Радоје Звицер / - нн
10/10/2021 u 17:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шверц 20 тона кокаина у Филаделфији: У списима предмета поменут и Звицер

Осим информације о нападу на Звицера, наведено је, између осталог, и неколико докумената о запошљавању у међународној бродској компанији, извјештај о боравку у притивору и кривични досије прибављен из Црне Горе

Према судским документима из Филаделфије, у поступку који је вођен за шверц око 20 тона кокаина на броду МСЦ Гајан, поменуто је и име Радоја Звицера, кога су медији и безбједносне институције у региону означили као једног од вођа црногорског ,,кавачког клана". То потврђује документ до кога је дошао Портал РТЦГ, а који је дио списа у предмету против једног од осуђених црногорских држављана. 

Припадници америчких полицијских агенција ушли су на брод МСЦ Гајан 17. јуна 2019.године, када је стигао у терминал у Филаделфији, и заплијенили око 20 тона кокаина на броду, чија је улична вриједност вец́а од милијарду долара. То је била једна од највећих количина наркотика икад откривених у историји САД-а.

Том приликом, ухапшен је један број држављана Црне Горе који су осуђени на дуже затворске казне пресудама Источног окружног суда у Пенсилванији. У списима предмета против једног од њих, у које је Портал РТЦГ имао увид, наведена је информација о неуспјелом атентату на Радоја Звицера у Кијеву. У питању су документа која су предата судској пороти. 

Осим информације о нападу на Звицера, наведено је, између осталог, и неколико докумената о запошљавању у међународној бродској компанији, извјештај о боравку у притивору и кривични досије прибављен из Црне Горе. Такође, поднијете су и двије информације о обрачуну два завађена црногорска клана и информација о нападу на Радоја Звицера у Кијеву.

Звицер је рањен у мају прошле године у сачекуши у кварту у Кијеву у којем је живио. Он је годинама под лупом истражних органа, и засад није познато гдје се тренутно налази.

Иначе, у септембру је у Америци окончан процес против чланова посаде контејнерског брода МСГ Гајан на којем је 2019.године у Филаделфији заплијењено рекордних око 20 тона кокаина. Осам помораца из Црне Горе осуђено је на дуготрајне затворске казне. Према извјештајима из суда, утврђено је да је брод имао 22 члана посаде, али да остали, судећи по прикупљеним доказима, нису знали шта се дешава на пловилу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:39