Виши суд Подгорица (архива) / Дан
20/03/2022 u 09:00 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Троје нових судија Вишег суда преузело посао петоро бивших

Уз веома велике напоре новоизабраних троје судија, који преузимају предмете петоро судија, наставак рада биће обезбијеђен уз успоравање које се не може избјећи, наводе из Вишег суда

Десетак дана прошло је од када је четворо судија специјалног и кривичног одјељења Вишег суда у Подгорици избарано за вршење те функције у Апелацоном суду, а предмети у којима су поступали и који су остали неријешени већ су додијељени у рад другим судијама. Уз њих четворо, у истом периоду функције је разријешен и још један судија, на сопствену иницијативу, а упражњених пет мјеста дјелимично је попуњено избором троје нових судија у подгоричком Вишем суду. Ситуација је тренутно таква да је троје судија преузело предмете у којима је претходно поступало њих петоро, због чега се не може очекивати брз темпо рада, наводе за "Дан" из Вишег суда у Подгорици.

image

Илустрација

IVAN PETROVIC

– Предмети су прераспоређени осталим судијама специјалног и кривичног одјељења, између осталих и новоизабраним судијама. Према томе, са радом у предметима ће се наставити без прекидања, осим времена које је потребно судијама да се упознају са предметима и формирају нова судска вијећа – појашњено је у одговору портпарола Вишег суда у Подгорици Марије Раковић.

Незавршено 286 предмета

Како је раније саопштено из Вишег суда у Подгорици, бивше судије оставиле су незавршен 271 предмет од чега је 30 специјалних. Када се на овај број предмета дода и 15 специјалних предмета које је за собом оставила судија Ускоковић, након што је разријешена судијске функције, тај број износи 286.

И управо ће највише времена требати судијама који се укључују у рад 45 специјалних предмета, имајући у виду да се углавном ради о предметима са обимним списима, комплексним доказима и великим бројем окривљених по предмету.

Напомиње се да велики број обимних и комплексних неријешених предмета изискује вријеме за упознавање са њима, али се не ради о периоду који може драстично утицати на дужину трајања поступка.

– За суд је било кључно што је био изузетно кратак интервал између избора судија за Апелациони и избора судија за Виши суд, па иако није могло бити извршено комплетно попуњавање упражњених мјеста, јер је отишло четворо судија кривичара, уз једног који је поднио оставку, а примљено је троје судија који су одмах попунили њихова мјеста, то ће уз веома велике напоре новоизабраних троје судија који преузимају предмете петоро судија, наставак рада бити обезбијеђен уз успоравање које се не може избјећи – наводи се у одговору.

Подсјетимо, Судски савјет недавно је након интервјуа за судије Вишег суда у Подгорици изабрао доскорашњег судију Основног суда у Бару Горана Шћепановића, Игора Ђуричковића, досадашњег судиjу Основног суда у Никшићу, и Милену Матовић, доскорашњу судију Основног суда у Подгорици. Од шест новоизабраних судија Апелационог суда четворо долази из подоричког Вишег суда – Ана Вуковић, Предраг Табаш, Весна Моштрокол и Евица Дурутовић. Вуковић и Дурутовић поступале су у специјалним предметима. У истом периоду када су вршени избори за судије констатован је и престанак судиjске функциjе Биљани Ускоковић, на лични захтјев, која је у Вишем суду у Подгорици судила у специјалним предметима.

У међувремену је и донедавни судија Вишег суда у Подогрици Владимир Нововић изабран за главног специјалног тужиоца, те се претпоставља да ће и његов одлазак утицати на још већу оптерећеност судија који своју функцију врше у Вишем суду у Подгорици.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:47