/ - шверц цигарета
03/01/2022 u 16:26 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шверц цигарета: И лани милионске заплијене

Оно што је неизоставно споеменути када је шверц цигарета у питању, јесте Лука Бар

Шверц цигарете који се повезује са Црном Гором нешто је о чему су бројни домаћи и страни медији често писали. Та забрањена „дјелатност“ била је активна и током 2021.  године, а црногорска полиција спровела је акције у циљу сузбијања шверца дуванских производа. Оно што је неизоставно споеменути када је шверц цигарета у питању, јесте Лука Бар.

Тако су три особе ухапшене због крађе и кријумчарења цигарета, чиме су проузроковали штету од скоро 1,7 милиона еура. Службеници Управе полиције су због крађе и кријумчарења цигарета из складишта у Луци Бар државном тужиоцу у Основном државном тужилаштву лишили слободе три особе.  

image
шверц цигарета

- Након што је полицији 16. септембра пријављено од стране запослених обезбјеђења АД Луке Бар да су на излазној рампи контролисали возило у власништву „Зеншпед гроуп“ д.о.о. којим је управљао шпедитер Н.Ф. (51) из Бара и шпедитер Ј.А. (38) из Косова са пребивалиштем у Бару а који су превозили већу количину цигарета, полиција је извршила ванредни преглед складишта број 2 Луке Бар у склопу слободне царинске зоне.  Том приликом је установљено да недостаје 1.841 пакет и 152 штеке цигарета различитих брендова, које су у октобру 2020. по налогу Специјалног државаног тужилшатва привремено одузете од једне фирме из Подгорице.  Предузимјаући даље полицијске активности идентификована су лица одговорна за ова дјела. Ради прикупљања обавјештења у службене просторије су доведени Ђ.В. (28) из Бара који је складиштар у Луци Бар у наведеном складишту, Н.Ф. и Ј.А. – навели су тада из полиције.

Криминалистичком обрадом полиција је дошла до сумње да су ова лица у последњих пола године у више наврата отуђивали цигарете у циљу стицања противправне имовинске користи.

image
шверц цигарета

- Ђ.В. је, сумња се, користећи свој положај складиштара улазио у наведено складиште и износио цигарете док су Н.Ф. и Ј.А. отуђену робу користећи службено возило шпедитерске фирме, извозили из Луке Бар и транспортовали на један паркинг простор гдје су је предавали за сада непознатом лицу за новчану надокнаду. Осумњичени су на овај начин причинили штету буџету Црне Горе у износу од око 1.692.174 еура, а по основу неплаћених припадајућих дажбина.  По наредби судије Основног суда у Бару полиција је извршила претрес станова осумњичених и том приликом је код Ђ.В. пронађено 25 комада мунције у илегалном посједу. Такође, полиција је обавијештена од стране радника обезбјеђења АД Луке Бар да је у једној просторији складишта број 2 пронађено 38 пакета цигарета за које се претпоставља да потИчу из овог складишта. Даљим радњама полиције је утврђено да су те цигарете отуђене из магацина гдје су биле ускладиштене прија претреса.  Ђ.В. је лишен слободе због сумње да је извршио кривично дјело тешка крађа и кривично дјело недозвољено држање оружја и експлозивних материја, док се Н.Ф. и Ј.А. терете за кривично дјело кријумчарење- навели су том приликом из полиције.

image
шверц цигарета

То није једини случај шверца цигарета. Како је Управа полиције саопштила 7. априла 2021. године, службеници Одсјека за сузбијање привредног криминала у Сектору за борбу против криминала су у сарадњи са службеницима Центра безбједности Подгорица у наставку полицијске акције „Крајина“ која је спровођена оквиру обавјештајног пројекта „Мерлин“, лишили слободе још пет лица.

- М.Б. (43) из Даниловграда, Ж.Ш. (46) из Подгорице, В.В. (53) из Херцег Новог, М.А. (57) из Андријевице и З.Ј. (51) из Даниловграда се сумњиче да су од 2019. године до момента реализације предмета извршили набавку и дистрибуцију цигарета без акцизне маркице ради даље продаје на илегалном тржишту у Црној Гори.Вишемјесечна криминалистичка обрада усмјерена према овим лицима је спроведена од стране Одсјека за сузбијање привредног криминала уз сарадњу са Основним државним тужилаштвом из Подгорице, те су на тај начин прикупљени докази који указују на сумњу да су М.Б., Ж.Ш., В.В., М.А. и З.Ј. извршили кривично дјело кријумчарење- речено је тада из полиције.

image
- шверц цигарета

Да је шверц цигарета из Црне Горе повезан са међународним и регионалним криминалним организацијама говори и то да су службеници Државне агенције за истраге и заштите (СИПА) у БиХ  у наставку оперативе акције кодног назива ”23” ухапсили су једну особу која је означена као организатор у вези са проналаском велике количине цигарета, јавили су тамошњи медији. Овај шверц откривене је у јулу ове године а вриједност одузетих цигарета износи 1,3 милиона КМ. Како су раније саопштили надлежни органи БиХ, у питању су цигарете које су прокријумчарене из Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:25