/ илустрација УП твитер
25/04/2022 u 18:27 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Трговина људима: Заступљена кроз сексуалну експлоатацију, изражена током љета

Детектоване су мање групе лица која су радно ангажована у угоститељским објектима или хотелима, гдје учествују у уговарању и пружању сексуалних услуга, често су повезане и са локалном дистрибуцијом наркотика

За Црну Гору је карактеристично континуирано повећање броја миграната који транзитирају преко  територије наше земље, почев од  2017. године, док су се укупан број, старосна и национална структура миграната који су транзитирали јужним краком Балканске руте преко Црне Горе, у континуитету мијењали током извјештајног периода. То је наведено  извјештајем Процјене опасности од тешког и организованог криминала у Црној Гори (SOCTA 2021). Трговина људима била је заступљена кроз различите облике сексуалне експлоатације.

Оно што је карактеристика за Црну Гору, јесте да је ова појава изражена током трајања туристичке сезоне, при чему се не може искључити ни могућност присилног ангажовања.

Истиче се да међународне кријумчарске групе су почетком 2017. године тестирале  руту преко наше земље, након чега су почеле са организацијом кретања већих мигрантских група. Мигранти надлежним државним институцијама, углавном дају лажне податке о поријеклу, националности, лажне личне податке, лажне податке за руту којом су допутовали у Црну Гору, крајњој дестинацији путовања и особама које су им организовале путовање.

Опасност од инфилтрације припадника терористичких 
мрежа 

Опасност од инфилтрације страних  бораца - припадника терористичких 
мрежа постоји и представља стални извор пријетњи по безбједност земаља  погођених мигрантском кризом.

Тренд јачања „Балканске” руте,  почетком 2020. године је услијед 
пандемије, био привремено заустављен, да би се наставио у другој половини 2020. и током 2021. године, када су мигранти из Марока и Авганистана били доминантни у укупној структури миграната.

Од почетка 2021.године држављани Авганистана постали су доминантни у мигрантској структури. Њихов број је константно растао посљедњих мјесеци и исти чине око 70 одсто од укупног броја миграната који су детектовани у Црној  Гори током 2021.године. Већином се ради о мушкарцима старости између 18 - 35 година, док у љетњем периоду расте број жена и дјеце.

- У Црној Гори нијесу регистроване организоване криминалне групе које се баве трговином људима. Детектоване су мање групе лица без јасне хијерархије или чврсте организације која су радно ангажована у угоститељским објектима или хотелима, гдје учествују у уговарању и пружању сексуалних услуга, а често су повезане и са локалном дистрибуцијом наркотика- наведено је извјештајем.

Оно што је препознато као олакшавајући фактор за спровођење ових активности јесте све интензивнија употреба друштвених мрежа, интернета и др. дигиталних технологија.

- Трендови указују да сексуалне услуге, између између осталих, пружају и малољетна лица, а да радна ангажовања у различитим облицима услужних дјелатности представљају параван за проституцију- појашњено је извјештајем.

Појашњено је да раст цијена кријумчарења, отварање нових рута и повећан број миграната довео је до повећања профита које доноси спровођење предметних активности, што је утицало на снажније интересовање црногорских организованих криминалних група којима су ови послови све привлачнији. Блага казнена политика један је од фактора који може утицати на учешће у кријумчарењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:25