ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC / - ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC
18/09/2023 u 11:38 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje Mujoviću i grupi: "Specijalni tim bez dozvole ulazio u zatvor i mučio optužene"

Optuženi Aleksandar Đurđevac je kazao da je nakon 20 dana što je bio u pritvoru došao po njega Specijalni policijski tim i da su ga mučili.

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno suđenje grupi koja se tereti za izvršenje teških krivičnih djela gdje je prvooptuženi Radovan Mujović, a čiji članovi se prema evidenciji policije dovode u vezu sa kavačkim klanom. Postupak vodi sudija Igor Đuričković, a optužnicu zastupa tužiteljka Nataša Bošković.

Drecun: Progutao sam žilet da bih se spasio od policijske torture, tužiteljka mi nudila 200.000 eura za lažnu izjavu

Nastavljeno iznošenje odbrane od strane optuženih. Tako je danas saslušan Aleksandar Đurđevac i Mošo Paović. Oni su negriali krivice i negirali navode optužnice.

Optuženi Aleksandar Đurđevac je kazao da je nakon 20 dana što je bio u pritvoru došao po njega Specijalni policijski tim i da su ga mučili.

-Sprovodnička služba me je izvela. Preuzeli su me pripadnici specijalnog tima. Bio sam prvo u maricu,a zatim su me poveli u nikšićko naselje Kapino polje. Udarali su me otvorenim dlanovima i psovali. Bio sam u zadnjem djelu marice. Jedan od službenika policije koji je bio tu dok su me mučili je rekao da ne nasrću na mene više jer je došao moj advokat. Tražili su od mene da priznam da je pištolj koji je pronađen u vozilu moj, a nije. Vidio sam kako su drugi koji  doživjeli torturu policije prošli. Mučili su me da bih optužio ove ljude koji su danas ovdje.To je rađeno po nalogu tužiteljke- kazao je on.

Na to je reagovala tužiteljka Nataša Bošković koja je izričito negirala navode optuženog Đurđevca u kojima je on kazao da je mučen po njenom nalogu.

-Ja nisam imala saznanja da se nešto tako dešava - kazala je ona i naglasila više puta da to nije rađeno po njenom nalgu.

Na to je optuženi Đurđevac kazao da je on spreman da ide na poligraf i da to traži i od tužiteljke da i ona to učini. Sudija ga je opomenuo da ne može to da traži od tužiteljke i da se tako obraća.

Optuženi Paović je negirao da je bilo kakav novac dao nekome, a posebno da nije dao 50.000 eura optuženom Vučiniću. Dodao je da on taj novac i nema. Povodom događaja u UIKS-u, kada je napadnut Ranko Radulović, rekao je da se i na snimku vidi da on ništa nije uradio i da je samo išao na šetnju, kada je čuo da je nešto palo.

-Tada su potrčali zatvorski službenici, ja sam okrenuo leđa jer sam pomislio da će da nas prskaju sprejom koji imaju. Na snimku se vidi i Nemanja Zurovac i  da nije ništa nedozvoljeno uradio- kazao je Paović.

Zatim je došlo na rede da optuženi Uroš Vučinić iznese odbranu, međutim to se nije dgodilo i suđenje je prekinuto.

Naime, advokat Srđan Lješković je insistirao da sud nabavi original snimak saslušanja Vučinića u SDT.

- Vidjećete sudija da je svaki snimak od optuženih ovdje original, da prikazuje cijelu prostoriju. Kod Uroša nije tako. Službenici specijalnog tima su ulazili i u zatvor kod njega- ukazao je Lješković dodajući da je suština da su Vučinića pripremali da bude zaštićeni svjedok.

On je rekao da sud pogleda i snimak privođenja Vučinića u SDT i da će vidjeti da samo njega, za razliku od ostalih, dovode tri bmw-a i sprovode policajci specijalnog tima.

Tužiteljka Bošković je navela da su top jedini snimci koji su njoj dostavljeni.

- Saslušanje to sam vršila  u prostorije VDT-a, do 13 sati sam mogla tamo jer su u SDT prostorije bile zauzete - pojasnila je ona.

Suđenje je prekinuto odlukom sudskog vijeća koje je odlučilo da od SDT I VDT zatraži da provjere da li postoji još neki snimak saslušanja Uroša Vučinića.

Navodi istrage:

Podsjećamo, ovom optužnicom su obuhvaćeni Radovan Mujović, Vasilije Rafailović,  Petar Lipovina, Mitar Marković, Filip Knežević, Žarko Pejaković, Lazar Nedović, Aleksandar Ćetković, Boško Pavlović, Jovan Mirković, Aleksandar Stevanović, Marko Zorić, Nikola Marić, Uroš Đurđevac, Filip Bešović, Goran Rakočević, Ivan Brnović, Nikola Drecun, Mošo Paović, Aleksandar Đurđevac, Uroš Vučinić, Davor Avdić i Nemanja Zurovac.

Istraga je navela da je pokretanjem ovog predmeta riješen veći broj krivičnih djela koji se povezuje sa organizovanim kriminalom.

Prema navodima istrage za ovu grupu se vezuje i  pokušaj ubistva boksera Dragana Radonjića na Cetinju 2017. godine, napad  na  ugostitelja Branka Rafailovića, napad na lokal  „Tani“ 2019. vlasnika Ranka Radulovića,  podmetanje požara na pet vozila Miloša Đuričkovića i Igora Vušurovića, podnijete su prijave protiv osoba koje su planirale ubistvo Marka Ljubiše Kana.

Prema navodima optužnice, Mujović je sa nepoznatim pripadnicima kriminalne organizacije naložio da 27. avgusta 2019. u Budvi ubiju Kana i druge osobe sa kojima je bio u društvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 12:38