/ - До незгоде је дошло је у близини палате Тре сореле (илустрација)
15/07/2021 u 13:05 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шверц имиграната од Црне Горе до Италије наплаћивали по 3.500 еура

Влада је недавно објавила да је једрилица којом је турска мафија кријумчарила имигранте дата на продају и да јој је вриједност процијењена на 28.500 еура. Оптужени су је купили за 68.000

Виши суд у Подгорици потврдио је оптужницу Специјалног државног тужилаштва против двојице турских држављана због кријумчарења имиграната. Оптужницом су обухваћени Јилдиз Рамазан и Гулер Ејуп (Yildiz Ramazan и Guler Eyup). На терет су им стављена кривична дјела стварање криминалне организације, недозвољен прелазак државне границе и кријумчарење људи.

Ухваћени у међународним водама

Дан прије него што су ухапшени, окривљени Ејуп је у раним јутарњим часовима допутовао у Црну Гору из Турске редовном авио-линијом Истанбул – Подгорица, што је утврђено и на основу електронске авионске карте коју му је обезбиједило Н.Н. лице, а затим се упутио до предметног пловила које се налазило у Луци Бар. Када се срео са сарадником припремили су јахту за испловљавање из Луке Бар и кренули ка плажи Трстено. На јахту су укрцали 39 страних држављана, имиграната, који су били смјештени у Бару и Будви. Имигранти су, за сада неоткривеним члановима мафијашке организације, као и осуђеном К.П., испред два хотела предали по 3.500 еура како би се домогли италијанске обале. Након тога турски држављани су превезени комбијем до плаже Трстено гдје су их чекали оптужени. По завршеном укрцавању страних држављана, са поменуте плаже испловили су јахтом и упутили се у правцу Италије, а пловилом су наизмјенично управљали Рамазан и Ејуп. У међународним водама затекла их је патрола граничне полиције и заједно са пловилом и имигрантима их вратила у Црну Гору.

Оптужени су ухапшени када су ухваћени на пловилу са 39 миграната које су намјеравали да прокријумчаре. Како је наведено у оптужници, кријумчарење су по особи наплаћивали 3.500 еура, а за тај нелегални посао купили су јахту "Посејдон" коју су платили 68.000 еура. Влада је недавно донијела одлуку којом је то пловило дато на продају за износ од 28.500 еура.

Рамазан и Ејуп се терете да су од почетка 2020. до 17. децембра 2020. године, у Црној Гори, постали чланови криминалне организације, коју је оформило неидентификовано лице, а дјеловала је на територији Црне Горе и Турске. Они су, како тврди тужилаштво, кријумчарила имигранте који су редовном авионском линијом или на неки други начин долазили у Подгорицу, а касније су илегално превожени до Италије. Турски држављани су превожени до плаже Трстено, одакле су даље пловилом обезбијеђеним од других припадника криминалне групе превожени у Италију. Окривљени Рамазан терети се да је пребацивао турске државље из Црне Горе у Италију, прибављао документацију као покриће за управљање пловилима и управљао пловилима за превоз страних држављана, а његов "колега" Ејуп, осим тога, и да је врбовао имигранте, о кријумчарењу обавјештавао остале чланове криминалне организације телефонским путем и управљао пловилима. Њихов саучесник био је и сада правоснажно осуђени К.П. чији задатак је био да обезбјеђује материјална средства за извршење кривичних дјела по налогу организатора крминалне организације, као и пловила за кријумчарење, гориво. Он је и изнајмљивао аута за превоз имиграната, а преносио је поруке и наредбе од организатора ка члановима криминалне организације, прикупљао новчана средства за рачун криминалне организације. Крајем новембра прошле године за износ од 68.000 купио је јахту "Посејдон".

Реализујући криминални план у Црној Гори, како пише у оптужници, окривљени су се у ноћи 17. децембра прошле године бавили недозвољеним пребацивањем других лица преко границе Црне Горе, а кријумчарен је већи број лица за износ од 3.500 еура по особи. Претходно, окривљени Рамазан је 16. децембра као закупац фиктивно закључио уговор о закупу пловила са сада правоснажно осуђеним К.П. као закуподавцем, на основу којег је јахту "Елан 43", под именом "Посејдон", која се налазила усидрена у Луци Бар, наводно закупио на период од пет мјесеци за износ од 1.500 еура мјесечне закупнине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:35