ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC / - ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC
30/09/2022 u 14:56 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN: Peković negirao da je počinio silovanje i ubistvo u BiH

Naredno ročište nastavlja se saslušanjem zaštićene svjedokinje A 1. Sudija Nada Rabrenović je prihvatila predlog punomoćnika oštecenih advokata Dalibora Tomovića da se to obavii putem video linka

U podgoričkom Višem sudu danas je održano suđenje  Slobodanu Pekoviću, rođen Ćurčić, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom 1992. godine.

On je pred sudom u svoju odbranu naveo  da nije ubio Muja i Eminu Šabanović 8. juna 1992. godine.

Prema navodima Tužilaštva, Peković je 8. juna 1992. godine u vojnom napadu na selo Hum, k ubio Muja i Eminu Šabanović.

-Želim da dokažem svoju nevinost. Moja porodica je časna i poštena, i koji su ratovali na Kajmakčalanu, Skadru, Sutjesci i Neretvi, nosioci albanske i partizanske spomenice. Zato želim da sperem ljagu sa mog obraza i moje porodice. U presudi haškog Tribunala generalu Ratku Mladiću, ovaj slučaj porodice Šabanović je pomenut i nevedena se imena ubica. Toga dana ja nijesam bio u selu Hum, već sam se nalazio u svom selu Žemčno u Pivi- kazao je Peković pred sudom.

Peković je naglasio i da nije kriv ni za silovanje oštećene A1 ( Etički kodeks i poštovanje ličnog dostojanstva ne dozvoljavaju da se u ovakvim slučajevima napiše ime i prezime osobe koja je označena kao žrtva/oštećena).

-Za silovanje počinjeno 2. 9.1992., u Foči, u sportskoj hali "Partizan", osuđen je Jasko Gazdić u sudu u BiH, na 17 godina zatvora, tako da ja nisam to uradio- izričit je bio Peković.

Naredno ročište nastavlja se saslušanjem zaštićene svjedokinje A 1. Sudija Nada Rabrenović je prihvatila predlog punomoćnika oštecenih advokata Dalibora Tomovića da se to obavii putem video linka.

Navodi optužnice: 

Prema navodima Tužilaštva, tokom napada selo Hum nakon što je Emina Šabanović kazala da nema oružja u kući, Peković je nekoliko puta udario po glavi drvenom drškom od lopate, a zatim uhvatio za kosu i odvukao do kuće Muja Šabanovića gdje ih je oboje ubio pucajući na njih iz automatskog oružja.

U optužnici se navodui da su njihova tijela  izgorjela u požaru kuće Muja Šabanovića koju je zapalio Peković. Optužnicoms e Peković tereti i da je  početkom septembra 1992. godine silovao jednu ženu.

-Sa još nekoliko uniformisanih lica iz sportske dvorane "Partizan“ u Foči, u navodnoj namjeri da ih spasi, izveo zaštićenog svjedoka – oštećenu sa maloljetnom ćerkom i još dvije osobe i njihovo petoro djece i odveo u stan koji se nalazio u blizini tadašnje SJB u Foči, u kojem se nalazila grupa vojnika. Uz prijetnju, Peković i drugi muškarac su silovali zaštićenu svjedokinju nakon čega su je izveli iz te sobe- navodi su optužnice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 02:03