/ - FOTO: SKRINšOT - MUP.GOV.RS Hapšenje osumnjičenih
29/02/2024 u 19:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svjedok saradnik o likvidacijama škaljaraca na Krfu: Bio je lajv prenos, prerušili smo se

Prvo nisu znali da su stvarno ubili Dedovića i Stamatovića, jer je na grčkoj televiziji išao kairon da su ubijena dva ruska državljana, ali je posle 10 minuta dobio potvrdu od nekog, kazao je svjedok

Nikola Spasojević je pred sudom isprićao da su on i Belivuk sa ženama otišli u Grčku i tražili Alana Kožara prerušeni sa slamnatim šeširima, dok su one ležale na plaži

Srpsko pravođu zatražiće izručenje osumnjičenih pripadnika kriminalne grupe koji su uhapšeni u Španiji i Bosni i Hercegovini, kako bi se postupak protiv njih zbog sumnje da su učestvovali u likvidacijama škaljaraca Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini u januaru 2020. kao i Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu u julu iste godine vodio pred domaćim pravosuđem.

PodsJetimo, u Španiji su lisice stavljene Milinku Brašnjoviću i Marku Stankoviću, zvanom Jaguar dok je u pritvoru u Bosni i Hercegovini Dušan Jovanović Giba, piše Kurir.rs.

- Posle saslušanja šestoro osumnjičenih, koji su uhapšeni u Srbiji a među kojima je i jedna žena, Nataša Dedić, sudija za prethodni postupak odlučiće da li će im odrediti pritvor - kaže izvor Kurira.

Likvidacije škaljaraca - u akciji "Vertikala" uhapšeno 10 osoba: "Organizatori Zvicer, Šarić i Belivuk"

Kao svjedoci tokom istrage, kako dodaje, najvjerovatnije će biti saslušani i svjedoci saradnici koji su već o ubistvima u Atini i na Krfu na suđenju kriminalnoj grupi Veljka Belivuka. 

Podasjetimo, svjedok saradnik Nikola Spasojević, koji je kum optuženog Marka Miljkovića tokom suđenja je detaljn priznao svoju ulogu u zločinima u Grčkoj.

- Posebno je šokantno to što je ispričao da su tokom pripremanja ubistva Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu sa sobom poveli i žene. Dok su on i Belivuk maskirani tražili plažu na kojoj se sunčaju "škaljarci", Bojana Belivuk i Spasojevićeva tadašnja djevojka, uživale su na letovanju - podsjeća sagovornik Kurira.

Spasojević je, podsjetimo, detaljno govorio o tome kako ga je Belivuk kontaktirao preko aplikacije Skaj i pitao ga da li bi sa tadašnjom devojkom došao na ljetovanje u Grčku.

- Rekao je da mi treba da obavimo neki poslić. Krenuli smo posle par dana, a Miljković mi je dao fotoaparat "nikon" koji sam ponio. Kad smo ušli u Grčku javili su mi da dodemo u mjesto Nikiti - ispričao je svjedok-saradnik, navodeći da ga je tamo sačekao Belivuk.

- Veljko je tamo bio sa suprugom i dvoje djece, imali su apartman do mora, a nama su iznajmili apartman iznad. Veljko je rekao da treba da idemo da nađemo neku lokaciju, ponjeli smo fotoaparat, prerušili smo se, ja sam obukao lanenu košulju i slamneni šešir, Veljko je isto nosio šešir - opisao je Spasojević kako su po Grckoj tražili lokaciju na kojoj se skrivaju Alan Kožar i Damir Hadžic, jedni od najbitnijih ljudi u škaljarskom klanu.

Svjedok saradnik Nikola Spasojević svjedočio je i o ubistvu u Atini, i potvrdio da su izvršioci bili Ljubomir Lainović i Milinko Brašnjović. On je ispričao i da su uživo pratili ubistvo u Atini.

- Bio je lajv prenos. Lainović je pisao kako kreću, kako stižu tamo, a Lainović i Brašnjović su se javili kada su završili. Prvo nisu znali da su stvarno ubili Dedovića i Stamatovića, jer je na grčkoj televiziji išao kairon da su ubijena dva ruska državljana, ali je posle 10 minuta dobio potvrdu od nekog - ispričao je detalje zločina svjedok-saradnik i dodao da su mu rekli "da je Dedoviću prosut mozak u supu", kao i da je njega ubio Brašnjovic, dok je u Stamatovića pucao Lainović.

Istražitelji su na osnovu presretnute Skaj komunikacije utvrdili da je kavčanin Ratko Živković, koji je takođe obuhvaćen krivičnom prijavom ali se nalazi u bjekstvu, u međuvremenu stupio u kontakt sa Kožarom i zadobio njegovo povjerenje tako što mu je otkrio da su ubice iz Atine Ljubomir Lainović i Milinko Brašnjović i ponudio se da ih likvidira. Kožar mu je povjerovao i redovno mu slao slike iz Grčke.

- Bili smo i dalje tamo, otišli smo porodično na ručak i Veljko je preko bukinga tražio neku kuću. Tako je i našao. Uporedio je slike koje je dobio na Skaj, i tu kuću koju je našao na bukingu. Radovao se, tada sam i saznao da je jurio Alana Kožara i da treba da ga likvidiraju - ispričao je Miljkovicev kum, navodeći da su on i Belivuk "citroenom" krenuli na Krf.

Međutim, kako je naveo, iako su otišli na Krf odustali su od učešća u ubistvu, ali da je on kasnije egzekutore, Dušana Jovanovića i još dvojicu po Belivukovom nalogu pokupio u Solunu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:30