Visi sud privodjenje / VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC
25/05/2023 u 15:29 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje Mujoviću i grupi: "SDT preko zatvorskog službenika vrbovalo svjedoke da potvrde optužnicu"

Istraga je navela da je pokretanjem ovog predmeta riješen veći broj krivičnih djela koji se povezuje sa organizovanim kriminalom

U podgoričkom Višem sudu danas je počelo suđenje grupi koja se tereti za izvršenje teških krivičnih djela gdje je prvooptuženi Radovan Mujović. Postupak vodi sudija Igor Đuričković, a optužnicu zastupa tužiteljka Nataša Bošković.

Tako su danas odbranu iznosili Radovan Mujović, Petar Lipovina, Mitar Marković, Žarko Pejaković, Lazar Nedović,  Aleksandar Ćetković,  Boško Pavlović, Marko Zorić, Nikola Marić, Uroš Đurđevac,  Filip Bešović i Goran Rakočević.

Svi oni su negirali izvršenje krivičnog djela za koje ih Specijalno državno tužilaštvo tereti, negirali su krivicu i naveli da nisu pripadnici bilo koje kriminalne organizacije. U cjelosti su ostali pri ranijem iskazu. Pomenuti optuženi su naveli da ne poznaju svjedoke saradnike i da im nije jasno otkud su njih naveli kao izvršioce nekih krivičnih djela. Istakli su da smatraju da je od strane SDT-a i tadašnjeg SPO izvršen pritisak na lica koja su dobila ulogu svjedoka saradnika.

Zbog velikog broja optužnih u ovom predmetu angažovan je i veći broj pripadnika spovodničke službe iz spuškog zatvora, njih oko 30, koji su sve vrijeme ispunjavali zaduženja vezana za lica koja su pred sudom sprovedena iz istražnog pritvora.

Za naredno ročište planiran je nastavka iznošenja odbrane od strane optuženih koji tokom današnjeg ročišta zbog protoka radnog vremena i obaveza sudija nisu stigli.

Mujović: SDT preko Ostojića nudilo status svjedoka

Prvooptuženi Radovan Mujović je tokom svoje odbrane naveo da ne priznaje ni jedno krivično djelo koje mu se stavlja na teret i da smatra da pojedina krivična djela iz ove optužnice nisu za Viši, već da su za prekršajni sud.

-Tužilaštvo me tereti da sam planirao likvidacije  26. To je nemoguće. U tom periodu nisam bio u istražnom zatvoru, toga dana. Isto kao što nisu tačni navodi svjedoka saradnika da sam mu preko zatvorskog prozora rekao da će se nešto dogoditi, nemoguće je jer se toga dana nisam ni nalazio u zatvoru. Uhapšen sam 24. i smješten u CB Nikšić prostorije, zatim 25. me vode u prostorije CB Podgorica, a 27. mi je određen od strane tužiteljke pritvor- precizirao je Mujović.

On je naglasio da je ove navode vrlo lako provjeriti u službenim zabilješkama policije, tužilaštva i UIKS-a. Ponovio je da nikad nije vidio svjedoka saradnika.

- Tužiteljka je i bratu mome i za više njih u ovom predmetu, preko zatvorskog službenika, nudila status svjedoka saradnika a da bi mene optužili. Tada sam išao kod rukovodioca bezbjednosti u zatvoru na razgovor...Radi se o Ostojić Vojinu koji je tada bio rukovodilac službe obezbjeđenja UIKS-a. Ako vas lažem potpisaću maksimalnu kaznu. Kažu, kao i mom bratu, da se spreme da idu kod advokata da je došao u posjetu, a odvedu kod Ostojića u kancelariju....Oni to rade , moje je mišljenje, u saznanju sa tužilaštvom...To mogu i neki od optuženih u ovom predmetu da potvrde da im je nuđeno...-naglašava Mujović.

Lipovina:  Sve je ovo laž svjedoka saradnika

Optuženi Petar Lipovina ponovio je da nije kriv i negirao izvršenje krivičnog djela za koje ga SDT tereti.

- Smatram da je ova optužnica namještena...Nisam primio nikakve pare da bih nekome zapalio vozilo, niti imam motiv za tako nešto. Rečeno je da sam poslao ceduljicu kroz robu iz zatvora kojom sam nekoga podstrekivao.To je neistina. Volio bih da vidim to. Dobro se zna da se sve što uđe od stvari i izađe iz zatvora pregleda i skenira. To bi bilo ravno samoubistvu. ..Sve je ovo laž koju je smislio svjedok Rajković Marinko - kazao je između ostalog Lipovina.

On je istakao da Drecuna Nikolu poznaje kao nepouzdanu osobu i da ne bi sebi dozvolio da bilo šta radi sa njim.

- Piše da sam član kriminalne organizacije od 2017., a ja sam neka od ovih lica upoznao tek u istragu, a neka ni ne znam... nema logike. ..Ja nisam imao motiv da bilo kome zapalim auto, ali jeste svjedok Rajković jer su njemu i njegovoj ženi 2019. zapalili vozilo. O tome su pisali mediji. Smatram da je djelo za koje mene SDT tereti on možda uradio, pa tužilaštvu navelo mene da bi sebe abolirao i dobio status svjedoka saradnika....- naglašava optuženi Lipovina.

On je na pitanje optuženog Mujovića kazao da je i njemu preko zatvorskog službenika Ostojića nuđeno da bude svjedok u ovom postupku.

-Došao mi je komandir i rekao imaš posjetu advokata. Ustvari sprovedu me kod Ostojića. On mi je rekao:"Zvali su neki ljudi iz SPO i rekli su mi da ako želiš  da ideš iz zatvora ,da tražiš pregled u KCCG, a oni će znati i doće tamo za tebe". Ja sam na to odgovorio da sam hvala bogu zdrav i na taj način odbio pomenutu ponudu- pojašnjava Lipovina.

Pejaković: Zbog riječi "vjerovatno" ja sam u pritvoru

Optuženi Žarko Pejaković je kazao da ne priznaje krivična djela koja mu SDT stavlja na teret, negirao krivicu i ostao pri ranijem iskazu koji je dao kod tužioca.

-Svjedoka sardnika ne poznajem. Ja sjedim u pritvoru zbog njega. Nisam ničije vozilo zapalio. Zbog njegovog (svjedoka) "vjerovatno" ja se nalazim u pritvoru, on je naveo "da je Petar Lipovina vjerovatno predao ceduljicu..". Zbog riječi "vjerovatno" ja sam u pritvoru- naglasio je optuženi.

Bešović. Ovako svako u Crnoj Gori može biti optužen

Optuženi Filip Bešović je naglasio da negira navode optužnice, izvršenje djela za koje ga SDT tereti i krivicu.

-Tužilaštvo me na osnovu iskaza svjedoka saradnika tereti da sam podstrekivao nekog da zapali vozilo. Bio sam tada u pritvoru. Na ovaj način, na koji je mene SDT optužilo, može svaki građanin Grne Gore da bude optužen - smatra Bešović

Kazao je da je sa svjedokm Pistom Bajrami imao površan odnos u paviljonu gdje su otvorene sobe. On je naveo da ga je samo pozdravljao jer je tako vaspitan i da ne bi sebi dozvolio da ima dublju komunikaciju sa licem koje "koristi heroin i pije tablete za spavanje i smirenje".

Rakočević: Priznanje od tužiteljke

Optuženi Goran Rakočević je kazao da ne priznaje izvršenje djela za koje ga SDT optužuje i negirao je krivicu.

- Nisam ni sa jednim od optuženih bio tokom istrage u istoj sobi. Što je fascinantno, dobijam priznanje od tužiteljke da nisma kriv ali da nije kriva što drugi ne rade svoj posao...- kazao je Rajković.

Na to je reagovala tužiteljka i kazala da to nije istina i da se svaki iskaz snima. Ona je izričito negirala navode optuženog Rajkovića.

Na to se nadovezao advokat Miloš Vuksanović koji zastupa Rajkovića.

- On govori o neformalnom razgovoru i da su pojedini optuženi ispitivani pod pritiskom, sa iglama u venama nakon operacija su dovođeni da daju iskaz.  Gledanje snimaka ništa ne znači, svi znamo šta se snima.  Ovo je njegova ogorčenost jer se nalazi u pritvoru dvije godine i četiri mjeseca zbog priče "rekla-kazala" - rekao je advokat Vuksanović.

Optuženi Rakočević je naglasio da svjedoka saradnika ne poznaje i da je vjerovatno on morao da ih optuži jer je bio izložen pritisku u vidu batina i šamara.

Nedović: Svjedok me optužio a rekao da me ne zna

Optuženi Lazar Nedović je takođe negirao krivicu i izvršenje kriičnih djela za koje ga SDT tereti.

- Optužen sam na osnovu riječi svjedoka saradnika koji je rekao da me ne poznaje, da ne zna kako izgledam i da ne zna moje aktivnosti. Iznenađen sam što sam ovdje- kazao je optuženi Nedović i takođe se i on osvrnuo na navode svjedoka koji u njima spominje riječ "vjerovatno".

Optuženi Uroš Đurđevac je pred sudom negirao navode optužnice, kriivcu i izvršenje krivičnog djela za koje ga SDT tereti. On se osvrnuo i na navode svjedoka Veselina Klimovića i negirao ih.

- Što se tiče njegove izjave u kojoj me označio kao lice koje ima udio u neka od djela koja su dio ove optužnice, nije tačna...Ne znam iz kojeg razloga on ovo radi- kazao je između ostalog optuženi Đurđevac.

Optuženi Mitar Marković je kazao da ne priznaje krivična djela koja mu SDT stavlja na teret, negirao krivicu i ostao pri ranijem iskazu koji je dao kod tužioca.

Optuženi Aleksandar Ćetković je ponovio da negira krivicu i izvršenje krivičnog djela za koje ga SDT tereti.

- Komšija sam sa Rafailović Brankom i imamo dobar odnos, nismo imali sukob.  I Vasilije Rafailović mi je komšija ali sa njim se ne družim poslednjih 10 godina,. I Boško Pavlović  mi je komšija- naveo je ovaj optuženi.

Optuženi Boško Pavlović  je ponovio da negira navode optužnice, krivicu kao i izvršenje krivičnog djela za koje ga SDT tereti.

- Rafailović Vasilija znam od djetinjstva. Rafailović Branko mi je komšija. Nismo imali sukoba- kazao je on.

Optuženi Marko Zorić je kazao da ne priznaje krivicu i negirao izvršenje krivičnih djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret.

- Prvo mi je optužnicom stavljeno na teret da sam član kriminalne organizacije od 2017. godine kada sam bio maloljetan. Dvije godine sam maloljetan bio u istragu,  zatim kad sam postao punoljetan promjena u optužnici i stavlja se da sam član od 2019.-dodaje on.

Optuženi Nikola Marić je kazao da ne priznaje krivična djela koja mu SDT stavlja na teret, negirao krivicu i ostao pri ranijem iskazu koji je dao kod tužioca.

Advokat Marko Radović je sudu predočio da će na sledećem glavnom pretresu, nakon što njegov branjenik Ivan Brnović iznese odbranu, tražiti da se emituje audio-video izjava sa saslušanja ovog optuženog u SDT.

Navodi istrage:

Podsjećamo, ovom optužnicom su obuhvaćeni Radovan Mujović, Vasilije Rafailović,  Petar Lipovina, Mitar Marković, Filip Knežević, Žarko Pejaković, Lazar Nedović, Aleksandar Ćetković, Boško Pavlović, Jovan Mirković, Aleksandar Stevanović, Marko Zorić, Nikola Marić, Uroš Đurđevac, Filip Bešović, Goran Rakočević, Ivan Brnović, Nikola Drecun, Mošo Paović, Aleksandar Đurđevac, Uroš Vučinić, Davor Avdić i Nemanja Zurovac.

Istraga je navela da je pokretanjem ovog predmeta riješen veći broj krivičnih djela koji se povezuje sa organizovanim kriminalom.

Prema navodima istrage za ovu grupu se vezuje i  pokušaj ubistva boksera Dragana Radonjića na Cetinju 2017. godine, napad  na  ugostitelja Branka Rafailovića, napad na lokal  „Tani“ 2019. vlasnika Ranka Radulovića,  podmetanje požara na pet vozila Miloša Đuričkovića i Igora Vušurovića, podnijete su prijave protiv osoba koje su planirale ubistvo Marka Ljubiše Kana.

Prema navodima optužnice, Mujović je sa nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije naložio da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:57