva svjedoka, službenik policije Veselin Tabaš i  Dalibor Popović službenik MSC kompanije kako bi odgovorili na par dodatnih pitanja suda.

Odbijen predlog tužilaštva

Kao i na prethodnom ročištu, nakon što su zakazane završne riječi, tužiteljka Tanja Božović je i danas imala pred sam kraj postupka predlog novih dokaza.

Ovaj put to se odnosilo na fakture i poslovnu komunikaciju firme "San Francisko" sa firmama državljanina Holandije protiv kojeg je u toj zemlji u toku istražni postupak.

Sudija je pitala tužiteljku kakve veze te fakture, i taj slučaj koji se vodi protiv državljanina Holandije, ima veze sa ovim postupkom. Božović je odgovorila da se time može ispitati odbrana Budimira Krstovića i da je on o tome dao izjavu SDT-u.

KRSTOVIĆI OSTAJU U PRITVORU-Đukanović: Nevjerovatno da se ne poštuje Ustavni sud, tužilaštvu ne odgovara DNK vještačenje

Na to je reagovala odbrana i precizno navela da Budimir Krstović nikad nije išao u SDT da daje izjavu povodom toga, već da je kao pravno lice (izvršni direktor) dao dopis tužilaštvu u kojem navodi da ne poznaje i da nikad nije poslovao sa pomenutim čovjekom.

Sudija Kovaečvić je dobila predlog tužiteljke navodeći da ti zahtjevi, i predmet koji se vodi u Holandiji protiv državljana te zemlje, nema veze sa ovim slučajem.

- Zaista neću da vodim istragu o slučaju iz Holandije u ovom postupku- kazala je sudija.

Odbrana je detaljno navela da u spisima predmeta postoji dokumentacija koja govori o tome da je izvršen pretres poslovne dokumentacije firme "San Francisko" i da u dokumentaciji utvrđeno da od strane "San Franciska "  nema ništa sporno.

Postojala mogućnost da neko otvori kontejner u luci

Pred sudom su saslušana i dva svjedoka, službenik policije Veselin Tabaš i  Dalibor Popović službenik MSC kompanije kako bi odgovorili na par dodatnih pitanja suda.

Tabaš je naveo da su, informaciju da se u kontejneru možda nalazi droga, imali par dana prije nego je stigao brod u Luku Bar. Na pitanje suda odgovorio je da kad su pristigli papairi, da su onda tek saznali da je robu ( banane) poručila firma " San Francisko".

Sudija Vesna Kovačević je pitala zašto nije izvršen pretres kontejnera kad je stigao brodom,  kad su imali informaciju da je unutra možda droga i kada je skener utvrdio anomalije.

-Ja nisam mogao na to da utičem..Nije moja nadležnost...Kontejner je imao posebno objezbjeđenje kako niko ne bi mogao prić jer postojala je mogućnost da se kontejner otvori..Sigurno je potrebno neko izvjesno vrijeme za otvaranje kontejnera i viljuškar...-kazao je svjedok na pitanje advokata o tome zašto je bio nadzor nad kontejnerom.

Advokat Đukanović je kazao da je za vađenje "robe" iz kontejnera potrebno oko pet minuta i da se to dešava u svim lukama.

- Treba da dođe neko s klještima, otvori kontejner- 15 sekundi. Zatim se skloni red paleta  - dva minuta, viljuškar izvadi "robu" ..sve ukupno pet minuta...-dao je Đukanović primjer kako se u lukama vadi iz kontejnera droga.

Službenik MSC-a je precizirao da su banane u konkretnom slučaju utovarene na prostoru obavljača, plantaža, u Ekvadoru. I da je povdom današnjeg svjedočenja kontaktirako kolege iz Ekvadora i to provjerio. On je pojansimo da posao agenta MSC-a nije da kontroliše tovar, već je on upućen samo u dokumentaciju vezanu za kontejner. Provjera kontejnera je, kako dodaje, obaveza carina. 

Optužnice i jeftini politički bodovi

Advokatića Bojana Franović je kazala da u poslednje vrijeme optužnice padaju jer su istrage ovakve kakve jesu i da se juri za jeftinim političkim bodobima.

SUĐENJE ZA 1,200 KG KOKAINA - Đukanović: Tužilaštvo potrčalo za političkim poenom u očima Abazovića

Advokat Dragoljub Đukanović je naveo da je ovo samo predstava za javnost,  da se u očima javnosti stvori slika da Budimir Krstović nešto krije.

-Tačno je da je Budimir Krstović predao podnesak SDT-u 2020. u kojem navodi da nije poslovao sa pomenutim čovjekom i firmama iz Holandije i da ga ne poznaje.  "San Francisko" povodom toga nije bio predmet. Jedno je dati iskaz i biti saslušan pred tužiocem, a drugo dostavidi podnesak kao pravno lice, informaciju. Ako ne vjerujete Budimiru Krstoviću, možda ćemo povjerovati Upravi prihoda i carina. Oni su naveli da su izvršili uvid u CIS i  ustanovili da je utvrđeno da je frima " Sa Francisko"  u navedenom periodu nije poslovala sa kompanijom iz Holandije. O tome govore i podaci iz holandske istrage čiji predmet nije firma "San Francisko". Takođe i na osnovu izvještaja banaka, utvrđeno je da ne postoje uplate "San Franciska"  ka firmama iz Holandije...- precizirao je advokat Stefan Jovanović.

Jovanović je naglasio da u tim fakturama, kako se vidi, nije čak ni navedena firma " San Francisko", njen naziv nije pravilno napisan i da je pogrešna adresa.

-Sad vidim da ova tužiteljka želi, svjesno i ciljano, da zamjeni teze..Kako bi čovjeka iz Holandije stavila u poziciji svjedoka u odnosu na Budimira krstoviać...Podsjetiću sudija, na vaš upit zaštoi je u sred sudskog pretresa  vršena kontrola poslovanja "San Franciska", tužiteljka vam ni do danas nije odgovorila.. I to bez znanja suda. .Da su nešto našli nalazilo bi se i u ovom predmetu- naglašava advokat Jovanović.

Optuženi Krstović je sudu ponovio da nikad nije čuo za pomenutog čovjeka iz Holandije, na kojem tužiteljka insistira, i da  nije poslovao sa tim firmama.

Navodi istrage

Budimir i Marina Krstović uhapšeni su nakon što je policija u njihovom magacinu, u zetskom selu Mojanovići nadomak Podgorice, 24. avgusta prošle godine pronašla  1.200 kilograma kokaina. Marina i Budimir Krstović su pred istražiteljima tvrdili da nemaju ništa sa pronađenom drogom.

Banane koje je naručila Marina Krstović za firmu „San Francisko“ u vlasništvu su njenog oca Budimira su utovarene na MSC „Katya“, koji je iz Luke Bolivar krenuo prema Panami. Za sada nije poznato da li su kontejneri sa bananama iz Paname nastavili transport brodom „Katya“ prema Malti ili su pretovareni na neki drugi teretnjak. Brod „Charlotte“ je iz Luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do Luke Bar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:13