Илустрација
14/07/2021 u 07:41 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Судије прећутно подржале адвокате

Када пуномоћник странке у парничном поступку или бранилац окривљеног у кривичном поступку обавиjести суд да се због одређених разлога неће одазвати суду, ти случајеви су прописани процесним законима, објаснили су из Врховног суда, при чему нијесу навели како те законе примијенити у оваквој ситуацији

Иако многи тврде да ће актуелна обустава рада адвоката имати далекосежне последице по цјелокупан правни систем, више од 300 судија, колико их сада има у Црној Гори, на прећутан начин солидарисали су се са својим колегама из Адвокатске коморе. Наиме, како нам је потврђено из највише судске инстанце, не постоји ниједан правни акт којим су дате смјернице дјелиоцима правде како да поступе у оваквим случајевима, па ни конкретно у овој ситуацији.

Док у Врховном суду тврде да ово питање регулишу процесни закони, који се, рекло би се у конкретном случају не примјењују, поједини предсједници судова потврђују да нису издали никакав налог о поступању судија за вријеме обуставе рада њихових колега адвоката.

– Када пуномоћник странке у парничном поступку или бранилац окривљеног у кривичном поступку обавиjести суд да се због одређених разлога неће одазвати суду, ти случајеви су прописани процесним законима, објаснили су из Врховног суда, при чему нијесу навели шта се дешава када се ти процесни закони не примијењују или "изигравају".

– С обзиром на претходно наведено, као и чињеницу да Врховни суд ниjе обавиjештен да у поступању судова има разлика или недоумица у примjени процесних закона, што би захтиjевало заузимање начелних правних ставова, Врховни суд ниjе упућивао никакве акте нижестепеним судовима.

Једино што су сигурни у Врховном суду јесте, како тврде,"да ће обустава рада адвоката имати за посљедицу драстични пад ажурности и девалвирати у претходном периоду уложене напоре да се постигне завидан ниво ажурности".

Пред Уставним судом једна представка


Намеће се логично питање зашто виши судови и тужилаштва не даjу одговор због чега се суђења одлажу противно правилима парничног поступка, јер ЗПП не предвиђа случаj какав се десио у црногорском правосуђу, односно не предвиђа могућност блокаде правосудног система од стране адвоката.

А да ли је одлука Управног одбора Адвокатске коморе законита, одлучиће Уставни суд поступајући, за сада, само по представци адвоката Ђуришића.

– Уставном суду Црне Горе, 5. jула 2021. године, подниjета jе jедна инициjатива за оцjену уставности и законитости одлуке Управног одбора Адвокатске коморе, бр. 383/21, од 20. маjа 2021. године, коjом се обуставља пружање правне помоћи адвоката, кратко су саопштили.

– У овом предмету у току jе претходни поступак у коjем се циjени постоjање процесних претпоставки за мериторно одлучивање.

На наш упит из Основног суда у Подгорици такође су потврдили да не постоjи писани акт коjим jе предсjедница суда наложила судиjама да одлажу суђења, већ се она одлажу у складу са процесним законима и уставним начелима.

– Било jе странака коjе су инсистирале да се рочиште одржи без присуства адвоката у малом броjу предмета, али немамо податак о тачном броjу тих предмета.

Сличан одговор добили смо и из подгоричког Вишег суда. И они кажу да не постоји писани акт предсједника суда.

– Било је рочишта која су се одржала без присуства адвоката, јер је то тражио окривљени, а њихово присуство није било неопходно, али о томе не водимо посебну евиденцију, саопштила је за "Дан" портпарол суда Аида Музуровић.

Подсјетимо, прије извјесног времена подгорички адвокат Војислав Ђуришић поднио је иницијативу Уставном суду за покретање поступка за оцјену уставности и законитости одлуке Управног одбора Адвокатске коморе Црне Горе (АКЦГ) о општој обустави пружања правне помоћи на територији државе почев од 24. маја ове године.

Ти акти су, према његовом мишљењу, блокирали правосуђе и произвели правни хаос, јер се од стране Адвокатске коморе строго примјењују, уз покретање дисциплинских поступака против адвоката који су прекршили те наредбе, а судије те акте послушно примјењују.

– Општи акти које је донијела Адвокатска комора у цјелини су неуставни и незаконити, јер су без правног основа паралисали рад судова и других државних органа, угрозили јавни интерес и општи интерес грађана и онемогућили остваривање права грађана и правних субјеката. И подносилац ове иницијативе трпи штету у осам судских спорова по својим тужбама због повреде права на правично суђење. Ови општи акти нијесу објављени у Службеном листу, а на снази су и сада, навео је подносилац иницијативе адвокат Ђуришић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 03:33