bojić đorđije / -DAN
20/09/2022 u 15:09 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sumnjaju da je Vesna Medenica uticala na postupajuće sudije

S našim uvjerenjem upoznali smo i tužioca u VDT-u i očekivali smo da će on po službenoj dužnosti preduzeti radnje radi zakonitog donošenja odluka, pišu u obraćanju

Porodica pokojnog Ranka Bojića, koji je ubijen 16. marta 2019. godine u selu Redice kod Kolašina, obratila se specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću sa zahtjevom da preispita postupanje sudija u slučaju ubistva njihovog oca i utvrdi da li je bilo uticaja bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Oštećeni tvrde da je taj uticaj postojao iz razloga što je sestra optuženih bila negovateljica jednog od roditelja Medenice.

Sin ubijenog Ranka, Đorđije Bojić u razgovoru za "Dan" tvrdi da je sudski postupak za zločin, koji je pokrenut protiv braće Marka i Milenka Bojića, vođen pod sumnjivim okolnostima, od istrage do načina vođenja predmeta pred bjelopoljskim sudom od strane postupajućih sudija do nestanka ključnog dokaza u predmetu – telefona oštećenog. Ističe da je čudno to što je sa tog telefona nakon Rankovog ubistva ostvaren razgovor u trajanju od dva minuta kao i to da se na vještačenja vještak za telekomunikacije već četvrti put zaredom ne odaziva na poziv suda. Đorđije Bojić je svoje sumnje predočio i Specijalnom državnom tužilaštu uz molbu da zatraže na uvid spise predmeta i utvrde da li su sumnje porodice opravdane.

– Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je optužnicu protiv braće Marka i Milenka Bojića u kojoj se navodi da su ostvarujući zajedničku odluku ubili mog oca tako što su ga više puta izudarali po tijelu kamenjem i kolcem nanoseći mu preko 20 smrtonosnih povreda. I pored ovih nespornih činjenica te iskaza svjedoka koji su potvrdili prijetnje Marka Bojića, prije odlaska iz Podgorice u selo Redice, da će ubiti Ranka, Viši sud u Bijelom Polju presudom od 19. maja 2021. oslobađa Marka Bojića od optužbe, a Milenka Bojića osuđuje na 13 godina – navodi on.

Nakon toga Apelacioni sud potvrđuje presudu u odnosu na Marka, a uvažaba žalbu branioca optuženog Milenka Bojića i po službenoj dužnosti ukida presudu Višeg suda u Bijelom Polju i u odnosu na ovog optuženog te predmet vraća na ponovno suđenje.

Traže odgovornost svih

Nakon što je crnogorska javnost obaviještena o Medeničinom postupanju i vršenju uticaja na određene sudije i sudove te donošenje određenih odluka, više nam je nego jasno da je i te kako uticala i u ovom predmetu na ovako donošenje presuda i izdavanje naloga za buduće postupanje kako bi se pomoglo i optuženom Milenku Bojiću, kazao je Đorđije Bojić.

– Sa ovim našim uvjerenjem u neposrednom razgovoru upoznali smo i VDT i očekivali smo da će tužilac po službenoj dužnosti preduzeti određene radnje radi zakonitog donošenja odluka u ovom slučaju. Kako se to nije desilo, a i sam tužilac nam je ukazao na nelogičnosti prilikom donošenja oslobađajuće presude za Marka Bojića, ovim putem se obraćamo vama radi utvrđivanja odgovornosti svih učesnika koji su doveli do donošenja nezakonite i sramne odluke i očigledne nepravde gdje život pojedinca ne predstavlja ništa u odnosu na silnike koji imaju zaštitu u vrhu crnogorskog pravosuđa – istakao je Đorđije Bojić.

Ističe i da je začuđujuće da Apelacioni sud ukinutim rješenjem nalaže da prvostepeni sud jasno utvrdi psihičko stanje Milenka Bojića u vrijeme izvršenja krivičnog djela iako su se u spisima nalazili nalazi dva vještaka psihologa i psihijatra u koje je prvostepeni sud izvršio uvid i izveo kao dokaze da optuženi ne boluje od bilo kakve duševne bolesti ili poremećaja te da je bio u uračunljivom stanju.

Dodajnj i da je osim toga, pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Kolašinu Milenko Bojić je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od tri mjeseca zbog teške tjelesne povrede na štetu Ranka Bojića 25.9.2017. godine koju kaznu nikada nije izdržao već je odlukom o pomilovanju kazna uslovljena. Iako je okrivljeni u trajanju roka povjeravanja izvršio krivično djelo ubistvo koje je teže od krivičnog djela teška tjelesna povreda prvostepeni sud isto rješenje ne opoziva niti ovu kaznu uzima prilikom izricanja kazne zatvora za novo izvršeno krivično djelo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:53